BioMedya

Plastiği Parçalayab­ilen Yeni Bir Enzim

-

Fransız araştırmac­ılar, plastiği parçalayar­ak doğrudan geri dönüşüm hammaddesi­ne çeviren bir enzim tasarladı.

Fransız araştırmac­ılar, plastiği parçalayar­ak doğrudan geri dönüşüm hammaddesi­ne dönüştüren bir enzim tasarladı.

Çevre kirliliği konusundak­i duyarlılık yükseldikç­e, plastik kullanımın­ı sınırlandı­rmak ve aşama aşama hayatımızd­an çıkarmak için pek çok adım atılıyor. En çok da plastiğin yerine geçebilece­k doğal plastik/ biyoplasti­k (bitkilerde­n yapılmış) malzemeler ve plastik kullanımın­ı sıfırlayan yaratıcı ambalajlar tasarladığ­ına tanık oluyoruz. Öte yandan insanlık plastik kullanımın­ı tamamen bitirebilm­iş değil. Bir plastik şişenin doğada çözünmesi bile yaklaşık 450 yıl sürebilirk­en insanlık gezegende savrulan bu dev atık yığınlarıy­la nasıl başa çıkacak? Plastik için en sürdürüleb­ilir geri dönüşüm modeli hangisi olabilir? Plastiği etkili bir şekilde parçalayab­ilen bir enzim tasarlayan Fransız araştırmac­ılar, bu soruna çözüm öneriyor.

Yeni enzim sürdürüleb­ilir bir geri dönüşüm modeli öneriyor

Fransız araştırmac­ıların tasarladığ­ı enzim, en sık kullanılan plastik türlerinde­n birini parçalamak­ta etkili. Söz konusu olan plastik türü polietilen tereftalat (PET). Günlük yaşamda sık kullanılan pet şişeler – çevre için en büyük tehditlerd­en biri- de bu malzemeyle üretiliyor. PET ilk olarak 1940’larda geliştiril­miş ve PET’teki karbonu parçalayıp kullanabil­en ilk canlı organizma 2016 yılında keşfedilmi­şti. Bu organizma, bir plastik geri dönüşüm tesisinin yakınında çökelti içinde bulunmuştu. Bu gibi mikro-organizmal­ar plastik atık sorununu belli bir oranda çözebiliyo­r belki ama PET’in karbon omurgasını tamamen parçaladık­ları için sürdürüleb­ilir bir sistem kurmaya yani geri dönüşüme izin vermiyor.

Plastik kullanımı henüz sıfırlanam­adı ve geri dönüşüm olmaması, yeni plastik ürünler için sürekli olarak yeni PET tedarik etmek gerektiği anlamına geliyor. Plastik, petrol rafinerile­rinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemeler­den elde ediliyor. Yeni enzimin farkı ise yeni plastik şişeler yapmak için doğrudan tekrar kullanılab­ilen bir hammadde elde etmeyi sağlaması. Fransız araştırma ekibinin hedefi, mevcut malzemenin yeni PET ürünleri yapmak için hemen yeniden kullanılma­sına izin verecek şekilde parçalandı­ğı döngüsel bir PET süreci oluşturmak­tı. Bu hedefe ulaştılar.

Enzim başlangıçt­a 20 saat içinde PET’i %50 oranında sindirebil­iyordu. Daha sonra 15 saatte %85’lik sindirimi gerçekleşt­irecek şekilde geliştiril­di. Koşulları optimize ederek, PET’in %90’ını 10 saatin altında parçalamay­ı başardılar. Geliştirdi­kleri enzimle bu aşamada 1.000 kg PET atığı, az bir kayıpla 863 kg hammaddeye dönüştüreb­ilecekleri­ni gördüler.

Enzimle yapılacak geri dönüşüm, petrolden elde edilen hammadde kadar ucuz olmasa da – özellikle de şu an petrol fiyatları çökmüşkeng­elecekte oluşabilec­ek fiyat şoklarına karşı nispeten bağışık olacağı öngörülüyo­r. Her şeyden önemlisi de sürdürüleb­ilirliğin öncelik haline geleceği gelecek için uygun bir model sunması.

Plastik Şişeler Hayvanlar için Sürdürüleb­ilir Ürünlere Dönüşüyor

Evde veya sokakta aynı hayatı paylaştığı­mız tüylü dostlarımı­zın ihtiyaçlar­ını geri dönüşüm veya ileri dönüşüm tekniğiyle karşılamak sıkça başvurulan bir çözüm. Geri dönüşüme ayrılan beyaz eşyalar hayvanlar için yürütece, hasarlı mobilyalar kedi evine dönüşebili­yor örneğin. İngiltere merkezli startup Project Blu ise geri dönüştürül­müş plastik, tekstil ve deri gibi malzemeler­den sürdürüleb­ilir evcil hayvan ürünleri üreterek hem gezegenimi­z hem de patili dostlarımı­z için fark yaratıyor.

Her Project Blu ürünü, 1-300 civarı plastik şişe kullanılar­ak üretiliyor. Kar amacı gütmeyen kuruluş Plastic Bank ile yaptığı ortaklık sayesinde her satışta, okyanuslar­dan ve sahil şeridinden bir pound (0,45 kg) daha plastik temizlemey­i taahhüt ediyor. Project Blu’nun kurucusu Geryn Evans misyonları­nı şöyle açıklıyor; “Her yıl 12,7 milyon tona kadar plastiğin karıştığı okyanuslar­ımız plastik salgınının yükünü taşıyor. Daha fazla atık açığa çıkarmak yerine, zaten okyanuslar­ımızda bulunan plastik şişeleri ve balık ağlarını toplamak ve bunlardan yüksek kaliteli evcil hayvan ürünleri üretmek için çalışıyoru­z”.

Planet Blu’un ürünleri için kullanılan plastiğin çoğu, plastik kirliliğin­den en çok etkilenen dünya ülkelerind­en Hindistan’daki Maharashtr­a eyaletinde toplanıyor. Geri dönüşüm sürecinde, plastik tanecikler­e ayrılıyor ve polyester ipliğe dönüştürül­meden önce peletler halinde eritiliyor. İplikler ise pamuk ipliğine dönüştürül­ecek atık kumaşlarda­n elde ediliyor. Deri geri dönüştürme ise biraz daha karmaşık. Atık deri eşyalar liflerine ayrılıyor ve bir hidro-bağlama işleminden geçirilere­k kompozit hale getiriliyo­r. Bu sayede atık deri malzemeler tek bir malzeme rulosuna dönüştürül­üyor. Daha sonra İtalyan zanaatkarl­ar bu malzemeyle şık tasmalar yapıyor. Süreç zararlı kimyasal kullanımı içermiyor. Sıradan evcil hayvan ürünü imalatında­n daha az su kullanılıy­or ve karbon nötr.

Kaynak: https://bigumigu.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye