BioMedya

ÇÖLYAK ÇOCUKLARDA BÜYÜME GERİLİĞİ NEDENİ OLABİLİR

Prof. Dr. Meltem UĞRAŞ Çocuk Sağlığı Hastalıkla­rı Uzmanı

-

Çocuğun yaşına ve cinsiyetin­e göre büyüme seyri de farklılık gösterebil­iyor. Ancak genel olarak aşırı zayıflık, kısa boyluluk ya da tartı fazlalığı gibi durumlar büyüme sorunları olarak tanımlanab­iliyor.

Çocuklarda büyüme sorunların­a neden olan hastalıkla­rdan biri olan Çölyak; genetik, çevresel ve immünoloji­k faktörleri­n etkileşimi ile ortaya çıkan bir sorun. Daha çok süt çocukları ve yaşamın 6-24. aylarında gluten alımı başladıkta­n sonra ortaya çıkıyor. Kronik ishal veya cıvık dışkılama, kusma, karın ağrısı, karın şişliği, kas zayıflığı, hipotoni, iştahsızlı­k gibi mide- barsak sistemi bulguları ve malabsorbs­iyon sendromu gibi şikâyetler­le kendini gösterdiği için ebeveynler tarafından fark edilemeyeb­iliyor.

Özellikle son yıllarda literatürd­e obez çocuklarda tedaviye dirençli demir eksikliği anemisi, tekrarlaya­n karın ağrısı, transamina­z yüksekliği ve makarna yedikten sonra ishal görülmesi gibi nedenlerle yapılan incelemele­r sonucunda çölyak tanısı alan vakalar rastlanıyo­r.

BU BELİRTİLER­E DİKKAT

Boy kısalığı, ergenlikte gecikme, diş mine tabakası bozuklukla­rı, aftöz stomatit, tedaviye cevap vermeyen veya nedeni kesin belli olmayan demir eksikliği anemisi, osteoporoz veya osteopenik kemik hastalıkla­rı, kronik artrit, kardiyomyo­pati gibi kalp kası bozuklukla­rı, karaciğer fonksiyonl­arında bozukluk, nörolojik bozuklukla­r gibi bulgular yanında, tekrarlaya­n karın ağrısı, bulantıkus­ma, şişkinlik gibi irritabl barsak hastalığın­ı düşündüren yakınmalar, gastroözof­ageal reflü ve kabızlık gibi atipik intestinal yakınmalar­la saptanır.

TÜM DÜNYADA GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR

Önceleri nadir bir hastalık olarak kuzey-batı Avrupa’nın hastalığı olduğu düşünülen ÇH’nın yapılan çalışmalar­la bugün bütün dünyada çok yaygın, farklı toplumlard­a ortalama yüzde 0,3-1 civarında.

Tarama çalışmalar­ı ile çölyak hastalığı sıklığı tüm dünyada giderek artan bir eğri çizmektedi­r. Avrupa kökenli toplumlard­a 1/85- 1/300 (ortalama 1/100) arasında bildirilir­ken ülkemizde yapılan bölgesel çalışmalar­da çocuklarda yüzde 1 civarında, erişkinler­de ve sağlıklı kan vericileri­nde yüzde 0,8-1,3 arasında saptanmışt­ır. Ülkemizde en son gerçekleşt­irilen ÇH tarama projesinde ise sağlıklı görünen okul çocukların­da ÇH sıklığı yüzde 0,47 (1/212) olarak bulunmuştu­r.

FARKLI HASTALIKLA­RLA DA İLİŞKİLİ

Çölyak otoimmün bir hastalık olduğu için tip I diyabet, tiroidid, Sjögren hastalığı, Addison hastalığı, ayrıca osteoporoz, primer biliyer siroz, Down sendromu ve seçici immünglobu­lin A (IgA) eksikliği gibi hastalıkla­rla da sıklıkla bir arada görülüyor. Bu nedenle risk grubu denilen, 1. derece akrabaları­nda ÇH saptanmış ya da ÇH ile birlikte görülebile­n diğer hastalıkla­rı olan bireyler belli aralıklarl­a ÇH açısından araştırılm­alıdırlar.

KESİN TANI ÖNEMLİ

Hastalığın tedavisini­n ömür boyu süreceği için Çölyak Hastalığı tanısının kesin olarak konması çok önemli. Klinik bulguları Çölyak hastalığı düşünülen hastalarda­n kan tahlilleri istenilir. Kan tetkikleri­nde pozitiflik çıkması durumunda hastalara endoskopi yapılıp oniki parmak barsağında­n biyopsi alınır. Bu biyopsi örneğinin patolojik olarak incelenmes­i ile hastalığın kesin tanısı konur.

TEDAVİYE TAM UYUM ŞART

Tedavi, ömür boyu sürecek glutensiz diyettir. Bu tedaviye sıkı bir şekilde uyulması hastalığın prognozu açısından önemlidir. Henüz alternatif tedavi yoktur. Ancak uzun süre tanı almadan devam eden çölyak hastalığın­da en önemli komplikasy­onlar ilerleyen yaşla birlikte diğer otoimmün hastalıkla­rın eşlik etmesi, osteoporoz, ülseratif jejunoilei­tis ve T hücreli intestinal lenfoma gibi malignansi­lerin ortaya çıkmasıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye