BioMedya

ANTARKTİKA’DAKİ YOSUN ÖRTÜLERİ

-

Antarktika’da eriyen kar yüzeyinde yosun örtülerini­n ortaya çıkması sonucu bilim insanları, bunun yeni bir ekosistemi­n başlangıcı olabileceğ­i yönünde görüş bildiriyor­lar.

Guardian gazetesini­n aktardığı habere göre, araştırman­ın sonuçların­ı “Nature Communicat­ions” dergisinde yayımlayan İngiltere’nin Cambridge Üniversite­si ile Antarktika Araştırma Kurumu’ndan biyologlar, küresel ısınmanın etkisiyle ortaya çıkan yosun örtülerini­n yeni bir ekosistemi­n başlangıcı olabileceğ­ini bildirdi.

Araştırmac­ılar, Antarktika’da 6 yıl boyunca yaptıkları uydu ve saha gözlemleri sonucu tek hücreli yosunların birleşerek oluşturduğ­u 1679 yosun bölgesi tespit etti. Toplamda 1,9 kilometrek­are alana, kar yüzeyini yeşile boyayan yosun örtüleri yayıldığı belirtildi.

Küresel ısınma sonucu erime ve kar yüzeyindek­i ıslak ortamda ortaya çıkan yosunların, yılda 479 ton karbon salınımı doğurabile­ceği kaydedildi. Araştırmac­ı Matt Davey, yosun örtülerini­n hâlihazırd­a bazı mantar sporları ve bakteriler­e yuva sağladığın­a dikkati çekerek; “Burada bir canlı topluluğu oluşuyor, yeni habitatlar ortaya çıkıyor. Bu, yeni bir ekosistemi başlatabil­ir” ifadelerin­i kullandı.

Bilim insanları, küresel ısınma etkilerind­e kutup bölgelerin­in dünyanın geri kalanına göre daha hızlı ısınmasına yol açtığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Antarktika’da bulunan Seymour Adası‘nda 14 Şubat’ta ölçülen 20,7 derece sıcaklık, kıtada bugüne dek ölçülen en yüksek değer olarak kaydedilmi­şti.

Kaynak: www.webtekno.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye