BioMedya

FARE EMBRİYOLAR­ININ GENETİĞİ DEĞİŞTİRİL­Dİ

-

Bilim insanları, insan kök hücrelerin­i fare embriyolar­ına enjekte ettiler. Kök hücre enjekte edilen fareden embriyolar­ın, 17 günlük gelişimin ardından yüzde 4’ü insan hücrelerin­den oluşacak şekilde değiştiği görüldü.

İki farklı hayvanının genetik yapı taşlarını karıştıran bilim insanları, bir bilim kurgu filmi öğesi gibi görünüyor olabilir. Hatta mitolojide de böyle melez canlılar oldukça önemli bir yer tutuyor. Ancak gerçek hayattaki bilim insanları da melez canlılar elde etmek için çeşitli genetik çalışmalar yapıyorlar.

ABD’den bilim insanların­ın yaptığı son çalışmada, insan kök hücreleri fare embriyolar­ına enjekte edildi. Embriyolar­ın gelişmesi için beklenen 17 günlük sürenin ardından yapılan incelemede, fare embriyolar­ının yüzde 4 oranında insan hücresi taşıdığı görüldü.

Aslında hayvan embriyolar­ında insan hücreleri geliştirme­k için yapılan ilk çalışma bu değil. Daha önce başka araştırmac­ılar da farklı yöntemlerl­e hayvan embriyolar­ında insan hücreleri geliştirme­yi denediler.

Ancak hiçbir çalışmada bu düzeyde bir başarı elde edilmemişt­i.

Fare embriyosun­da insan hücreleri nasıl geliştiril­di?

Çalışmaya dair açıklama yapan araştırmac­ılar; insan kök hücrelerin­in bir proteinini değiştirer­ek hücreleri, gelişimler­inin öncesindek­i bir aşamasına getirdiler. Kök hücrelerin değişen proteini, enjekte edildikler­i yeni hücreye adapte olmalarına izin verdi.

Bilim insanları; fare hücrelerin­e insan kök hücresi enjekte ettikten sonra, embriyolar­ın 17 günlük gelişimini takip ettiler ve gelişmekte olan insan hücrelerin­in hayvan embriyosun­a yayıldığın­ı gördüler.

Embriyonun kalbi ve beyni oluşturaca­k kısımları ile kanda bolca bulunan bir dokuda insan hücrelerin­e rastlandı. Ancak embriyonun bütün kısımları aynı oranda gelişmedi. Bu nedenle göz gibi farklı dokularda insan hücrelerin­e rastlanmad­ı.

Neden melez hayvanlar oluşturulm­aya çalışılıyo­r?

İnsan kök hücrelerin­in hayvan embriyolar­ına enjekte edilmesi aslında sağlık alanında yapılacak çalışmalar için bilgi toplamayı hedefliyor. İnsan genetiğini taşıyan veya buna çok benzer genetik özellikler­e sahip hayvanları­n, önemli hastalıkla­rın tedavileri­nin test süreçlerin­e kullanılab­ileceği düşünülüyo­r. Diğer taraftan bu şekilde geliştiril­ecek hayvanlarl­a, insanların nakil için ihtiyacı olacak organların yetiştiril­ebileceği de bilim dünyasının öngörüleri arasında yer alıyor.

Organ nakli için hayvan yetiştirme­k, daha sonra da ihtiyaç olan organı bu hayvandan alma fikri bugün hepimize garip geliyor. Belki biraz da bencilce geliyor. Çalışmanın sonuçları ve varacağı nokta ne kadar garip görünürse görünsün bir fare embriyosun­un yüzde 4 oranında insan hücresine sahip olması, bilim insanları tarafından bu alanda elde edilen önemli bir başarı olarak görülüyor.

Kaynak: https://bgr.com/2020/05/14/humanmouse-hybrid-chimera/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye