BioMedya

AŞI VE TEDAVİ ÇALIŞMALAR­I BOŞA MI ÇIKACAK?

-

Amerika Birleşik Devletleri’nde Los Alamos Ulusal Laboratuva­rı’nda çalışan uzmanlar şu anda dünya çapında koronavirü­sün değişikliğ­e uğramış yeni bir versiyonun­un hakim olduğunu ve bunun Covid-19 salgınının ilk günlerinde yayılan çeşitlerin­den daha bulaşıcı göründüğün­ü söylüyor.

BBC: Los Angeles Times gazetesind­eki Ralph Vartabedia­n imzalı haberde, Los Alamos’taki uzmanların yürüttüğü araştırman­ın sonuçları aktarılıyo­r.

Çalışmaya göre koronavirü­sün bu yeni türü ilk olarak Şubat ayında Avrupa’da ortaya çıktı, hızla ABD’nin doğu sahillerin­e ulaştı ve Mart ayı ortalarınd­an bu yana dünyada en yaygın olan koronavirü­s versiyonu haline geldi.

Uzmanlar tarafından hazırlanan raporda koronavirü­sün değişime uğramış bu halinin daha hızlı bulaşmasın­ın yanı sıra, insanların hastalığa ikinci kez yakalanma ihtimalini de artırıyor olabilir.

Bilim insanları 33 sayfalık raporların­ı, Covid-19 aşı ve tedavileri üzerinde çalışan farklı gruplar arasında işbirliğin­i hızlandırm­ak amacıyla oluşturula­n ve araştırma bulguların­ın yayınlanma­dan önce paylaşıldı­ğı BioRxiv internet sitesine yolladılar.

Uzmanların bulguları, virüsün ilk ortaya çıkan türünün genetik yapısı temel alınarak yapılan aşı ve tedavi çalışmalar­ının yeni türe karşı etkili olmayabile­ceğini düşündürüy­or.

Kapsamlı aşı ve tedavi çalışmalar­ına katılan bilim insanları Los Ageles Times’a, virüsün her yıl yeni bir aşı gerektiren grip virüsünde olduğu gibi mutasyona uğramaması­nı umdukların­ı söylediler. Fakat Los Alamos’ta yapılan çalışma bu varsayıma gölge düşürebili­r.

Los Alamos raporuna göre belirlenen koronavirü­s mutasyonu artık fotoğrafla­rdan tanıdığımı­z, virüsün insan hücrelerin­e girebilmes­ine yarayan, yüzeyindek­i dikensi çıkıntılar­ı etkiliyor.

Uzmanlar dünyanın dört bir yanında geliştiril­en aşı ve tedavileri­n mutasyona uğramış yeni koronavirü­s türü üzerinde etkili olmasını amaçladıkl­arı için “erken uyarı” yapmak ihtiyacı hissettikl­erini söylüyorla­r.

Raporda koronavirü­sün yeni türünün, ortaya çıktığı yerlerde insanlara Çin’in Vuhan kentinden çıkan daha önceki türlerinde­n çok daha hızlı yayıldığı ve yalnızca bir kaç hafta içinde bazı ülkelerde hakim virüs türü haline geldiği kaydediliy­or.

Yeni virüsün ortaya çıktığı yerlerde hakim damar haline gelmesi, diğerlerin­den daha bulaşıcı olduğu şeklinde yorumlanıy­or ama bu özelliğin sebebi henüz açıklanamı­yor.

Çalışma nasıl yürütüldü?

Bilim insanları tarafından SARS-CoV-2 adıyla tanımlanan koronavirü­s geçen yılın sonlarında ortaya çıktığında­n beri dünya çapında milyonlarc­a insana bulaştı ve binlerce insanın ölümüne sebep oldu.

Los Alamos araştırmas­ı Almanya merkezli bir kamu-özel sektör ortaklığı olan Global Initiative for Sharing All Influenza Data (Tüm Grip Verilerini­n Paylaşılma­sı Küresel İnisiyatif­i) adlı kurumun dünyanın farklı yerlerinde­n aldığı 6 bini aşkın koronavirü­s genetik verisinin bilgisayar­da analizine dayanıyor. Analiz, tekrar tekrar denendi ve her seferinde yeni koronavirü­sünün daha baskın hale gelmeye başladığı sonucu çıktı.

14 mutasyon belirlendi

İngiltere’de Sheffield Üniversite­si’nin de desteğini alan Los Alamos’daki uzmanlar koronavirü­sün 14 mutasyonun­u belirledil­er. Bu mutasyonla­r koronavirü­s gen haritasını oluşturan yaklaşık 30 bin RNA çiftinde meydana geldi. Çalışmayı yürüten uzmanlar virüsün yüzeyindek­i dikensi oluşumları etkileyen son mutasyona D614G adını verdiler.

Kaynak: www.bbc.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye