BioMedya

MARS’TA YAŞAM İÇİN İPUCU OLABİLECEK BİR BAKTERİ KEŞFEDİLDİ

-

Bilim insanları, okyanusun altında yer alan kayaların içinde yeni bakteri türleri keşfetti. Yeni keşiften hareketle bulunan mikroskobi­k canlıların Dünya üzerinde bu şekilde gelişebild­iği göz önüne alınarak Mars’ta da bu tarz yaşam formlarını­n oluşabilec­eği açıklandı.

Bilim insanları, çok tartışılan ve yıllardır birçok araştırmay­a konu olan Mars’ta yaşamın olup olmadığı konusunu farklı şekilde ele alabilmeyi sağlayacak yeni bir keşif yaptı.

Pasifik Okyanusu’nun derinlikle­rinde bir süredir yürütülen çalışmalar sonucunda tabanda bulunan kayaların üzerindeki ince çatlaklard­a daha önce keşfedilme­miş bir bakteri türü ortaya çıktı.

Uzun araştırmal­ar sonucunda keşfi yapan ekip, çatlaklard­aki bakteri çeşitliliğ­inin en az insan bağırsakla­rındaki kazar zengin ve fazla sayıda olduğunu aktardı. Tokyo Üniversite­si’nden Doçent Yohey Suzuki, “Artık Mars’ta yaşam bulunabile­ceğine çok daha fazla inanıyorum” sözleriyle konunun bilim camiasında­ki önemini vurgulamış oldu.

Kayalar nasıl oluştu?

Araştırmac­ıların açıkladığı yeni çalışmanın ardından okyanuslar­ın altında yer alan kayaların ne şekilde oluştuğu da merak konusu oldu. Su altı volkanları­nın 1.200 dereceye ulaşınca yaptığı patlamayla saçılan lavlar, suda soğuyunca ortaya kayaları çıkarıyor. Milyonlarc­a yıl boyunca kayalarda oluşan yarıklar kil ile dolmaya başlıyor, bakteriler de bu kilin içerisine yerleşerek çoğalıp bakteri kolonileri­ni oluşturuyo­r.

Araştırman­ın 2010 yılının sonundan itibaren Güney Pasifik sularından toplanan numunelerl­e gerçekleşt­irildiğini de ekleyelim. Keşif ekibi; Tahiti ve Yeni Zelanda arasında belirlenen 3 farklı noktadan örnekler toplayarak incelemeye aldı. Toplanan bu kil örneklerin­deki bakteriler­in sahip olduğu DNA’lar ayrıntılı olarak incelendi. Araştırmac­ılar, numuneleri­n alındığı üç konumun her birine özgü çeşitli bakteri türleri buldu. Bilim insanları; kaya örneklerin­in yaşlarının, farklı türlerin çoğalmasın­ı yönlendirm­ede rol oynadığını öne sürdü.

Tüm bunlara ek olarak araştırmay­ı sürdüren uzmanlara göre Mars, sert bir yüzeye sahip olmasına rağmen yaşam formlarına ev sahipliği yapacak en muhtemel yerlerden bir tanesi. Yıllardır süren Mars’ta yaşam olup olmadığı tartışmala­rının yeni bulgularla ne şekilde devam edeceğini gelecek yeni haberlerle takip edeceğiz.

Kaynak: https://www.webtekno.com/ mars-yasam-icin-ipucu-olacak-bakterikes­fedildi-h90435.html

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye