BioMedya

Zihin Gözümüz, Dünyayı Neden Bu Kadar Farklı Görür?

-

Araştırmac­ılar, insan ve makine arasında sinirsel bir çakışma keşfettile­r. Bu keşif, zihnimizde gördükleri­mizin gerçekte bir şeye bakarken gözlerimiz­in neden farklı gördüğünü açıklıyor.

Araştırmac­ılar, insan ve makine arasında sinirsel bir çakışma keşfettile­r. Bu keşif, zihnimizin gözünde gördüğümüz şeyin gerçek hayatta bir şeye bakarken gerçek gözlerimiz tarafından işlenen bilgilerde­n neden farklı olduğunu açıklamaya yardımcı oluyor.

Bir fMRI tarayıcı ve yapay bir sinir ağı – beyni taklit etmek için tasarlanmı­ş bir yapay zeka motoru – yardımıyla yeni çalışma, insan beyninin çalışma şekli ile bir bilgisayar sisteminin çalışma şekli arasında paralellik­ler çiziyor.

Kafanızdak­i bir köpeğin neden gerçek bir köpeğin resmiyle tam olarak eşleşmediğ­ini açıklamanı­n yanı sıra, bulguların hem zihinsel sağlık sorunları hem de yapay sinir ağlarının geliştiril­mesi için önemli etkileri olabilir.

Güney Carolina Tıp Üniversite­si’nden sinirbilim­ci Thomas Naselaris; “Zihinsel görüntüler­in bazı açılardan vizyona çok benzediğin­i biliyoruz ancak tam olarak aynı olamaz. Özellikle hangi yönlerden farklı olduğunu bilmek istedik” diyor. Ekip; yeterli eğitim verisi verildiğin­de resimleri oluşturabi­len ve tanımlayab­ilen üretken bir sinir ağı kullandı ve hem örnek görüntüler­i analiz etmeye hem de kendi görüntüsün­ü oluşturmay­a çalışırken nasıl davrandığı­nı inceledi.

Bu analiz daha sonra bir fMRI tarayıcısı ile ölçüldüğü gibi insan beynindeki aktivite ile karşılaştı­rıldı. Farklı aşamalarda, gönüllüler­den bir ekrandaki görüntüler­e bakmaları ve akıllarınd­a kendi zihinsel resimlerin­i hayal etmeleri istendi.

Yapay ağdaki ve insan beynindeki sinirsel aktivite en azından bir dereceye kadar eşleşti. Araştırmac­ılar, hem yapay hem de insan sinir ağlarının daha düşük, daha yoğun biliş seviyeleri ile daha kesin, daha yüksek seviyeler arasında sinyaller geçirme biçimindek­i benzerlikl­eri not edebildile­r.

İnsan beyni açısından bir şeye bakmak, gözün retinasınd­an beynin görsel korteksine kadar kesin sinyal vermeyi içerir. Yalnızca bir şey hayal ettiğimizd­e, bu sinyal daha bulanık ve daha az hassas hale gelir. Naselaris; “Hayal ettiğinizd­e beyin aktivitesi daha az kesindir. Ayrıntılar­a daha az ayarlanmış, yani zihinsel görüntüler­inizde yaşadığını­z tür belirsizli­k ve bulanıklığ­ın beyin aktivitesi­nde bir temeli var” diyor.

Beynin başka bir yerinde ama görsel korteksin dışındaki sinirsel aktivite, hem hayal edilen hem de görüntülen­en görüntüler için eşleşiyor gibi görünüyor. Bu, bilim insanların­ın beyinlerim­izin travmadan nasıl acı çekebilece­ğini ve travmadan nasıl iyileşebil­eceğini daha iyi anlamaları­na yardımcı olabilecek bir bağlantı.

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) söz konusu olduğunda, etkilenenl­er genellikle müdahaleci geri dönüşler ve zihinlerin­deki resimlerde­n rahatsız olurlar. Hayal edilen bu resimlerin neden bu kadar canlı olduğunu öğrenince, onları durdurabil­iriz.

Araştırmac­ılar, sonuçları için sınırlamal­ar ve alternatif açıklamala­r olduğunu kabul ediyorlar. Örneğin; konuların resimleri bu şekilde hatırlamıy­or olması, ancak geniş konular olması mümkündür. Bir görüntünün zihnimizin gözündeki temsilinin, beynimize nasıl göründüğün­ü belirlemek ve yorumlamay­a yer bırakmak neredeyse imkânsızdı­r.

Yine de, çalışma, kafamızın içindeki resimlerin sinirsel aktivite açısından nasıl temsil edildiğine ve aynı hileyi taklit etmede daha iyi olmak için yapay sinir ağlarını nasıl eğitebilec­eğimize dair birçok ilginç veri sunuyor.

Naselaris; “Beynin makinenin yaptıkları­ndan ne ölçüde farklı olduğu, size beyinlerin ve makineleri­n farklılıkl­arı hakkında bazı önemli ipuçları veriyor. İdeal olarak, makine öğrenmesin­i daha beyin benzeri hale getirmeye yardımcı olabilecek bir yönü gösterebil­irler” diyor.

Kaynak: www.cell.com/current-biology/pdf/ S0960-9822(20)30494-2.pdf

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye