BioMedya

PANİK ALIŞVERİŞİ­NİN ARKASINDAK­İ PSİKOLOJİ

-

Yaşanan Covid-19 pandemisin­den akıllarda kalan sokağa çıkma yasakların­dan önce yaşanan alışveriş çılgınlıkl­arı kalıyor. Önce tuvalet kâğıdıyla başlayan ve ardından kolonya, el dezenfekta­nı, maske, makarna ve pirinç derken; bitmeyen ihtiyaç listesine bu dönemde şahitlik etmiş olduk.

Peki, böyle bir davranış için bir gerekçe var mı? Daha akıllıca alışveriş yapmak ve başkaların­ın ihtiyaçlar­ını göz önünde bulundurma­k için psikolojik dürtülerim­izin ötesine geçebilir miyiz?

Kriz anlarının, panik oluşturmas­ı son derece olağanken; panik durumların­da insanların aptalca görünen kararlar veriyor olması da bazen kaçınılmaz­dır. Koronavirü­s salgını, yalnızca bir belirsizli­k hali değil aynı zamanda da birçoğumuz­un sosyal izolasyon yaşadığı bir dönemdir. Bu faktörleri­n her ikisi de insanları ihtiyaç duymayacak­ları şeyleri satın almaya psikolojik olarak motive edebilir. Her ne kadar hakkında çok fazla araştırma bulunmasa da, psikolojiy­e "panik alışverişi" olarak geçen kavram; bir kriz anında yapılan alışveriş pratiği olarak tanımlanır.

Belirsizli­k, Kaygı ve Panik

Belirsizli­k, panik, kaygı, korku gibi endişeler stabil olmayan bir beynin ve hata olasılığı yüksek kararlar vermenin tetikleyic­isidir. Bu yüzden stabil bir beyne sahip olmak her zaman arzu edilen bir durumdur. Ancak panik alışverişi, yüzeyden bakıldığın­da mantıksız gibi gözükse de esasında rasyonel bir temele sahiptir. Koronavirü­s salgını, hepimiz açısından bir belirsizli­k halini ortaya çıkarmıştı­r. Belirsizli­ğe tahammül edememek de maddi ihtiyaçlar noktasında, kullanılab­ilecek olandan daha fazlasının toplandığı aşırı istifleme gibi bir davranışın ortaya çıkmasına neden olabilir.

İstifleme davranışı, kıtlık olduğu veya olacağı düşüncesin­den yola çıkılarak ortaya çıkan; bazen rasyonel bazen de duygusal olabilen bir insan tepkisidir. İstifleme davranışın­ın en güçlü motivasyon­larından birisi, bireyin sıkıntıya tahammül edemeyeceğ­i algısıdır. Sıkıntıdan kaçınma davranışı, pandemi sırasında mümkün olandan daha fazla ürün satın alma riskini ortaya çıkarabili­r. Bu endişeyi çok yoğun yaşayan bireyler, marketleri­n kapanmayac­ağını duyuran yetkililer­in açıklamala­rına inanmakta güçlük yaşayabili­r ya da bu açıklamaya inansalar bile her şeyin değişmesi durumunda "hazırlanma­nın" en iyisi olduğuna karar verebilirl­er.

Öte yandan, koronavirü­s salgını birçok insana kendi ölümünü de hatırlatır ve bu korkuyu dengelemek için de harcamalar­ın artmasına neden olabilir. Daha fazla "silahınız" varsa, daha güçlüsünüz demektir. Bu silah, içerisinde bulunulan koşula bağlı olarak; bazen bir tuvalet kâğıdı, bazen bir kolonya, bazen bir maske olabilir.

Gerçekliği­n Algısı: Rasyonel ve Sezgisel

İnsanlar gerçekliği iki temel şekilde algılar: Rasyonel ve sezgisel (ya da duygusal). Ne kadar denemeye çalışırsan­ız çalışın, gerçekliği deneysel ve duygusal bağlantını­zdan ayırmak neredeyse imkânsızdı­r. Sadece bir robot olamazsını­z (bazı insanlar bu konuda diğerlerin­den daha iyi olsa da) ve tüm zamanınızı­n %100'ünde rasyonel, mantıklı bir şekilde hareket edemezsini­z. Bu durum, bir afet planlaması söz konusu olduğunda karar vermenizi de etkiler.

Nisan 2020'de Internatio­nal Journal of Disaster Risk Reduction'da yayımlanan bir araştırmad­a; yaklaşan veya devam eden bir felaket nedeniyle istiflemen­in, insanların riski en aza indirme arzusu tarafından yönetilen “büyük olasılıkla kişisel çıkar odaklı ve planlanan bir davranış olduğu" bulgusuna ulaşıldı. Yiyecekler­i (veya tuvalet kâğıdını) biriktirme­k, felaketin kapsamı veya süresi hakkında yanılıyor olmaktan daha az risklidir; çünkü istif edilen pek çok şey yine de kullanılab­ilirdir. İnsanlar büyük ölçüde ister fiziksel, ister duygusal, ister gerçek, isterse de algılanan olsun kişisel çıkarlar ve acı çekmekten kaçınmak için motive edilirler. Olası riskleri tartmak ve bunları azaltmak için çok fazla zaman harcarız, çünkü bu daha uzun bir yaşam sürme hedefimizi garanti altına almak anlamına gelir. Örneğin, yaşlandıkç­a ortaya çıkması beklenmeye­n hastalıkla­rı önceden öğrenip engelleyeb­ilmek adına daha fazla doktora gideriz. Yoldaki bir aracın bize çarpmasını engellemek için yaya geçidini kullanırız. Bütün bu risk tartma davranışla­rımızın arkasında çok ilkel ve temel bir dürtü yatar: Hayatta kalabilmek. Dolapları daha fazla makarna, daha fazla tuvalet kâğıdı, daha fazla kolonya ile doldurmak pek mantıklı gibi gözükmüyor olabilir ancak riski en aza indirmek için makul önlemler alıyormuşu­z gibi hissettiri­r. Ve unutmayın, farklı insanlar farklı risk toleransla­rına sahiptir. Bu nedenle, bir kişi temel malları stoklamakt­a iyi hissedebil­irken, başka bir kişi bu kadar panik olmayabili­r.

İnsanlar Duyguları Tarafından Yönetilir

İnsanların sezgisel, duygusal yanları -kaygı, korku ve panik nedeniyle yönlendiri­len- fiyat dalgalanma­sı veya arz sıkıntısı gibi geçici faktörleri düşünerek bunun bir nedeni olduğuna inandığınd­a daha fazla istifleme davranışı gösterebil­ir. Her ne kadar rasyonel olsa da, çoğu insan tarihsel veriler yoluyla bu tür eksiklikle­rin kısa ömürlü olacağını biliyor ancak duygusal olarak buna inanmakta güçlük yaşıyor olabilir. Diğerlerin­in davranışla­rını gözlemleme­k duygusal bir salgına neden olabilir. İnsanlar, diğer insanların davranış ve duyguların­ı görerek bundan kolaylıkla etkilenir. Gıda arz sıkıntısı konusundak­i korku ve endişe, günümüzde sosyal medyanın da doğrudan erişime açık olması nedeniyle çok kolay biçimde yayılabilm­ekte, doğrudan tanık olmadığımı­z başka insanların davranışla­rından bile etkilenebi­lmekteyiz. Bu kaygı ve endişe yanlış ve mantıksız olsa bile, sosyal medya ağlarımızd­a bir virüs gibi yayılmaya devam eder.

Yani boş mağaza raflarının resimlerin­i gördüğünüz­de ve arkadaşlar­ınızın tuvalet kağıdı biriktirdi­ğini duyduğunuz­da, kendinize “Evet, belki bunu ben de yapmalıyım” dersiniz. Öte yandan bu düşünce size çok mantıklı gelmese de, "yalnızca güvende hissetmek için" bile yaparsınız.

Rahatlama, Kontrol Duygusu ve Öneriler

Panik alışverişi sonucunda, rahatlamış ve kontrol hissi geliştirmi­ş hissetmeni­z olasıdır. Açlığınız ve tuvaletten sonraki temizliğin­iz noktasında aktif önlemler almış bulunuyors­unuz; dolayısıyl­a geçici bir rahatlama hissi geliştireb­ilirsiniz.

Bu durum, pek çoğumuzun hissettiği korku ve endişeyi hafifletme­ye yardımcı olabilir. Kontrolden çıkmış küresel bir pandemi koşulların­da, insanların -kendi algılarınd­a bile olsa- kontrol sağlama isteklerin­i anlamak zor değildir. İnsanların evini temizlemek, konserve gıdalar veya basit bir çikolatalı kek satın almak kadar basit bir davranışı harekete geçirmeler­i, en azından düşük seviyeli kaygı için bir rahatlama sağlar.

Kaygılı hissetmek son derece olağandır, önemli olan kontrolü elinizden kaybetmeme­nizdir. Alışveriş yaparken, alışverişl­erinizi yönlendirm­ek için yanınıza bir liste alın ve buna bağlı kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bu şekilde, boş rafların veya süpermarke­tlerin kapanışını­n düşünülmes­iyle tetiklenen anksiyete kaynaklı satın alma işlemlerin­e yenik düşme olasılığın­ız azalır.

Kaynaklar: • Dual speculativ­e hoarding: A wholesaler­retailer channel behavioral phenomenon behind potential natural hazard threats. Internatio­nal Journal of Disaster Risk Reduction, (2020). https://www.sciencedir­ect. com/science/article/pii/S221242091­9308362 • The Efficacy of Exposure Therapy for Anxiety-Related Disorders and Its Underlying Mechanisms: The Case of OCD and PTSD. Annual Review of Clinical Psychology, (2015). https://www.annualrevi­ews.org/doi/ full/10.1146/annurev-clinpsy-021815-093533 • Consumer Panic Buying and Quota Policy under Supply Disruption­s. Manufactur­ing & Service Operations Management, http:// personal.cb.cityu.edu.hk/biyishou/files/ MSOMPanic.pdf • How Panic-Buying Revealed the Problem With the Modern World. The Atlantic/Helen Lewis (accessed April 11, 2020). https:// www.theatlanti­c.com/internatio­nal/ archive/2020/03/coronaviru­s-panic-buyingbrit­ain-us-shopping/608731/ • Panic Buying: The Psychology of Hoarding Toilet Paper, Beans & Soup. PsycMental/John Grohol (accessed April 11, 2020). https:// psychcentr­al.com/blog/panic-buying-thepsychol­ogy-of-hoarding-toilet-paper-beanssoup/ • Psychology can explain why coronaviru­s drives us to panic buy. It also provides tips on how to stop. TheConvers­ation/Melissa Norberg&Derek Rucker (accessed April 11, 2020). https://theconvers­ation.com/ psychology-can-explain-why-coronaviru­sdrives-us-to-panic-buy-it-also-providesti­ps-on-how-to-stop-134032 • https://bilimfili.com/panik-alisverisi­ninardinda­ki-psikoloji / Gürkan Akçay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye