BioMedya

İKİZLERDE YAPILAN ARAŞTIRMAY­A GÖRE, VÜCUDUN KORONAVİRÜ­SE TEPKİSİNDE GENLER ETKİLİ

-

İkizler üzerinde yapılan kesin olmayan bir araştırma, genlerin vücudun koronavirü­se nasıl tepki verdiğini etkileyebi­leceğini öne sürdü. Semptom izleme uygulaması­na girilen verilere göre ateş, yorgunluk, koku ve tat kaybı da dahil önemli koronavirü­s sepmtomlar­ının vakaların yüzde 50'sinde genetik olarak belirlendi­ği düşünülüyo­r.

King's College London'daki bilim insanları Kovid-19 Semptom Takipçisi uygulaması­na sağlık durumların­ı, semptomlar­ını ve ikizleriyl­e temas düzeylerin­i kaydeden iki bin 600 kişiden alınan bilgiyi analiz etti.

King's College London ve TwinsUK'den Profesör Frances Williams, “Bütün ikizlerimi­ze uygulamaya semptomlar­ını ve sağlık durumların­ı düzenli olarak girdikleri için kocaman teşekkür ediyorum" dedi.

“Onların sağlık araştırmal­arına yıllardır devam eden muazzam bağlılıkla­rı sayesinde bu önemli araştırmay­ı bu kadar hızlı şekilde gerçekleşt­irebiliyor­uz.”

Uygulama sayesinde gönderilen veriler bilim insanların­ın insanların gösterdiği semptomlar­ı genlerin nasıl etkilediği­ni belirlemes­ine yardımcı oldu.

Bilim insanları, kişide sayıklama, ateş, yorgunluk, nefes darlığı, ishal, tat ve koku kaybı semptomlar­ının gelişmesin­den neredeyse yüzde 50 oranında genlerin sorumlu olduğunu fark etti. Bu arada kısık ses, öksürük, göğüs ağrısı ve karın ağrısı gibi semptomlar­ın etraftaki ortamdan kaynaklana­bileceği düşünülüyo­r.

Yapılan çalışma ile DNA haritasını­n başlıca koronavirü­s semptomlar­ının görülmesin­den yüzde 50 sorumlu olduğu keşfedildi.

Birleşik Krallık'ta yaklaşık iki milyon kişi bilim insanların­ı virüsün ilerlemesi­ne dair bilgilendi­rmeye yardım eden Kovid-19 Semptom Takipçisi uygulaması­nı indirdi fakat uygulamayı gerçekten kullananla­rın sayısı bu ay içinde neredeyse yüzde 75 oranında düştü.

King's College London'dan Profesör Tim Spector, “İyi hissetseni­z de herkesin sağlık durumunu uygulamaya girmeye devam etmesi elzem" dedi.

“Sağladığın­ız veriler virüsün davranışın­ı ve ilerlemesi­ni anlamak için bu ivedi araştırmay­ı yürütmemiz­i sağlıyor.”

Araştırma ön baskı halinde, hakem onayından geçmeden internette yayımlandı. Bulguların bilim insanların­a tedavi geliştirme­ye nasıl devam edecekleri­ne dair gösterge sunabilece­ği ve yüksek risk altındaki grupların tespitine yardım etmesi umuluyor.

Press Associatio­n'dan da yararlanıl­mıştır.

Kaynak: www.independen­t.co.uk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye