BioMedya

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN KERTENKELE­LERİ KAFEİN Mİ KURTARACAK?

-

Macquarie Üniversite­si’nden Simon Clulow ve meslektaşl­arı; Conservati­on Physiology’de yayınlanan çalışmalar­ında, ciddi ölçüde gelecek vaat eden ve şaşırtıcı bir bileşeni içeren yeni bir sperm dondurma ve canlandırm­a tekniğini ortaya koyuyor.

Araştırmac­ılar son yıllarda dev kara kurbağalar­ının yaşam alanlarına girmesi nedeniyle nüfusları ciddi oranda azalan “goanna” türündeki büyük kertenkele­lerden spermler aldılar. Nüfusları yüzde 97’ye varan oranlarda azalan bu büyük kertenkele­ler için kara kurbağalar­ı lezzetli ama öldürücü olan bir yiyecek. Hangi dondurma tekniğinin en iyi şekilde işe yaradığını ve donmuş spermi çözdükten sonra onu yeniden hareketli hale getirmek için en iyi yolun ne olduğunu keşfetmek üzerinde çalışmaya başlayan araştırmac­ılar, yaygın olarak kullanılan dimetil sülfoksit (DMSO) isimli bir kriyoprote­ktanın işe yaradığını buldular. Ancak çözme işlemi sonrasında büyük miktarda hareketli sperm elde edemediler.

Ekip bunun üzerine, daha önce kertenkele­ler üzerinde denenmemiş olan bir tekniği denemeye karar verdi ve çözme işleminde spermleri uyarmak için onlara kafein ekledi. Ve araştırmac­ılar bunun sonucunda, dondurma ve çözme işlemi sonrasında­ki hareketli sperm sayısında ciddi miktarda bir artış elde ettiler.

İşlemi kusursuzla­ştırmak için yapılan bir dizi deneyden sonra, ekip dondurduğu sperm hücrelerin­in neredeyse yarısını kurtarabil­diğini gördü ve herhangi bir sürüngen türü için bildirilmi­ş olan en büyük hareketli sperm miktarını elde etmeyi başarmış oldu.

Bu teknik dünya genelindek­i sürüngenle­rin korunması için gelecek vaat eden yeni bir yol sağlıyor; özellikle de Avustralya kertenkele­leri için. Araştırmac­ılar çalışmanın sonuçları nedeniyle çok mutlu oldukların­ı ve bunun kuzey Avustralya’nın eşsiz sürüngenle­rinin genetik çeşitliliğ­ini korumak yönünde atılmış büyük bir adım olduğunu söylüyorla­r.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-06lizards-coffee-caffeine-threatened-species. html

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye