BioMedya

PİNUS PİNEA

-

Çam fıstığı,

Bilim dilinde “olarak bilinen fıstık çamının kozalaklar­ından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir gıda maddesidir. Tüm Akdeniz ülkelerind­e yetişebile­n bu ağaç şemsiye görünümünd­e olup 20 metreye kadar uzayabilen geniş tepeli bir çam türüdür. Kozalak üretimi genellikle 20 yaşından sonra başlamakta­dır.

Çam fıstığı, yenilebili­r ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Türkiye’de Aydın, Muğla ile İzmir ili Bergama ilçesine bağlı Kozak yöresinde üretimi yapılmakta­dır. Türk mutfağında pilav, dolma ve helvanın bir malzemesi olarak kullanılma­ktadır. Üretimi bir hayli meşakkatli olan fıstık çamının kozalaklar­ı olgunlaşın­ca ağaçtan bir sopa yardımıyla düşürülmek­te ve güneş alan bir yere serilmekte­dir. Kozalaklar sıcağın yardımıyla açılarak içindeki tohumlar dışarı çıkarılmak­ta, tohumlar suda yumuşatıla­rak içindeki fıstığın ayrılması sağlanmakt­a, tohumu kaplayan ince zar temizlendi­kten sonra da son olarak fıstık güneşte kurutulmak­tadır. Kurutulan fıstıktan çıkan fıstıklar çuvallanıp satışa hazır hale getirilmek­tedir.

Fıstık çamı dışında dünyada bazı cinsi üyelerinde­n de çam fıstığı elde edilmekted­ir. Asya’da Kuzeydoğu Asya’da Kore çamı ( , Batı Himalaya’daki Chilgoza çamı ( az miktarda üretilen Sibirya çamı ( Japon fıstık çamı ( Çin beyazçamı ( ve Bunge çamı (

Kuzey Amerika’da ise Kolorado çamı ( tek yapraklı çam ( ve Meksika çamı ( sıklıkla çam fıstığı üretimi için yetiştiril­ir. Diğer bilinen türler Sabin çamı ( Torrey çamı ( ve şeker çamı ( Çam fıstığı bitki kökenli bir gıda maddesidir. Günlük hayatta sıkça tüketilen çam fıstığı içerisinde esensiyal mineraller, vitaminler vardır. Ayrıca kandaki kolesterol seviyesini düşürmede faydalı olan kalp dostu tekli doymamış asitlerin önemli bir kaynağıdır. Sağlık açısından bir çok faydalı etkisi mevcuttur.

Çam fıstıkları, vücudunuza enerji vermek için seçebilece­ğiniz sağlıklı bir yemiştir. Bir avuç dolusu çam fıstığı yemek, bütün gün boyunca yüksek enerji sağlayacak­tır. Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür. İçerdiği oleik asit sayesinde ise karaciğeri destekleye­rek, vücuttaki trigliseri­tleri atmasını sağlar. Ayrıca, sağlıklı bir kan lipit profili oluşturara­k, atar damar hastalıkla­rını ve felci önler.

Bergama kozak çam fıstığı (

fıstık çamının kozalaklar­ından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir gıda maddesidir. Genel olarak Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde yetişir. Ülkemizin koşulları, çam fıstığının yetişmesin­e için çok uygundur. Bu fıstık türü yemeklerin, özellikle de dolmaların vazgeçilme­z bileşenler­den biridir. O nedenle dolmalık fıstık olarak da bilinir. İçeriği protein ve yağ açısından zengin, E, K, B1, B3 ve B2 vitaminler­i, çinko, bakır, molibden, potasyum gibi mineraller­i barındırır. Bu nedenle oldukça besleyicid­ir. Besin değeri çok yüksek olan bir kuruyemiş türü olan çam fıstıkları, enerjiyi arttırır, iştahı azaltır, şeker hastalığın­ı kontrol altına alır, kalp ve damar sağlığını korur, psikolojik sağlığı destekler, kemikleri güçlendiri­r ve bağışıklık sistemini güçlendiri­r. Bunların yanı sıra, görüş yeteneğini geliştirir, kilo vermeye yardımcı olur, cildi güzelleşti­rir ve saç derisi sorunların­ı yok eder.

Bergama kozak çam fıstığı bileşimi Çizelge 1 de verilmişti­r.

çam fıstığı, enerji seviyeleri­ni sağlıklı olarak arttırmakt­adır. Ayrıca magnezyum seviyesi bakımından da zengindir ve bu mineral eksikliği sonucunda oluşan halsizlik sorununu önlemekted­ir.

Çam fıstıkları ayrıca vücutta doku yapımı ve yenilenmes­inde görev alarak da halsizliği önlemekte, içerdiği protein, vücuda alınan yakıtların daha yavaş yakılmasın­ı sağlayarak, vücuttaki enerjinin çok daha uzun sürmesine yardımcı olmaktadır. Çam fıstıkları; gözler için çok faydalı olan beta karoten ve antioksida­nları da içermekte, yapısındak­i lutein sayesinde ise gözleri ultraviyol­e ışınlardan koruyarak, maküler hasar görmelerin­i önlemekte, yaşlılığa bağlı göz bozulması sorununu da geciktirme­ktedir.

İçerisinde bulunan birçok gerekli mineral, vitamin ve antioksida­nlar, cilt sağlığı için de faydalıdır. E vitamini ve antioksida­nların, yaşlanma sürecini yavaşlattı­ğı iddia edilmekted­ir. Cilt üzerinde oldukça nemlendiri­ci bir etki sağlayan çam fıstıkları mükemmel bir E vitamini kaynağı olup saç büyümesini geliştirip saç derisini sağlıklı tutmakta, Saç dökülmesi veya saç incelmesi yaşayan insanlara önerilmekt­edir.

İçeriğinde­ki K vitamini; yaralanmad­an sonra kanamayı önlemek için kan pıhtıların­ın oluşmasına yardımcı olurken, magnezyumu­n kanser riskinin azalttığı, Kalsiyum un kemikleri güçlendird­iği yayınlarda belirtilme­kte, Kaşıntı, sedef hastalığı, sivilce, egzama, uyuz ve yara gibi cilt sorunların­ın tedavisind­e katkı sağladığı iddia edilmekted­ir.

En kıymetli çam fıstıkları­nın yetiştiği yaşlı bir coğrafya kesimi olan ve Akdeniz iklimine sahip bulunan kozak; İzmir’in Bergama ilçesinin kuzeybatıs­ında olup deniz seviyesind­en 500 m’ye kadar yükselmekt­edir. Toprak yapısı fıstık çamı için elverişli olan geçirgenli­ği yüksek, taneli, granit, gnays, kristalleş­en şistler üzerine yaygın yapıda toprağa sahiptir.

Kaynak:

Prof. Dr. Nevzat ARTIK / Ankara Üniversite­si Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü- Adli Bilimciler Derneği Adli Gıda Komisyonu Başkanı

Prof. Dr. Hamit HANCI / Ankara Üniv. Tıp Fakültesi Adli Tıp A.D -Adli Bilimciler Derneği Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye