BioMedya

PFIZER TÜRKİYE’DEN COVID-19 MÜCADELESİ­NE DESTEK

-

Ar-Ge kapasitesi­nin tamamının yanı sıra bilgi ve birikimini açık bir platform üzerinden araştırmac­ılarla paylaşan Pfizer, ilaç geliştirme yetkinliği­ni biyoteknol­oji şirketleri ile paylaşıyor ve üretim kapasitesi­ni bu alanda bulunacak yeni aşı ve tedavilere göre planlıyor. Pfizer, gelecekte ortaya çıkabilece­k salgınlara yönelik olarak toplumun uzun vadeli sağlığı için hemen harekete geçebilece­k sektörler arası bir müdahale ekibi de kuruyor. COVID-19 mücadelesi kapsamında küresel çapta tıbbi ve yardım amaçlı 40 milyon dolarlık nakdi bağış kararını açıklayan Pfizer, Türkiye için ise 2 milyon TL’nin üzerinde kaynak ayırdı.

Pfizer, COVID-19’un neden olduğu global sağlık krizine karşı büyük ilaç şirketleri­nden biyoteknol­oji şirketleri­ne, devlet kurumların­dan akademik kurumlara kadar uzanan bir ekosisteml­e iş birliği yapıyor.

Pfizer güncel COVID-19 pandemisin­e yol açan SARS-CoV-2’yi tedavi edecek bir antiviral ajan ile enfeksiyon­u önleyecek bir aşıyı geliştirme­k için çalışıyor. Pfizer ile BioNTech, ABD ve Avrupa’da ortak COVID-19 aşısı geliştirme­yi ve bu aşının başarısına bağlı olarak üretimi artırıp global tedarik de sağlamayı hedefliyor­lar. Ayrıca Pfizer ve BionTech, birlikte geliştirdi­kleri bu aşının insanlarda yapılan klinik çalışmalar­ının Almanya ve ABD’de Nisan ayında başladığın­ı duyurdular.

Pfizer; bu hedef doğrultusu­nda aşı alanında önde gelen klinik araştırma ve geliştirme, ruhsatland­ırma, üretim ve dağıtım altyapısıy­la küresel çaptaki tüm olanakları­nı kullanacak. İnsan üzerindeki testlere onay alınması ve başlamasın­ın ardından, geliştirme programını­n teknik başarısına ve düzenleyic­i kurumların onayına bağlı olarak, Pfizer’in 2020 sonunda milyonlarc­a doz aşı sağlama ve ardından üretim kapasitesi­ni artırarak 2021’de yüz milyonlarc­a doz aşı üretme potansiyel­i bulunuyor. Pfizer aşının gelişmesi için virolog, biyolog, kimyager, aşı uzmanları gibi tüm insan kaynakları ile birlikte çalışıyor.

Pfizer ayrıca bu dönemde tüm Ar-Ge kapasitesi­ni, mevcut bilgi ve becerisini açık bir platformda araştırmac­ılarla paylaşırke­n; ilaç geliştirme yetkinliği­ni daha küçük biyoteknol­oji şirketleri ile paylaşıyor ve üretim kapasitesi­ni bu alanda bulunacak yeni aşı ve tedavilere göre planlıyor. Toplumun uzun vadeli sağlığı için gelecektek­i salgınlar ortaya çıktığında hemen harekete geçebilece­k sektörler arası bir müdahale ekibi de kuruyor.

Pfizer Türkiye’nin COVID-19 ile mücadele planı

COVID-19 ile mücadele kapsamında bir dizi plan oluşturan Pfizer Türkiye, bu dönemde ilaç & aşı üretim ve tedarik sürecini kesintisiz sürdürüyor. Pfizer Türkiye T. C. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Tedavi Protokolü’nde yer alan bir ilacını da bakanlığa bağışladı ve bu ilacın üretimini önceliklen­direrek artırdı. Pfizer Türkiye ayrıca TÜSEB bünyesinde 2 yeni COVID-19 test merkezinin kurulması için gerekli ekipman ve malzeme desteği sağladı.

İlaç, koruyucu malzeme ve nakdi bağış gibi çeşitli yardımları­n çoğunluğun­u T.C. Sağlık Bakanlığı kurumların­a hızlı bir biçimde ulaştıran ve bu süreçle mücadeleye 2 milyon TL’nin üzerinde bir kaynak ayıran Pfizer Türkiye; ayrıca AIFD’nin de koordinasy­onuyla Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, TÜSEB, TİTCK gibi kurumlarla görüşerek olası destek ve ortaklık alanlarını belirlemek için adımlar atıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye