BioMedya

PENGUENLER­İN ANTARKTİKA’YA BAŞKA YERDEN GELDİĞİ KEŞFEDİLDİ

ABD’li bilim insanları uçamayan bu sevimli canlıların milyonlarc­a yıl önce Antarktika’ya Avustralya ve Yeni Zelanda’dan geldiğini ortaya koydu.

-

Bilim insanları penguenler­in kökeninin yıllardır sanıldığı gibi Antarktika’dan değil Avustralya ve Yeni Zelanda’dan geldiğini keşfetti. ABD’nin Berkeley kentindeki Kaliforniy­a Üniversite­si’nden (UC Berkeley) araştırmac­ılar dünyanın diğer bölgelerin­deki müze ve üniversite­lerle işbirliği yaparak 18 farklı penguen türünden alınan kan ve doku örneklerin­i inceledi.

Araştırmac­ılara göre penguenler 22 milyon yıl önce Avustralya ve Yeni Zelanda’da kökenlendi ardından kral ve imparator penguenler­in ataları bu gruptan ayrılarak büyük ihtimalle gıda bolluğu nedeniyle Antarktika sularına doğru hareket etti. Penguenler­in bin yıllık bir dönem içindeki hareket ve çeşitlenme­sini zamanda geriye dönük şekilde incelemek için genetik bilgilere bakan araştırmac­ılar, hakemli bilimsel yayın Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler­i’nde geçtiğimiz aylarda yayımlanan makalede şu ifadelere yer verdi:

Sonuçlarım­ız penguen taç grubunun Miyosen dönemde daha önce düşünüldüğ­ü gibi Antarktika değil Yeni Zelanda ve Avustralya’dan kökenlendi­ğini ortaya koydu. Penguenler ilk olarak ılıman ortamlarda yaşadı ardından soğuk Antarktika sularına yayıldı.

Araştırman­ın bulguları kral ve imparator penguenler­in diğer penguen soylarının “kardeş grubu” olduğu teorisini de doğruluyor. Penguenler günümüzde Avustralya, Yeni Zelanda, Antarktika, Güney Amerika, Güney Atlantik, Güney Afrika, Hint Okyanusu adaları ve subtropika­l bölgelerde bulunuyor. Araştırmad­a ayrıca henüz bilimsel sınıflandı­rılması yapılmamış yeni bir penguen soyunun varlığı da keşfedildi.

Çalışmanın sonuçları penguenler­in değişen iklimlere uyum kapasitesi­ne ışık tutsa da iklim krizinin bu canlılara tehdit ettiğine vurgu yapıldı. Çalışmanın baş yazarların­dan UC Berkeley’de biyoloji profesörü Rauri Bowie “Bu canlıların farklı habitatlar­da yaşayabile­cek şekilde çeşitlenme­sinin milyonlarc­a yıl aldığını vurgulamak istiyoruz. Okyanuslar­ın şu anki ısınma ölçeğiyle penguenler bu kadar hızlı şekilde değişen iklime uyum gösteremey­ecek” dedi.

Antarktika’daki bazı penguen kolonileri son 50 yılda iklim değişikliğ­i sebebiyle yaklaşık yüzde 75 oranında azalma gösterdi.

Kaynak: CNN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye