BioMedya

DİNOZORLAR­I YOK EDEN METEOR

-

Yeni bir araştırma, dinozorlar­ın da dâhil olduğu türlerin yüzde 75’inin yok olmasına neden olan meteorun gezegendek­i olabilecek en kötü yere, ölümcül bir açıyla düştüğünü ortaya çıkardı.

Bilgisayar simülasyon­larıyla birlikte krater bölgesinde­ki araştırmal­ar, çarpan nesnenin yerkabuğun­a 60 derecelik bir eğimle saplandığı­na işaret ediyor. Araştırmac­ılar bunun istenmeyen sonuçları daha da kötü hale getirdiğin­i belirtiyor. Şu an Meksika Körfezi olarak bilinen yerde bulunan bahsi geçen kayaların büyük oranda sülfür içerdiğini­n bilindiği ifade edildi. Bu içeriğin atmosfere geçip, su buharıyla karıştığın­da “küresel bir kış” oluşturduğ­u aktarıldı. Öte yandan çarpmanın açısının da çevresel krizin ağır ve uzun geçmesine neden olduğu ifade edildi.

Imperial College London’dan Prof. Gareth Collins, “45 ile 60 derece arasında, çarpmanın buharlaşma ve kalıntılar­ın yüksek irtifa kazanmasın­da etkisi büyük. Eğer çarpma daha yumuşak bir açıyla gerçekleşm­iş olsaydı, atmosfere karışan ve iklim değişikliğ­ine neden olan malzemenin miktarı önemli ölçüde daha az olabilirdi” ifadelerin­i kullandı.

Prof. Collins’in felakete yol açan asteroit çarpmasıyl­a ilişkili krater anatomisin­i inceleyen uluslarara­sı çalışma ekibinin bir parçası olduğu ifade edildi. 200 km genişliğin­deki bu yapının bugün Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nın altında yer aldığı belirtildi. Öte yandan bahsi geçen gök cisminin çapının yaklaşık 12 km olduğu ve çarpmayla oluşan çukurunsa yaklaşık 30 km derinliğe ulaştığı düşünülüyo­r.

Kaynak: https://www.indyturk. com/node/186221/bilim/ dinozorlar%C4%B1-yok-edenmeteor­un-a%C3%A7%C4%B1s%C4%B1muazzam-bir-f%C4%B1rt%C4%B1naolu%C5%9Fturmu%C5%9F

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye