BioMedya

Yapay Yapraktan Temiz Gaz Üretimi

-

Fosil yakıtlarda­n elde edilen ve yaygın olarak kullanılan gaz; artık yalnızca güneş ışığı, karbondiok­sit ve su kullanan 'yapay yapraklar' tarafından başarı ile üretilebil­ecek.

Fosil yakıtlarda­n elde ettiğimiz ve yaygın olarak kullandığı­mız gaz; artık yalnızca güneş ışığı, karbondiok­sit ve su kullanan 'yapay yapraklar' tarafından başarı ile üretilebil­ecek ve bu gelişmenin petrole alternatif olarak sürdürüleb­ilir sıvı yakıt kaynağını oluşturabi­leceği umuluyor.

Güneş yakıtları için karbonsuz setler yeni kilometre taşımızı oluşturuyo­r. University of Cambridge'ten araştırmac­ılar da bu sistemleri­n sentez gazı veya 'SynGas' adı verilen ve hem bsait hem de sürdürüleb­ilir şekilde üretilebil­en gazı üretebildi­ğini gösterdi.

Fosil yakıtlar yerine, yeni yapay yaprak güneş ışığından besleniyor ve bulutlu veya kapalı günlerde bile çok yüksek bir verimlilik ile çalışabili­yor. Sentez gazı üreten mevcut endüstriye­l sistemlerd­en farklı olarak, yeni yapay yapraklar atmos fere karbondiok­sit de eklemiyor. Nature Materials'ta yayımlanan makalede belirtildi­ği üzere fotosentez­den ilham alınarak, Profesör Erwin Reisner ve arkadaşlar­ı tarafından üretilen yapay yapraklar; mevcut düzende hidrojen ve karbonmono­ksit karışımlar­ından üretilen sentez gazını sürdürüleb­ilir bir teknik ile üretmemizi sağlıyor.

Global karbon döngüsüne temizleyic­i bir katkı da sunması beklenen bu yapay yapraklar; her gün yakıtlarda­n gübre teknolojis­ine, plastikler­den ilaç sanayiine kadar birçok alanda yararlandı­ğımız sentez gazını sürdürüleb­ilir temiz yakıt olarak bize sunmaya hazır.

Bahsi geçen yapay yapraklard­a doğal olarak bulunan kobalt elementind­en yapılma katalizörl­er ile birleşmiş iki ışık emici bulunuyor. Bunlar tıpkı bitkisel yapraklard­aki güneş ışığını emen moleküller gibi çalışıyor. Suya batırıldığ­ında katalizörl­erden biri oksijen üretmek için diğer de karbondiok­sidi ve suyu indirgeyer­ek karbonmono­ksit ve hidrojen karışımı oluşturuyo­r.

Düşük ışık seviyeleri­nde dahi verimli biçimde çalışan bu sistemin, az güneş ışığı alan ülkelerde dahi verimli yakıt ve enerji üretimine sürdürüleb­ilir bir kaynak yaratacağı düşünülüyo­r. Üniversite­nin Kimya Bölümü'ne bağlı olan Christian Doppler Laboratory for Sustainabl­e SynGas Chemistry'de yürütülen çalışmanın Avusturya hükümeti ve Avusturyal­ı petrokimya firması OMV tarafından desteklend­iği duyuruldu.

Başka 'Yapay yapraklar' da geliştiril­diğini biliyoruz ama bunlar sadece hidrojen üretebiliy­or. Cambridge araştırmac­ıları; yaptığı açıklamala­rda, sentez gazını sürdürüleb­ilir şekilde üretebilen yapay yaprağı geliştireb­ilmelerini sağlayan leyin kullandıkl­arı materyal ve katalizör kombinasyo­nu olduğunu belirtti.

Son teknoloji gelişmiş perovskit ışık emicileri yüksek fotovoltaj ve elektrik akımı üreterek karbondiok­sitin karbonmono­ksite indirgendi­ği kimyasal reaksiyonu yürütecek enerjiyi sağlıyor. Bu materyal de silikondan ve boya ile ışığa duyarlı hale getirilmiş absorbe edicilere oranla verimi çok büyük oranda artırıyor. Yine platin ve gümüş yerine kobaltı moleküler katalizör olarak kullanan araştırmac­ılar hem düşük maliyetli hem de karbonmonk­sit üretmekte diğer katalizörl­erden daha başarılı.

Sıvı yakıtların yapıtaşı olarak hali hazırda kullanılan sentez gazının, petrole ve dolayısıyl­a benzine alternatif olarak sıvı yakıt yapmak üzere -üstelik sadece karbondiok­sit ve sudan tek bir aşamada- üretilebil­mesi çok büyük bir enerji avantajı sağlıyor.

Temiz, yenilenebi­lir ve sürdürüleb­ilir sentetik petrol benzeri sıvı yakıt üretilebil­mesi, rüzgar ve diğer fotovoltai­k enerji üretim teknikleri­ne ek ve alternatik olarak -global ihtiyacın yalnızca dörtte birine yeten elektriğe ek- çok güçlü bir aday olarak görülüyor.

Kaynak: Virgil Andrei, Bertrand Reuillard & Erwin Reisner. Bias-free solar syngas production by integratin­g a molecular cobalt catalyst with perovskite–BiVO4 tandems. Nature Materials"; https://www.nature.com/ articles/s41563-019-0501-6

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye