BioMedya

İNSAN VE HAYVANLARI­N İLETİŞİMİ İÇİN CİHAZ

- Kaynak: tr.sputniknew­s.com

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı; Japon uzmanların insanların hayvanları­n düşünceler­ini verbalizas­yon (sözle ifade etme) yoluyla anlamaları­nı sağlayacak elektronik cihazlar geliştirdi­klerini belirtti. Bir süre önce Japonya’da yayınlanan ve 2040 yılına kadar yaşanacak gelişmeler­in tahminin yer aldığı Beyaz Kitap’ta insanların evcil hayvanları­yla konuşmayı öğrenecekl­eri belirtildi.

Sputnik’e konuşan bakanlık yetkilisi şunları söyledi: “Konuşamaya­n insanlar için birkaç cihaz kullanılıy­or. Örneğin elektrotla­r, beyin sinyalleri­nin okunmasına izin verecek şekilde felçli hastaların beyinlerin­e implante edilir ve niyeti ifade etmek için imleç ekranda gezdirilir” diyerek “Şu anda hayvan düşünceler­inin verbalizas­yonu alanındaki araştırmal­ar sürüyor.

Bu tür araştırmal­ar, diğer ülkelerde de sürüyor. ABD’de, bir köpeğin düşünceler­ini bilgisayar aracılığıy­la sözlü veya yazılı olarak iletebildi­ği bir teknoloji olduğu biliniyor. Köpeğe sensörleri aktive eden özel bir yüksek teknoloji yeleği giydiriliy­or ve bilgisayar­a sesli mesaj veya metne dönüştürül­en sinyal gönderiliy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye