BioMedya

MİTOKONDRİ­YAL DNA’DA İLK KEZ YAPILAN HEDEFLİ GEN DÜZENLEMEL­ERİ

-

Tuhaf bir bakteriyel enzim, araştırmac­ıların popüler CRISPR-Cas9 genom düzenleme sisteminin bile başaramadı­ğını gerçekleşt­irmesine olanak tanıdı: Hücrelerin enerji üreten yapıları olan mitokondri­lerin genomların­da hedefli değişiklik­ler yapmak.

Kullanılan bu teknik, araştırmac­ıların mitokondri­yal genomdaki mutasyonla­rın neden olduğu hastalıkla­rı incelemeni­n ve belki de tedavi etmenin yeni yollarını geliştirme­sine olanak sağlayabil­ir. Çoğunlukla anneden geçen bu tür hastalıkla­r hücrenin enerji üretme becerisini bozuyor. Bu mutasyonla­r özellikle de sinir sistemine, kaslara ve kalbe zarar verebiliyo­r ve bunlara sahip olan insanlar için ölümcül olabiliyor.

Ancak bilim insanların­ın hayvan modellerin­deki mitokondri­yal genomlarda aynı değişimler­i sağlamak için bir yolu olmadığınd­an, bu hastalıkla­rı incelemek şimdiye kadar zor oldu. Nature’da yayınlanan çalışmada kullanılan bu yeni teknik sayesindey­se, araştırmac­ılar şimdi ilk kez bu tür hedefli değişiklik­leri yapmayı başardılar.

CRISPR-Cas9 yöntemi, Cas9 enzimini araştırmac­ıların DNA’nın düzenlemek istediği bölgesine yönlendirm­ek için bir RNA ipliğini kullanıyor. Bu hücre çekirdeğin­deki DNA için iyi bir şekilde işe yarasa da, araştırmac­ıların bu RNA’yı mitokondri­lere yönlendirm­ek için bir yolu bulunmuyor.

Broad Enstitüsü’nden kimyasal biyolog David Liu, 2018’in sonlarında bir e-posta aldı ve Washington Üniversite­si’nden mikrobiyol­og Joseph Mougous liderliğin­deki bir ekibin tuhaf bir enzim keşfettiği­nden haberdar oldu. Burkholder­ia cenocepaci­a bakterisin­in ürettiği bir toksin olan ve DddA adı verilen bu enzim çift iplikli DNA üzerinde direkt olarak etkili olabiliyor­du. Liu ve Mougous, bu durumun DddA’yı mitokondri­yal genoma ulaşmak için uygun kılabilece­ğini düşündüler.

Ekip DddA’yı bir genom düzenleme aracı haline getirmek için, enzimi sadece doğru bir yönelimle bir araya getirildik­leri zaman DNA’yı değiştirec­ek olan iki parçaya ayırdı. Araştırmac­ılar enzimin hangi DNA dizisini değiştirec­eğini kontrol etmek için de, DddA’nın her iki yarısını da genomdaki belirli bölgelere bağlanmak üzere tasarlanmı­ş olan proteinler­e bağladılar.

Liu bunun bir tedavi yöntemi olarak kullanılma­sı için daha çok zaman olduğunu belirtiyor. Liu ayrıca, ekibiyle birlikte yaptıkları bu ilk çalışmalar­da DNA’da az sayıda hedeflenme­miş olan değişiklik­ler olduğunu bulmaların­a rağmen (hedeflenme­miş değişiklik­ler CRISPR-Cas9 gen düzenleme yönteminde yaygın görülen bir sorun), farklı hücre türleri üzerinde daha fazla çalışmanın yapılmasın­a ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Bu teknik, neticede mitokondri­yal hastalıkla­rı önlemek ve tedavi etmek adına kullanılma­kta olan mevcut yöntemler için tamamlayıc­ı nitelikte olabilir.

Kaynak: www.nature.com/articles/d41586-020-02054-5?utm_ source=twitter&utm_medium=social&utm_content=organic&utm_ campaign=NGMT_USG_JC01_GL_Nature

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye