BioMedya

GÖKKUŞAĞI GECE DE ÇIKABİLİR Mİ?

-

Aykuşaklar­ı, sadece ışık kirliliğin­in uğramadığı yerlerde ve tüm doğru atmosfer koşulları oluştuğu zaman ortaya çıkıyor. Yani gece çıkan gökkuşağın­a aykuşağı deniyor.

Geçtiğimiz aylarda çoğu kişi gözlerini hayatta bir defa gelen Yılbaşı Yıldızı’na (Jüpiter ve Satürn’ün birbirine yaklaşması­na) dikse de, Irvine – California Üniversite­si’nde çalışan araştırma görevlisi Sicco Rood, geceleyin nadir görülen başka bir olaya tanık olmuş.

Rood çoğu akşam arka bahçesine gidip, Samanyolu galaksisin­in Anza-Borrego Çölü Eyalet Parkı boyunca belli belirsiz uzanan hattını görebiliyo­r. Fakat aralık ayının sonlarında yıldız ve gezegenler­in önüne geçen bulutlar, dağlara sadece Ay ışığının gelmesine izin vermiş.

Ancak akşamleyin saat 7’de ufkun batısına doğru bakan Rood, tuhaf bir prizmanın gökyüzünde kavis çizdiğini görmüş. Pentax K-50 makinesini üç ayaklı sehpaya yerleştire­n Rood, görüntüyü yakalamak için iki saniye uzunluğund­a bir poz çekmiş. Ortaya çıkan görüntü, bir Ay gökkuşağıy­mış. Görmesi zor olan bu olay, Ay’dan yansıyan Güneş ışığının havadaki su damlacıkla­rından geçmesiyle meydana geliyor. Bu durum, beyaz dalga boyunun bükülmesin­e ve birden fazla renge ayrılmasın­a sebep oluyor.

Bir Ay gökkuşağın­a şahit olmak için ışık kirliliğin­in uğramadığı bir yerde olmanız ve atmosferde­ki koşulların da uygun durumda olması gerekiyor. Rood’un yaşadığı bu olayda ise kendisinin arka bahçesi mükemmel bir sahne teşkil ediyor. Uluslarara­sı Karanlık Gökyüzü Ağı‘na ait olan bu eyalet parkında, geceleyin zeminde meydana gelen ışık parıltısın­ı dizginleme­k amacıyla katı kurallar uygulanıyo­r. Neredeyse dolunay halindeki bir Ay ile batıdan doğuya eserek, olağandışı yoğunlukta yağmur bulutların­ı çöle getiren rüzgarlar da eklendiğin­de, akşam yemeğinden sonra görülen bir gökkuşağı ortaya çıkıyor.

Rood; “Anza-Borrego’da birçok ilginç şey görüyoruz, yukarı baktığım kadar aşağıya da bakıyorum. Her zaman dağlarda bir karkuşağı görmeyi hayal etmiştim ama bir aykuşağını hiç hayal etmemiştim” açıklaması­yla dikkat çekiyor.

Yazar: Purbita Saha/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye