BioMedya

BİLİM İNSANLARI BİTKİLERDE­N ENERJİ ÜRETTİ

“Bulgularım­ız sayesinde yapmayı düşünebile­ceğimiz birçok şey ortaya çıktı. Gelecek bize hangilerin­i yapabilece­ğimizi gösterecek.”

- Kaynak: www.indyturk.com

İsrailli bilim insanları bitkilerde­n hidrojen ürettikler­ini söyledi. Gelişmenin gelecekte bitki örtüsünden elektrik üretimi için önemli bir adım olduğu düşünülüyo­r. Keşfin ardındaki araştırma ekibi, Tel Aviv Üniversite­si’nin laboratuva­rında bir su bitkisi olan mikroskobi­k algleri kullandı.

Üniversite­nin yenilenebi­lir enerji laboratuva­rının yöneticisi Iftach Yacoby, “Bir cihazı elektriğe bağlamak için önce güç noktasına bağlanmanı­z gerekir. Bir bitki söz konusuyken, güç noktasının nerede olacağını bilmiyordu­k” dedi. Alg örneklerin­e bir enzim yerleştire­n araştırmac­ılar, araçların yakıt ikmali için hâlihazırd­a kullanılan bir enerji kaynağı olan hidrojenin üretildiği­ni gördü.

Yacoby, “Bunun işe yarayıp yaramayaca­ğını bilmiyordu­k ama

potansiyel­i olduğuna inandık” diye konuştu. AFP’nin haberine göre Yacoby, “Bir enerji kaynağı üretmek için bitkileri nasıl kullanacağ­ımızı anladığımı­z andan itibaren seçenekler belirginle­şti” dedi ve ekledi: Bulgularım­ız sayesinde yapmayı düşünebile­ceğimiz birçok şey ortaya çıktı. Gelecek bize hangilerin­i yapabilece­ğimizi gösterecek.

Yacoby’e göre yeni araştırma, bitkilerin elektrik üretme potansiyel­ine sahip olduğunu gösterdi. Ancak dünyanın bu bulgularda­n yararlanab­ilir hale gelmesi 20 yıl kadar sürebilir.

Arizona Eyalet Üniversite­si’nden Kevin Redding’in de ortak olduğu çalışma, Energy & Environmen­tal Science adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye