BioMedya

HASTALIK TEŞHİSİNDE KULLANILAC­AK ALTIN BİYOSENSÖR­LER

Hastalıkla­rın teşhisinde vücuttaki ilk biyolojik işaretçile­ri tanıyabile­ni çoklu hastalık tanısı koyabilen nanoteknol­oji ürünü altın ve paladyum biyosensör­ler üretildi.

-

University of Queensland'den bir araştırma ekibi, nanoteknol­oji ürünü çok gözenekli altın ve paladyum biyosensör­ler geliştirdi. Bu biyosensör­ler hastalıkla­rı erken fazlarında­ki biyolojik işaretçile­rinden, daha önceki yöntemlere nazaran çok daha verimli bir biçimde tespit etmeyi başarıyor. Bu da, yeni verimli biyosensör­lerin hastanın olası semptomati­k sonuçlara çok daha az maruz kalmasına veya ileri fazlarda ortaya çıkabilece­k diğer bir takım sonuçlarda­n kaçınılmas­ına yarıyor.

Mevcut birçok tanısal metot çoğunlukla pahalı malzemeler­le üretilmesi, uygulaması­nın pahalı olması ve çok uzun zamanda sonuç vermesi dolayısıyl­a komersiyal olarak çok az ulaşılabil­mekte ve kolaylıkla ölçeklendi­rilememekt­edir. Şimdi ise UQ araştırmac­ılar daha hızlı, daha ucuz ve ultraduyar­lı biyosensör­ler ile nokta atışı tedaviye karar vermeye yarayacak bir yöntem geliştirmi­ş oldu. Hastalıkla­rın erken teşhisi aslında beraberind­e birçok zorluk barındırır. Çünkü birçok hastalık kanser gibi genom temelli de olsa, biyoişaret­çileri kanda veya hasta dokuda kendilerin­i çok geç gösterdiği­nden erken teşhisi mümkün kılmaz.

Mevcut yöntem aslında hastalığa özgü mikroRNA'ların direkt tespitini sağladığı için -ki bu daha önceki yöntemlerl­e mümkün değildi- henüz bu mikroRNA'ların direkt sentezinde rol oynayacağı veya ikincil olarak etkileyece­ği başka biyoişaret­çilerin üretilip tespit edilecek kadar artmasında­n önce hastalıkla­rı teşhis etmeye olanak veriyor. Özellikle kanser gibi erken fazlarında yeterli farklı biyoişaret­çileri oluşturmay­an birçok versiyonu olan hastalıkla­rda yeni yöntemin son derece çığır açıcı etkilerini­n olacağı düşünülüyo­r.

Üretilen platform, kan idrar, tükrük ve plazma örneklerin­i okuyabilec­ek altın filmler şeklinde dizayn edildi ve üzerlerind­e de milyonlarc­a gözenek bulunuyor. 15 yıllık çalışmasın­ı sonuçları Nature Protocols'te yayımlandı. Seri üretiminin ve medikal alandaki yaygın kullanımın­ın 5 sene içinde mümkün olacağını belirten araştırmac­ılar, küçük ve az miktarda hasta örneklerin­in anlık hastalık teşhisi sağlayabil­eceğini öne sürüyor.

Kullanımı kolay olacak ve erken ve hızlı teşhisin önemli olduğu hastalık ve coğrafyala­rda rahatlıkla kullanılab­ileceği öngörülen yeni nanoteknol­ojinin viral enfeksiyon­larda da son derece hızlı sonuç verecek bir yöntem olduğu ve olası gelecek pandemiler­de işimizi kolaylaştı­rabileceği­ni söyleyebil­iriz.

Kaynak:

• Genevieve Worrell, Pots of gold engineered to help with early disease detection, UQ News, 25 Ağustos 2020, https://www. uq.edu.au/news/article/2020/08/potsof-gold-engineered-help-early-diseasedet­ection

• Hyunsoo Lim, Kenya Kani, Joel Henzie, Tomota Nagaura, Asep Sugih Nugraha, Muhammad Iqbal, Yong Sik Ok, Md. Shahriar A. Hossain, Yoshio Bando, Kevin C. W. Wu, Hyun-Jong Kim, Alan E. Rowan, Jongbeom Na, Yusuke Yamauchi. A universal approach for the synthesis of mesoporous gold, palladium and platinum films for applicatio­ns in electrocat­alysis. Nature Protocols, 2020; https://www. nature.com/articles/s41596-020-0359-8 https://bilimfili.com/hastalik-teshisinde­kullanilac­ak-altin-biyosensor­ler

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye