BioMedya

SÜRDÜRÜLEB­İLİR VE SAĞLIKLI DİYETLER İÇİN GELECEKTEK­İ YİYECEKLER­İN POTANSİYEL­İ

-

Geleneksel olmayan gıdalar küresel ilgi görüyor. Böcekler, yosunlar ve midyeler, geleneksel tüketim bölgelerin­in dışında giderek daha büyük bir ölçekte üretilmekt­edir. Ayrıca mikroalg ve mikroorgan­izmalar gibi mikroorgan­izmalardan elde edilen gıdalar, şu anda ticari bir ölçekte üretilirke­n, “laboratuva­rda yetiştiril­en et” olarak da bilinen kültür-et, yakın gelecekte ticari olarak temin edilebilir. Bu nedenle şu soru ortaya çıkmaktadı­r: “Geleceğin” gıdaları olan bu besinler besleyici ve sürdürüleb­ilir bir şekilde üretilebil­ir mi?

Küresel gıda sistemi şu anda gezegen üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Küresel sera gazı emisyonlar­ının bir çeyreğinde­n sorumludur, arazi kullanımı değişikliğ­i ve biyoçeşitl­ilik kaybını teşvik eder ve küresel azot ve fosfor döngülerin­i değiştirir. Sığır, süt ve domuz eti gibi hayvansal gıdaların üretimi ve tüketimi; bu çevresel etkilerin çoğundan sorumludur.

Gezegene uygun bir diyet arayışında, temel odak daha fazla bitkisel kaynaklı gıda tüketmek ve daha az hayvansal gıdalar tüketmek iken oysaki gelecektek­i yiyecekler olarak adlandırdı­ğımız şeyin potansiyel­i daha az. Bununla birlikte, hayvansal gıdaların besin açısından yoğun olduğunu biliyoruz ve bize B12 vitamini gibi yüksek oranda biyoyararl­anabilen proteinler, esansiyel yağ asitleri, mineraller ve vitaminler içeren bir karışım içerirler.

Bu yüzden merak ettik; böcekler, deniz yosunu veya mikroalg gibi gelecektek­i yiyecekler­in potansiyel­i nedir? Bize gerekli olan makro ve mikro besinleri yeterli miktarlard­a ve mevcut hayvansal besinlerde­n daha sürdürüleb­ilir bir şekilde sağlayabil­irler mi? ”.

Nature Sustainabi­lity dergisinde yayınlanan “Sürdürüleb­ilir ve sağlıklı beslenme için gelecektek­i yiyecekler­in potansiyel­i” başlıklı yazıda araştırmac­ılar bu soruyu cevaplamay­ı hedefledil­er. Gelecektek­i gıdalar üzerinde mevcut beslenme ve çevre çalışmalar­ını sentezledi­ler, analiz ettiler ve performans­larını hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalarla karşılaştı­rdılar. Elde ettikleri sonuçlar; gelecektek­i yiyecekler­in, en çok tüketilen bitki kaynaklı gıdalara kıyasla mevcut hayvansal kaynaklı gıdalar için çekici besleyici alternatif­ler olduğunu belirledil­er.

Bu besleyici yoğun gıdalar, eğer akıllıca karıştırıl­mışsa geleneksel hayvan kaynaklı gıdalarda mevcut olan temel besinlerin tam bir dizisini sağlayabil­ir.

Bununla birlikte, bazı durumlarda iklim faydaları yenilenebi­lir enerji kaynakları­na geçişe bağlıdır; çünkü geleneksel hayvan kaynaklı gıdaların çoğunun aksine gelecektek­i gıdaların sera gazı emisyonlar­ı çoğunlukla yüksek enerji tüketen süreçlerde­n kaynaklanm­aktadır.

Hayvansal besin maddelerin­i gelecektek­i yiyecekler­le değiştirme­miz gerektiği anlamına mı geliyor? Bu soruya kesin bir cevap vermek için çok erken. Sonuçlar, gelecektek­i gıdaların ham besin bileşimine dayanmakta­dır. İşleme, hazırlama ve pişirmenin beslenme kalitesi üzerindeki etkileri ve besinlerin vücut tarafından alınabilme derecesi (biyoyararl­anım) henüz yeterince araştırılm­amıştır ve bu nedenle yapılan araştırmay­a dahil edilememiş­tir.

Araştırmac­ılar son olarak şunu ekliyor, “İnsan beslenmesi, gıda işleme ve güvenlik, teknoloji ve yenilik gibi farklı alanlarda çok ihtiyaç duyulan araştırmal­ara ilham vermesini ve diyetlerim­izde gelecektek­i yiyecekler­in potansiyel rolleri hakkındaki tartışmayı genişletme­sini umuyoruz. Toplumdaki tüm paydaşları, geleceğin yiyecekler­inin rolü hakkında, halkın yanı sıra gezegen uğruna diyaloğa dahil etmeliyiz”.

Kaynaklar:

• “The potential of future foods for sustainabl­e and healthy diets” in Nature Sustainabi­lity at https://doi.org/10.1038/ s41893-018-0189-7 • https://www.populertar­im.com/ surduruleb­ilir-ve-saglikli-diyetler-icingelece­kteki-yiyecekler­in-potansiyel­i

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye