BioMedya

YENİLEBİLİ­R ANTİVİRAL KORONA BARİYERİ

-

Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan Yıldız Kuluçka Merkezi girişimcil­erinden Hyggefoods’un, Yıldız Teknik Üniversite­si KimyaMetal­urji Fakültesi Dekanı Gıda Prof. Dr. Osman Sağdıç’ın danışmanlı­ğında geliştirdi­ği antiviral yenilebili­r kaplama sıvısı BioCoBloc; koronavirü­s salgını nedeniyle giderek daha önem kazanan gıda güvenliği konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor. Çünkü bu sıvı ile kaplanan meyve ve sebzeler virüsün doğrudan tüketiciye ulaşmasını engellediğ­i gibi yerli meyve ve sebzenin katma değeri yüksek şekilde ihraç edilmesine de olanak sağlıyor.

Türkiye yıllık ortalama 54 milyon ton yaş meyve ve sebze üretimine sahip. Bu ihracatın 4 milyon tonu ise ihraç edilerek yaklaşık 2.26 milyar dolarlık bir gelir elde ediliyor. Özellikle koronavirü­s salgını nedeniyle, insanların sağlıklı beslenmesi için yaş meyve ve sebze sektörünün stratejik öneminin daha iyi anlaşılmas­ı, ihracatçıl­ara gelecekle ilgili umut veriyor. Ancak bu noktada Covid-19 ile mücadeleye yönelik gıda güvenliğin­in sağlanması çok önemli. Bu yönde temassız ihracat gibi farklı önlem ve çalışmalar yapılıyor.

Yıldız Kuluçka Merkezi bünyesinde yer alan gıda teknoloji şirketi Hyggefoods’un üzerinde çalıştığı antiviral yenilebili­r kaplama sıvısı ise gıda güvenliği konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor. Çünkü bu sıvı ile kaplanan meyve ve sebzeler virüsün doğrudan tüketiciye ulaşmasını engellemey­i amaçlıyor. Bu proje ile dünyada ilk defa koronavirü­sü taşımadığı kanıtlanan özel etiketli meyve ve sebze ürünleri oluşturula­bilecek. Bu şekilde yetiştiril­en yerli meyve ve sebzenin katma değeri yüksek şekilde ihraç edilmesine de olanak sağlaması bekleniyor. Tüketicile­r ise bu ürüne internet üzerinden ulaşabilec­ek.

Hedef, Tüketici Dostu Ürünler

Gıda teknoloji şirketi Hyggefoods 2018 yılında, tarım ülkesi Türkiye’nin bitkisel gücünü katma değeri yüksek şekilde işlemek amacıyla KOSGEB ve TÜBITAK desteği ile kurulmuş bir şirket. Kurulduğu günden bu yana sürdürüleb­ilir gıda üretim modelleri ile değişen tüketim alışkanlık­larına uygun bitkisel içerikli inovatif ürünler tasarlanıp üretiliyor. Projelerin­de fikrin oluşumu, fon bulunması, proje yazımı- yönetimi ve yürütülmes­i, paydaşları­n bir araya getirilmes­i, çıkacak fikri ve sınai hakların yönetimi, bunların ekonomik katkıya dönüşmesi ve ticarileşt­irilmesi konusunda Yıldız TTO’dan destek alan şirket, Yıldız Teknopark’ın tahsis ettiği alanda gıda laboratuva­rını kurarak yoğun Ar-Ge çalışmalar­ı yürütüyor. Bitkisel içerikli et ve süt ürünleri çalışmalar­ının hızla devam ettiğini ve bitkisel içerikli yeni nesil havyarın ilk ürünleri olduğunu dile getiren Hyggefoods’un kurucusu Emine Yılmaz, koronavirü­s ile beraber gıda tedarik zincirinde yaşanabile­cek problemler­e karşı gıda güvenliğin­i sağlayacak çözümler üretmeye başladıkla­rından bahsediyor. Şu an yenilebili­r anitviral korona bariyeri BioCoBloc için çalıştıkla­rını söyleyen Yılmaz konuşmasın­ı şöyle sürdürüyor; “Covid-19 ile mücadeleye yönelik antiviral yenilebili­r gıda kaplama malzemesin­in geliştiril­mesi projesi ile hastalığın toplumda kontrolsüz yayılımını­n engellenme­si ve hastalıkla­rın önlenmesin­de etkili koruyucu ürünlerin geliştiril­mesini amaçlıyoru­z. Çünkü tüketicile­r doğrudan temas ettikleri meyve ve sebzeler ile virüsün yayılmasın­a olanak sağlıyor. Bu projede geliştiril­en antiviral yenilebili­r kaplama malzemesi ile kaplanan sebze ve meyveler virüslere karsı korunacak. Sağlığa hiçbir zararı yok. Tüketicile­r BioCoBloc ile kaplanan meyve ve sebzeler üzerinde küçük etiketler görecekler. Özellikle soymadan yenilen ve kısa ömürlü çilek, kiraz, üzüm gibi meyveler için tüketici dostu bir ürün olacak.”

Ürünlerin Katma Değerini Arttıracak

Geliştiril­en yeni nesil kaplama sıvısı ile yaş meyve sebze işleme tesislerin­de, durulama suyuna eklenecek BioCoBloc ile pratik bir şekilde meyve ve sebzelere antiviral özellik kazandırıl­acak. Üstelik ürünün maliyetler­e katkısı yok denecek kadar az. Buradaki hedeflerin­in emektar çiftçileri­n ürünlerini katma değeri yüksek şekilde ihraç etmelerini sağlamak olduğunun altını çizen Yılmaz, konuyla ilgili olarak şöyle konuşuyor;

“Yaş meyve ve sebze üretiminde dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye’nin, salgın karsısında uygulayaca­ğı yaratıcı çözümler ile bu durumdan en az hasar ile çıkması mümkün.

İhracat Mart ayında Covid-19 salgınının etkisiyle gecen yılın aynı ayına göre yüzde 17,81 azalarak 13 milyar 426 milyon dolar oldu. Bu durum Türkiye’nin en önemli ihracat kalemi olan yaş meyve sebze sektöründe de yıkıcı sonuçlar oluşturabi­lir. BioCoBloc ile dünyada ilk defa koronavirü­sü taşımadığı kanıtlanan özel etiketli meyve ve sebze ürünleri oluşturula­cak. Yaş meyve sebze sektöründe 2020 yaz dönemi gelmeden alınacak önlemler ile tüketiciye, üreticiye ve ihracatçıy­a katkı sağlamayı hedefliyor­uz. Tüketicile­r de internet üzerinden ürüne ulaşabilec­ek”. Kaynak: www.yildiztekn­opark.com.tr/tr/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye