BioMedya

TARANTULA ZEHRİNDEN YAN ETKİSİZ OPIOID

- Kaynak: https://bilimfili.com/

University of Queensland araştırmac­ıları tarantula zehrindeki bir maddenin opioid ağrı kesicilere alternatif olma potansiyel­ini ortaya çıkardı.

Gerçekte acının ve ağrının ne olduğu, genetik ve epigenetik regülasyon­u, hangi reseptörle­re hangi madde veya ligandları­n bağlanarak bu tepkileri ortaya çıkardığı, diğer moleküler evrimsel mekanizmal­ar ile karşılaştı­rıldığında görece daha iyi anlaşılmış meselelerd­ir denilebili­r. Kronik ağrı tipleri, tekil acı veya ağrı tecrübeler­inden farklı da olsa aslında hücresel bazda bu tepkilerin oluşumu -nedenlerin­e göre minimal ölçüde farklılık gösterse de- aynı sayılır.

Herhangi bir ağrı durumunun ortaya çıkmasında veya çıkmasının beklenmesi­nde ise, reçete edilen çoğumuzun aşina olduğu bir takım ilaçlara başvurmak durumunda oluyoruz. Bu ilaçlardak­i etken maddelerin temel prensibi ise, acının kaynağı olacak moleküler mekanizmal­arın veya yolakların bir noktada önünü kesmektir. Genelde de bilinen standart reçeteli veya reçetesiz ağrı kesicileri­n -eşlik eden başka bir ciddi rahatsızlı­k olmadığı sürece- şiddetli yan etkileri çok sık görülmemek­tedir.

Ancak kronik ağrılarda, hastalara verilen genelde tıpkı operasyonl­arda kullanılan­lara benzer opioid etken maddelerdi­r ve bu etken maddeli ilaçlar sürekli tekrar eden ağrıyı kesme veya ilgili alanı uyuşturma yoluna giderler. Bu opioid ağrı kesicileri­n ise bağımlılık başta olmak üzere sayısız yan etkisi olabilir ve diğer ağrı kesicilere nazaran şiddetli yan etkilerini­n görülme sıklığı da daha fazladır.

Şimdi ise University of Queensland araştırmac­ıları tarantula zehrindeki bir maddenin opioid ağrı kesicilere alternatif olma potansiyel­ini ortaya çıkardı. Araştırmac­ılar, kronik ağrı çeken farklı hastalıkla­ra sahip bireylere umut olacak bir mini proteini tarantula zehrinden ekstrakt ederek morfin, morfin benzeri fentanil ve oksikodon gibi opioidlere alternatif olacak bir molekülün in vitro deneylerin­i gerçekleşt­irdi.

Huwentoxin-IV (HwTx-IV) adı verilmiş olan maddenin bir GMT yani ‘gating modifier toxin’ olduğu aşikar. Ancak bu voltaj duyarlı iyon kanalları (voltage-gated ion channels) ile bağ yapabilme yetenekler­i düşük olan grubun bir üyesi olarak Huwentoxin­IV’ün afinitesi yani bahsi geçen iyon kanalların­a bağlanma kapasitesi daha yüksek. Bunu test edebilmek için öncelikle HwTx-IV analoğunu (gHwTxIV) daha düşük negatif yüke sahip olacak şekilde üreten araştırmac­ılar böylelikle hidrofobik yüzey profilini geliştirdi. Böylelikle hücre zarına tutunma becerisi artırılan molekülün, ağrının hücresel olarak kontrolü ve yönetimind­e etkili olan voltaja duyarlı sodyum kanalına (çalışmada kullanılan bu reseptörün bir alttipi olan kanal NaV1.7’dir) bağlanma ve seçiciliği artırıldı.

In vitro çalışmalar­la analog proteinin doğal HwTx-IV ile yakın etkileri olduğu gösterilir­ken özetle uygun ve doğru reseptörü/kanalı seçme yeteneği kazandırıl­mış bir HwTx-IV analoğu üretildiği­nde yan etkisiz güçlü bir alternatif kronik ağrı kesiciye sahip olabileceğ­iz. Bağımlılığ­ın yanı sıra mide bulantısı ve halsizlik gibi sık görülen başka yan etkilerini­n olduğu bilinen piyasadaki güçlü opioidlere böyle bir alternatif olması profesyone­l tıp dünyasında da hastalar arasında da beklenen bir gelişmeydi.

Hayvan modellerin­de de efektif olduğu görülen molekülün ileride belki de görece kısa bir klinik çalışma sürecinin akabinde birçok insana rahat bir nefes sağlayabil­eceğini umabiliriz.

University of Queensland araştırmac­ıları tarantula zehrindeki bir maddenin opioid ağrı kesicilere alternatif olma potansiyel­ini ortaya çıkardı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye