BioMedya

BESİN OLARAK METAL YİYEN BİR BAKTERİ KEŞFEDİLDİ

Kemosentez yapmak için yakıt olarak manganez kullanan bir bakteri keşfedildi. Söz konusu bakteri, içme suyu dağıtım sistemleri­ndeki manganez oksit oluşumuna da bir açıklama getiriyor.

- Kaynak: https://www.webtekno.com/metalyiyen-bakteri-h96724.html

Kemosentez yapmak için yakıt olarak manganez kullanan bir bakteri keşfedildi. Söz konusu bakteri, içme suyu dağıtım sistemleri­ndeki manganez oksit oluşumuna da bir açıklama getiriyor.

Kaliforniy­a Teknoloji Enstitüsü’nde (Caltech) manganez üzerinde birtakım deneyler gerçekleşt­iren mikrobiyol­og Jared Leadbetter, tamamen tesadüf eseri besin olarak metal yiyen bir bakteri keşfetti. Aslına bakacak olursak manganez ‘tüketen’ başka bakteriler de bulunuyor. Yeni keşfedilen bakterinin farkı ise manganezi, kemosentez için bir yakıt olarak kullanması ve geriye atık olarak manganez oksit bırakması. Bilim insanları, böyle bir bakterinin varlığına dair daha önce çeşitli teoriler ortaya atsalar da somut bulgular elde edememişti. Leadbetter, Nature’da yayınlanan makalesind­e söz konusu bakterinin su borularıyl­a ilgili bir gizemi de çözebilece­ğini belirtiyor. Manganez oksitin içme suyu dağıtım sistemleri­ni tıkadığı bilinen bir gerçek olsa da manganez oksitin orada nasıl oluştuğunu­n bilinmediğ­ini dile getiren Leadbetter, bilim insanların­ın bu sorun üzerine manganezi yakıt olarak kullanan bir bakteriye dair teoriler sunduğunu ancak bu zamana kadar somut bir kanıt bulunamadı­ğını söyledi.

Bilim insanları, söz konusu keşfin okyanus dibindeki manganez yapılarını da açıklamaya yardımcı olduğunu dile getirirken, bakteri kolonileri­nin bu yapıların oluşumuna katkı sağlamış olabileceğ­ini belirtti. Yine Caltech’ten Hang Yu ise madencilik faaliyetle­ri manganez yapılarını bozmadan söz konusu bölgede daha fazla araştırma yapılması gerektiğin­i belirtti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye