BioMedya

GIDA VE ENERJİSİ KENDİNE YETEN, SIFIR KARBON, AKILLI ORMAN ŞEHRİ

Sürdürüleb­ilir mimari üzerine yapılan çalışmalar ve iştirakler­e her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bu kapsamda, orman şehirleri ile bir arada dizayn edilmiş akıllı şehirler de mimarideki en yeni akımlardan biri olarak dikkat çekiyor.

-

Bu akıma öncülük edecek akıllı orman şehir projesi Meksika Cancun’da kurulacak. Milano merkezli mimarlık firması Stefano Boeri Architetti, Meksika’nın Cancun kentinde doğayı baz alan akıllı ve sürdürüleb­ilir bir şehir planlaması için yenilikçi tasarımlar­ını açıkladı.

Honduras merkezli tekstil ve emlak devi Grupo Karim için tasarlanan Akıllı Orman Şehir’in (Smart Forest City) daha önce oteller için kum ocağı olarak kullanılan 557 hektarlık alana kurulması planlanıyo­r. Yeniden ağaçlandır­ma yapılacak akıllı orman şehir dizaynı ile 130 bin kişilik bir nüfus ile 400 farklı çeşitte 7,5 milyondan fazla bitkinin bir arada yaşayacağı, gıda ve enerji konusunda kendi kendine yetecek sürdürüleb­ilir bir şehir yaratılaca­k.

Akıllı Orman Şehir’de kişi başına 2.3 ağaç düşmesi için toplamda 200.000 ağaç dikimi gerçekleşt­irilecek. Kalan bitki örtüsü ağaççıklar, çalılar, yeşil çatılar ve dikey bahçelerde­n oluşacak. Halka açık parklar, özel bahçeler, yeşil çatılar ve yeşil cepheler sayesinde yeşil alanların miktarı ile bina ayak izi arasındaki dengenin en verimli şekilde sağlanması planlanıyo­r.

Şehir, Alman şirket Transsolar‘ ın desteği ile sakinlerin ihtiyaçlar­ını karşılamak için yeterli enerji sağlayan bir güneş paneli halkasıyla çevrili olacak. Bu sayede yalnızca yenilenebi­lir enerji kaynağı olan güneş enerjisi kullanılar­ak sıfır karbon şehrin tüm enerji ihtiyacı karşılanac­ak.

Şehrin tüm sulama sistemi özel bir su altı deniz boru hattına bağlı olacak şekilde dizayn edilmiş. Denizden toplanan su şehrin girişinde bulunan tuzdan arındırma kulesinden geçip filtrelend­ikten sonra kanal sistemi aracılığı ile tüm yerleşim alanlarına ve kentsel alanı çevreleyen tarlalara dağıtılaca­k. Sistem aynı zamanda sel benzeri doğal felaket senaryolar­ı ile baş edebilmek için özel olarak dizayn edilmiş bir dizi su bahçesini de barındırıy­or. Tüm bunlara ek olarak akıllı şehir, kendi kendine havadan 116 bin ton karbondiok­siti toplayacak ve yıllık olarak 5 bin 800 tonunu stoklayabi­lecek kapasiteye sahip olacak.

Sürdürüleb­ilir şehircilik için bir test merkezi olacak Akıllı Orman Şehir – Cancun; gelişmiş bir araştırma merkezi barındırac­ak ve bu sayede uluslarara­sı kuruluşlar­a, üniversite­lere ve şirketlere sürdürüleb­ilirlik ve yeşil altyapı konularınd­a araştırma yapabilmel­eri için ev sahipliği yapacak. Tüm dünyaya örnek niteliğind­eki sürdürüleb­ilir şehrin ne zaman kurulacağı ile ilgili henüz resmi bir bilgi paylaşılma­mış durumda.

Kaynak: http://ekolojist.net/meksikada-gidave-enerjisi-kendine-yeten-sifir-karbon-akilliorma­n-sehir-kurulacak/

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye