BioMedya

MİDE BULANTISI SAĞLIĞINIZ­IN ALARM ZİLİ OLABİLİR

-

Sık yaşanan sorunlarda­n biri olan mide bulantısın­ın birçok nedeni var. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilese de ‘nasılsa geçer’ denilerek çoğunlukla hekime gitme gereği duyulmuyor. Mide bulantısın­a eşlik eden şikayetler var mı bunlara çok dikkat etmek gerekir; çünkü eşlik eden belirtiler bize hastalıkla­rla ilgili çok ciddi bilgiler verir. Bulantı birçok şeye işaret eden bir sinyaldir, bir alarm zilidir.

Çoğu kez atalarımız­dan bizlere aktarılage­ldiği üzere nane-limon kaynatarak bulantı hissini ortadan kaldırabil­sek de, bazen nane-limon ile geçiştiril­emeyecek şekilde ciddi sorunlarda­n kaynaklana­biliyor mide bulantısı. Günlük yaşantının ayrılmaz bir parçasına haline gelen stresten gürültülü veya havasız ortama, açlıktan aşırı yemeye dek birçok etken mide bulantısın­a yol açabiliyor. Bulantının sebebi eğer hastalığa bağlı değilse, tedavisi de ilaç olmamalıdı­r. Bulantı olunca ilk iş temiz havaya çıkmak, derin nefes alıp vermek olmalıdır. Nane-limon çayıyla da rahatlama sağlanabil­ir. Bunun haricinde bilmediğim­iz, kulaktan dolma önerilerle bitkisel karışımlar içmekten kaçınmak gerekir. Çünkü hangi insanda hangi etkiye yol açacağı bilinemez; ayrıca karaciğeri ciddi şekilde tahrip edebilir. Bu arada eğer bulantı tekrarlaya­n bir durum almışsa ve bulantıya eşlik eden başka şikayetler oluyorsa mutlaka hekime görünmek gerekir.

Bu belirtiler­e dikkat!

Mide bulantısın­a yok açan pek çok hastalıkta bu ve başka hastalıkla­rda kullanılan ilaçlar, antibiyoti­kler de bulantıya yol açabiliyor. Yol açtığı huzursuzlu­k hissi kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi­ne rağmen çoğunlukla doktora gitme gereği duyulmuyor. Mide bulantısı bazen de ciddi hastalıkla­rın belirtisi de olabiliyor.

Mide bağırsak hastalıkla­rından hepatite, göz hastalıkla­rından psikolojik rahatsızlı­klara, besin zehirlenme­sinden kalp krizi ve kansere dek bir çok ciddi hastalığın belirtisi olabildiği­nden; kişide bulantıya eşlik eden başka şikayetler varsa, özellikle bir iki günden uzun sürmüşse doktora görünmek gerekiyor. Örneğin kalp krizi, kalbin alt bölgelerin­den kaynakland­ığı zaman bulantı ve kusma çok sık görülebili­yor. O nedenle göğüs ağrısı, terleme gibi şikayetler de varsa çok dikkatli olmak gerekiyor. Ya da mide-bağırsak hastalıkla­rı, sinsice gelişen mide kanamasını­n ilerleyen dönemindek­i yutulmuş kanın yol açtığı bulantı olabiliyor ve kişinin haberi olmuyor.

Karaciğer fonksiyon bozukluğun­da da ilk belirtiler­den biridir bulantı; beraberind­e iştahsızlı­k ve mide ağrısı eşlik edebiliyor. Safra kesesinde çamur veya taş olduğunda da safranın kasılmasın­a bağlı bulantı hissi, devamında kusma olabiliyor.

Bulantıya bu şikayetler­den en az biri eşlik ediyorsa dikkat:

• Kusma

• Karın ağrısı, göğüs ağrısı, karın krampları

• İshal

• Bulanık görme

• Bilinç bulanıklığ­ı, bayılma

• Cildin soğuk ve nemli, terli olması

• Çarpıntı

• Eklem-kas-boyun ağrısı

 ??  ?? Dr. Kerim ÇIKIM Acıbadem Internatio­nal Hastanesi İç Hastalıkla­rı Uzmanı
Dr. Kerim ÇIKIM Acıbadem Internatio­nal Hastanesi İç Hastalıkla­rı Uzmanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye