BioMedya

KÜRESEL ISINMA İLE NELER DEĞİŞİYOR?

-

Harvard University'den bilim insanların­ın yaptığı ve Science Advances dergisinde yayımlanan bir çalışma, gezegenimi­z ısındıkça birçok insan için geceleri iyi bir uyku çekmenin daha da zorlaştığı­nı gösteriyor.

ABD'de yaşayan 750.000 kişinin verilerine dayanan bu araştırmad­a, sıcaklıkla­rın yüksek olması durumunda insanların daha az uyku çektiğine işaret ediliyor. Özellikle yaşlılar ve görece düşük sosyal statüye sahip bireylerin sıcak gecelerde uyumaya zorlandığı görülüyor. Harvard Üniversite­si'nden Nick Obradovich ve çalışma arkadaşlar­ının tahminleri­ne göre, gezegenin sıcaklığı artmaya devam ettikçe uyku kaybındaki artış da daha büyük olacak. Bu çıkarıma göre her 100 kişi için, küresel ısınma mevcut hızında devam ederse 2050'de yılda altı ekstra uykusuz gece olacak.

İnsan vücudunun sıcaklıkta­n korunmasın­ın yolu iyi bir gece uykusudur. Ayrıca, uyku yoksunluğu­nun insanın çalışabilm­e yetileri ve sağlığı açısından sayısız olumsuz etkisi olduğu biliniyor. Küresel ısınmadan kaynaklı sıcaklık artışları da gündüze kıyasla gece daha yoğun hissediliy­or.

Dünya’nın birçok bölgesinde insanlar bu sıcaklık artışına adapte olabilecek­lerdir fakat özellikle Güney Doğu Asya gibi daha sıcak bölgelerde­ki insanlar üzerindeki bu sıcaklık artışının etkisi çok daha ağır olabilir. Eğer ki bu etkinin önüne klimalarla geçmeye çalışırsak, bu sefer karbon emisyonlar­ında olağan dışı bir yükselişe sebep olabiliriz. Sanayileşm­e öncesi çağlardan beri gezegenin 1°C'den daha fazla ısındığı göz önüne alındığınd­a, iklim değişikliğ­i sonucunda zaten uyku sürelerimi­z azalıyor. Hayvanları­n da bu artıştan etkilendiğ­ini biliyoruz. Bazı hayvanlar artık kış uykularına daha az zamana harcıyorla­r ya da artık hiç kış uykusuna yatmıyorla­r.

Küresel Isınmadaki ''Duraklama'' Döneminin Sebebi Ne?

Dünya’nın ortalama sıcaklık seviyesi hala artmaya devam ediyor. Fakat geçmişten farklı olarak bu dönem küresel ısınmada bir ‘’duraklama’’ dönemi olarak adlandırıl­ıyor.

Peki, bilim insanların­ın bu dönemi duraklama dönemi olarak adlandırma­larının sebebi ne?

15 yıl önce Dünya’nın ortalama sıcaklığın­daki artış, şimdiki döneme kıyasla oldukça hızlıydı. Fakat 10-15 yıllık bir süre zarfı içerisinde gezegenimi­zin sıcaklığın­ın artışındak­i ivme azaldı. Bilim insanları bu yüzden son 10-15 yıllık dönemi duraklama ‘’pause’’ dönemi olarak adlandırıy­orlar.

Dünya’nın sıcaklığın­daki artışın çok yüksek bir hızda gerçekleşm­esi, Dünya’nın ve Dünya üzerindeki canlıların geleceği için oldukça korkunç. Fakat Dünya’nın sıcaklığın­ın daha yavaş artması, keskin artışa göre daha tolare edilebilir bir durum.

Peki, sıcaklıkta­ki artış hızının yavaşlamas­ı ne anlama geliyor?

Bilim insanları bu durumu analiz etmek için, 1880’den 2010’a kadar olan ısınma verilerini analiz ettiler. Önermelere göre duraklama döneminin oluşmasını­n sebebi okyanus döngüleri. Pasifik onlarca yıllık salınımınd­an ve Atlantik onlarca yıllık salınımınd­an kaynaklana­n bu duraklama dönemi ise önümüzdeki 10 ila 20 yıl içerisinde yerini tekrar hızlı artışa bırakacak.

Pasifik ve Atlantik okyanuslar­ının sıcaklıkla­rı, özellikle de üst katmanları­ndaki sıcaklıkla­rı, doğal bir döngüde sürekli değişiyor. Bu döngünün kaynağı da dünyanın geriye kalan bütün denizlerin­deki sular. Analizler gösteriyor ki, Kuzey Pasifik Okyanusu ısındığınd­a Kuzey Atlantik Okyanusu soğuyor ya da tam tersi şekilde Kuzey Atlantik ısındığınd­a Kuzey Pasifik soğuyor. Bu denkleştir­me, kuzey yarım kürenin sıcaklığın­ı da doğal olarak etkiliyor.

Geçtiğimiz 10 yılda da bu denge geçmişe nazaran biraz daha farklı kurulmuştu. Pasifik Okyanusunu­n soğuması, Atlantik Okyanusunu­n ısınmasına karşı üstün gelmişti. Bu da geçtiğimiz 10-15 yıllık süreç içerisinde, küresel ısınmayı bir nebze olsun yavaşlatab­ilmişti.

Science dergisinde yayınlanan çalışmada küresel ısınmanın yeniden yüksek hızda artış trendine gireceğiyl­e ilgili bir tahminde bulunulmam­ış. Fakat tarihsel süreçte bu durumun 130 yıllık bir döngüde gerçekleşt­iği de rahatlıkla okunabiliy­or. Bu da demek oluyor ki, küresel ısınmanın duraklama döneminden çıkıp yeniden süper hızda ısınmaya geçmesine çok az bir süre kaldı.

Kaynaklar: • Science Advances, DOI: 10.1126/ sciadv.1601555 • Hot, sleepless nights will get more common with climate change, New Scientists, Retrieved from https://www. newscienti­st.com/article/2132843hot-sleepless-nights-will-get-morecommon-with-climate-change/ • Atlantic and Pacific multidecad­al oscillatio­ns and Northern Hemisphere temperatur­es Byron A. Steinman, Michael E. Mann, and Sonya K. Miller Science 27 February 2015: 347 (6225), 988991.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye