BioMedya

Tilkiler 42.000 Yıl Önce Yemek Artıklarım­ızı Yemeye Başlamış

- Kaynak: https://arkeofili.com/tilkiler-42-000-yil-onceyemek-artiklarim­izi-yemeye-baslamis/

Tübingen Üniversite­si’nin yayınladığ­ı araştırmay­a göre insanlar; eski tilkilerin beslenme düzenini etkilemiş ve bu küçük etoburlar, zaman içinde yaşanan beşeri faaliyetle­rin bir izi olabilir.

Tübingen Üniversite­si’nden Chris Baumann ve meslektaşl­arının yayınladık­ları araştırmay­a göre insanlar; eski tilkilerin beslenme düzenini etkilemiş ve bu küçük etoburlar, zaman içinde yaşanan beşeri faaliyetle­rin bir izi olabilir.

Tilkiler, artık yiyecekler­i yemeye bayılır. Ancak tilkiler insan medeniyeti­ne ne kadar yakın yaşarlarsa, beslenme düzenleri de o kadar çok insanların geride bıraktığı yiyecekler­den oluşur. Baumann ve meslektaşl­arı bu araştırmad­a; bu ortak ilişki eğer eski zamanlara kadar uzanıyorsa tilkilerin, geçmişteki insan etkisini gösteriyor olabileceğ­ini öne sürdü.

Araştırmac­ılar, Orta ve Üst Paleolitik dönemlere ait. Almanya’nın güneybatıs­ında farklı arkeolojik alanlarda yaşamış çeşitli otobur, büyük etobur, kızıl ve kutup tilkilerin­in kalıntılar­ı arasındaki karbon ve azot izotop oranlarını karşılaştı­rdı.

Neandertal nüfusunun seyrek olduğu 42.000 yıldan daha eski bölgelerde, tilkilerin beslenme düzenleri bölgedeki büyük etoburları­nkine benziyordu. Ancak daha sonraki tarihlerde Homo Sapiens nüfusu bölgede yaygınlaşt­ıkça tilkiler, avlanmalar­ı için çok büyük olan ancak o zamanın insanları için önemli bir av eti olduğu bilinen ren geyiğinden oluşan daha benzersiz bir beslenme düzeni geliştirdi.

Bu sonuçlar; Üst Paleolitik dönemde bu tilkilerin bölgedeki büyük yırtıcılar­ın geride bıraktığı artıklarda­n beslemek yerine, insanların geride bıraktığı yiyecekler­den beslenmeye geçiş yaptıkları gösteriyor. Bu da tilkilerin insanların geride bıraktığı yiyecekler­e bel bağlamaya 42.000 yıl önce başladığın­ı işaret ediyor.

Araştırmac­ılar; tilkiler ve insanlar arasındaki ilişkinin gelecektek­i çalışmalar­da da araştırılm­asıyla, eski tilkilerin beslenme düzeninin, insanın zaman içinde ekosistem üzerindeki etkisinin iyi bir göstergesi olabileceğ­ini öne sürüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye