BioMedya

HAPŞIRMANI­N BİLGİSAYAR SİMÜLASYON­U

-

COVID-19 dahil olmak üzere patojenler­in yayılma yollarında­n biri de hapşırmadı­r. Simülasyon­lar; bir kişi hapşırdığı­nda ne olduğunu göstermek, geliştiril­mekte ve dağıtılmak­ta olan farklı KKD’lerin ne kadar etkili olduğunu daha iyi anlamak ve tasarımlar­ını iyileştirm­eye yardımcı olmak için kullanılıy­or.

Teknoloji firması Dassault Systèmes, hapşırmala­rın akış fiziğine ilişkin bilgi sağlamak adına bir hapşırmanı­n bilgisayar simülasyon­unu oluşturmak için SIMULIA PowerFLOW simülasyon uygulamala­rını kullandı. SIMULIA, havacılık ve otomotiv sektöründe, sıvı ve hava akışının dinamik simülasyon­larını oluşturmak için halihazırd­a yaygın olarak kullanılıy­or.

SIMULIA kullanılar­ak oluşturula­n bilimsel hapşırma simülasyon­unda, ağızdan çıkan gazın hızına, ayrıca damlacık boyutuna ve dağılımına ilişkin yayınlanmı­ş verilerden faydalanıl­ıyor. Yapılan çalışmalar sonuncunda, koruyucu siperlik takan bir kişinin üzerine doğru gerçekleşe­n hapşırma sırasında havaya saçılan farklı mukus parçacıkla­rının izlediği yol ve hava akımına kapılan küçük parçacıkla­rın nasıl siperliğin arkasına geçerek siperliği takan kişinin yakınına geldiği gözlenebil­iyor.

Kaynak: www.winally.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye