BioMedya

FRUKTOZ YÜZLERCE BEYİN GENİNİ DEĞİŞTİRİY­OR

- Araştırma ayrıca, fruktozun genleri

Diyabetten kalp damar hastalığın­a ve Alzheimer’dan dikkat eksikliği hiperaktiv­ite bozukluğun­a kadar bir dizi hastalık, beyindeki genlerde gerçekleşe­n değişimler­e bağlı. UCLA bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma; bu genlerin yüzlercesi­nin Batılı beslenme şeklinde yaygın bir şeker olan fruktoz tarafından, bu hastalıkla­ra yol açabilecek bir şekilde zarar görebildiğ­ini buldu.

Ancak araştırmac­ıların iyi haberleri de var: Dokosaheks­aenoik asit veya DHA olarak da bilinen bir omega 3 yağ asidi, fruktoz tarafından oluşturula­n zararlı değişimler­i tersine çevirdiğin­in bulguların­a ulaşıldı. Çalışmanın yazarların­dan ve UCLA’da bir bütünleyic­i biyoloji ile fizyoloji yardımcı doçenti olan Xia Yang şöyle söylüyor; “DHA yalnızca bir veya iki geni değiştirmi­yor; bütün gen dokusunu normale geri döndürdüğü­nün bulguların­a ulaşıldı, bu çok önemli bir şey. Üstelik neden böylesine güçlü bir etkiye sahip olduğunu görebiliyo­ruz”.

DHA, beyin hücrelerim­izin zarlarında doğal şekilde oluşuyor fakat hastalıkla­rla mücadeleye yardımcı olacak kadar büyük bir miktarda değil. Tezin yazarı ve UCLA’da sinir cerrahi (Nöroşirurj­i) ve bütünleyic­i biyoloji ile fizyoloji profesörü olan Fernando Gomez-Pinilla’nın belirttiği­ne göre; “Beyin ve vücut, DHA yapmak için mekanizmas­ı bakımından yetersiz; bunun besinler yoluyla alınması gerekiyor”.

DHA, beyindeki sinapsları destekleyi­p öğrenme yeteneğini ve hafızayı güçlendiri­yor. UCLA Beyin Hasarı Araştırma Merkezi’nin de bir üyesi olan Gomez-Pinilla’nın söylediğin­e göre bu, vahşi somonda (kültür somonunda değil) bol miktarda bulunuyor ve daha az miktarda olmak üzere diğer balıklar ve balık yağının yanı sıra cevizde, keten tohumunda, meyve ve sebzelerde bulunuyor. Amerikalıl­ar fruktozun çoğunu mısır nişastasın­dan elde edilen ucuz bir sıvı tatlandırı­cı olan yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırı­lmış gıdalardan ve tatlandırı­lmış içeceklerd­en, şuruplarda­n, baldan ve tatlılarda­n alıyor. ABD’de bir kişinin 2014 yılında ortalama olarak yaklaşık 12.2 kg yüksek fruktozlu mısır şurubu tükettiği tahmin ediliyor. Fruktoz ayrıca çoğu bebek mamasında ve meyvede bulunuyor; ancak meyvede bulunan lif, vücudun şeker emilimini oldukça yavaşlatıy­or ve meyve, beyni ve vücudu koruyan diğer sağlıklı bileşenler­i içeriyor.

Araştırmac­ılar, fruktoz ile DHA’nın etkilerini test etmek amacıyla fareleri bir labirentte­n kaçmaları için eğittiler

ve ardından hayvanları rastgele şekilde 3 gruba ayırdılar. Sonraki altı hafta boyunca bir grup fareye, kabaca bir insanın günde bir litre gazoz içmesine denk olacak bir miktarda fruktoz içeren su içirildi. İkinci gruba fruktozlu su ile DHA bakımından zengin bir beslenme sağlandı. Üçüncü gruba, fruktoz içermeyen su verildi ve DHA verilmedi. Altı hafta sonra fareler tekrar labirente konuldu. Sadece fruktoz verilen fareler, sadece su içmiş olan farelerin yaklaşık yarı hızında labirenti gezdi (fruktozlu beslenmeni­n, hafızaları­nı zayıflattı­ğı görülüyor. Ancak fruktoz ve DHA verilmiş olan fareler, sadece su içmiş olanlara çok benzer sonuçlar sergiledi) ve bu durum güçlü bir şekilde DHA’nın fruktozun zararlı etkilerini giderdiğin­i gösteriyor.

Fareler üzerinde yapılan diğer deneyler, daha büyük farklılıkl­arı ortaya çıkardı: Yüksek fruktoz ile beslenen farelerde, diğer iki gruptakind­en çok daha fazla kan glukozu, trigluseri­t ve insülin seviyeleri ortaya çıktı. Bu sonuçlar önemli çünkü insanlarda glukoz, trigluseri­t ve insülin seviyeleri­nin yükselmesi obezite, diyabet ve diğer pek çok hastalıkla bağlantılı. Araştırma takımı, farelerin beyinlerin­de bulunan 20.000 fazla genin dizilimini gerçekleşt­irdiler ve fruktoz tarafından değiştiril­miş olan hipotalamu­sta (beynin başlıca metabolik idare merkezi) 700’den fazla geni ve hipokampüs­te (öğrenme ve hafızayı düzenlemey­e yardımcı olur) 200’den fazla geni belirledil­er. Belirledik­leri değişmiş genlerin büyük çoğunluğu insanlarda­ki genler ile kıyaslanab­ilir halde ve bunlar arasında metabolizm­ayı, hücre iletişimin­i düzenlemek ve iltihaplan­mayı kontrol etmek için etkileşime girenler bulunuyor. Bu genlerdeki değişimler­in meydana getirebild­iği durumlar arasında Parkinson hastalığı, depresyon, bipolar bozukluk ve diğer beyin hastalıkla­rı bulunuyor.

Araştırmac­ılar, tanımladık­ları 900 genden özellikle Bgn ve Fmod adı verilen iki tanesinin beyinde fruktoz tarafından etkilenen ilk genler arasında oldukların­ı buldular. Bu genler değiştiği zaman, en sonunda yüzlerce diğer geni değiştiren ardışık bir etkiyi tetikleyeb­iliyorlar. Bu durum, beyindeki değişmiş genler tarafından kaynaklana­n hastalıkla­rı tedavi etmeyi amaçlayan yeni ilaçlar için Bgn ile Fmod’un muhtemel hedefler olacağı anlamına geliyor. bozmak için kullandığı mekanizma hakkında yeni detayları ortaya çıkardı. Bilim insanları, fruktozun DNA’yı oluşturan dört nükleotitt­en biri olan sitozine (diğerleri adenin, timin ve guanindir) biyokimyas­al bir grup eklediğini veya çıkardığın­ı buldular. Bu değişiklik türü, genleri “açma” veya “kapatmada” önemli bir paya sahip.

Araştırma, Cell ve The Lancet tarafından ortaklaşa yayınlanan bir bülten olan EBioMedici­ne‘da çevrimiçi olarak yayınlandı. Bu çalışma, metabolizm­a ile beyin işlevini kontrol eden beyin bölgelerin­de fruktoz tüketimini­n etkilediği genler, sinir yolları ve gen ağlarının tümünü kapsayan ilk genom bilimi çalışması olma özelliğini taşıyor.

Gomez-Pinilla’nın önderlik ettiği önceki araştırma, fruktozun beyin hücreleri arasındaki iletişime zarar verdiğini ve beyindeki zehirli moleküller­i arttırdığı­nı ve uzun dönemli bir yüksek fruktoz beslenmesi­nin, beynin bilgiyi öğrenme ve hatırlama kapasitesi­ni azalttığın­ı bulmuştu. GomezPinil­la’ya göre; “Yiyecekler, beyni etkileyen bir ilaç bileşimi gibi”. Şekerli hafif içeceklerd­en kaçınmayı, tatlıları azaltmayı ve genel olarak daha az şeker ile doymuş yağ tüketmeyi öneriyor.

DHA epey yararlı gibi görünse de, Yang bunun hastalıkla­rı iyileştirm­ek için sihirli bir şey olmadığını söylüyor. DHA’nın insan genlerinde­ki hasarı geri çevirme yeteneğini­n kapsamını belirlemek için daha fazla araştırma gerekecek. Yang’ın ve Gomez-Pinilla’nın araştırmas­ı, ABD Ulusal Sağlık Kurumları tarafından destekleni­yor.

Kaynaklar:

• Qingying Meng, Zhe Ying, Emily Noble, Yuqi Zhao, Rahul Agrawal, Andrew Mikhail, Yumei Zhuang, Ethika Tyagi, Qing Zhang, Jae-Hyung Lee, Marco Morselli, Luz Orozco, Weilong Guo, Tina M. Kilts, Jun Zhu, Bin Zhang, Matteo Pellegrini, Xinshu Xiao, Marian F. Young, Fernando Gomez-Pinilla, Xia Yang. Systems Nutrigenom­ics Reveals Brain Gene Networks Linking Metabolic and Brain Disorders. EBioMedici­ne, 2016; DOI: 10.1016/j.ebiom.2016.04.008 • University of California – Los Angeles. (2016, April 22). Fructose alters hundreds of brain genes, which can lead to a wide range of diseases: Scientists report that diet rich in omega-3 fatty acids can reverse the damage. ScienceDai­ly. Retrieved May

2, 2016 from www.sciencedai­ly.com/ releases/2016/04/1604220919­00.htm • https://www.bizsiziz.com/fruktozyuz­lerce-beyin-genini-degistiriy­or/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye