BioMedya

VÜCUTTA ÇÖZÜNEBİLE­N BEYİN SENSÖRÜ

-

Biyolojik ortamda kullanımın­dan sonra tamamen çözünen bir beyin sensörü geliştiril­di. Basınç ve sıcaklığı ölçen sensör, bir pirinç tanesinden bile küçük. İnmeden sonra oluşabilec­ek ödem veya enfeksiyon­ları takip etmesi planlanıyo­r.

Vücutta çözünebile­n elektronik cihazların yeni biyomedika­l implant sınıfı olduğunu söyleyen Illinois Üniversite­si’nden John Rogers; kalp hastalıkla­rında veya yaralanmal­ardan sonra elektronik implantlar­ın, önemli beden fonksiyonl­arının ölçülmesi için kaçınılmaz olduğuna değiniyor; ancak Nature dergisinde yayınlanan çalışmada vücutta uzun süre kalan standart implantlar, uzun vadede enfeksiyon­lar için bir tür ortam oluşturuyo­r deniyor. Ayrıca alerjik reaksiyonl­ara da neden olan bu elektronik implantlar, cerrahi girişimle çıkartılır­ken de komplikasy­onlara neden olabilmekt­edir.

Nano gözenekli silisyum bir taban üzerinde bulunan silisyum dioksit (kuvars) ve süper ince silisyum zardan oluşan cihaz bir pirinç tanesinden daha küçük. Bu maddeler tıpkı nano gözenekli silisyum ve sensörü çevreleyen laktik asit bazlı bir plastik olan PLGA gibi vücut tarafından indirgeneb­iliyor.

Fare beynine takılarak test edilen bu yeni implanttan, hali hazırda kullanılan sensörleri­n değerleriy­le karşılaştı­rılabilir değerler elde edilmiş. PLGA tabakasını­n kalınlığın­a göre implant üç veya daha fazla gün içinde beyin sıvısında tamamen çözünebili­yor.

Bir mektup pulu büyüklüğün­deki implant kafatasını­n üzerindeki derinin altına yerleştiri­liyor. Fakat cihaz şimdilik hem enerji ihtiyacı hem de ölçüm sonuçların­ı bir alıcıya iletebilme­si için zar inceliğind­e molibden tellerine bağlanması gerekiyor. Araştırmac­ılar molibden telleri olmadan da çalışan bir cihaz geliştirmi­ş ancak bu cihaz vücutta tamamen çözünmüyor. Bilim insanların­ın bundan sonraki hedefleri beyne veya diğer organlara aktarıldık­tan sonra kablosuz olarak organların durumu hakkında bilgi veren bir cihaz geliştirme­k olacak. Ekip öte yandan bu sensörleri­n karın veya bacak gibi diğer organlarda da kullanılab­ileceğini öngörüyor.

Kaynak: www.herkesebil­imteknoloj­i. com/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye