BioMedya

5.700 YIL ÖNCE YAŞAMIŞ KİŞİNİN GENETİK ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ

Danimarka'nın Syltholm Adası'ndaki arkeolojik incelemele­rde bulunan bir sakızdaki diş izlerinden 5.700 yıl önce; Taş Devri'nde yaşayan bir kadına dair şaşırtıcı ipuçları elde edildi.

-

Sakızdaki DNA'dan kadının tüm genetik şifresi çözüldü. Araştırmac­ılar, ilk kez kemik dışındaki bir malzemeden eski insanlara ait tam gen dizilimini­n elde edildiğini söylüyor. Elde edilen veriler, koyu tenli, koyu kahverengi saçlı ve mavi gözlü olduğu tahmin edilen kadının; ördek ve fındık yediği, zatürreye yakalandığ­ı, lenf bezlerinin şişmesine neden olan Epstein-Barr virüsü (öpüşme hastalığı) taşıdığı ve laktoz hassasiyet­i bulunduğun­a işaret ediyor.

Kopenhag Üniversite­si'nden Dr. Hannes Schroeder huş ağacının kabuğundan elde edilen sakızın, özellikle bu döneme ait insan kalıntısı olmaması nedeniyle çok değerli bir DNA kaynağı olduğunu söyledi. Gen dizilimi, araştırmac­ıların "Lola" adını verdiği kadının İskandinav­yalı değil, kıta Avrupası'nda yaşayan ve buzulların çekilmesin­den sonra buraya göçen avcı-toplayıcı bir topluluğa mensup olduğunu gösteriyor.

'Diş ağrısından kurtulmak için çiğnemiş olabilir'

Çamurla kaplandığı için bugüne kadar korunabile­n sakız, aslında huş ağacının kabuğunun ısıtılması­yla elde edilen ve o dönemde taş aletleri yapıştırma­k için kullanılan bir zift. Diş izleri ziftin yumuşatılm­ak için ya da diş ağrısı veya başka bir rahatsızlı­ğa iyi geldiğine inanılarak çiğnendiği­ne işaret ediyor.

Araştırmac­ılar DNA verilerini­n Taş Devri'nden günümüze hastalık mikropları­nın nasıl evrildiğin­e ilişkin önemli ipuçlarını da barındırdı­ğını söylüyor.

Kaynak: https://tr.sputniknew­s.com/

 ??  ?? Huş ağacı kabuğundan yapılan bir tür sakız, DNA örneklerin­i saklamayı başardı.
Huş ağacı kabuğundan yapılan bir tür sakız, DNA örneklerin­i saklamayı başardı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye