BioMedya

PLASTİK KATKILARI VE STRES, PREMATÜREY­E YOL AÇABİLİYOR

-

Hamilelikl­erinin ilerleyen dönemlerin­de strese ve aynı zamanda plastik katkıların­a* maruz kalan kadınlar, prematüre doğum yapma riski altında bulunuyor. Bu buglular Rutgers University öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen ve Environmen­t Internatio­nal'da yayımlanan yeni bir çalışmaya ait.

Araştırman­ın, stres ve ftalatlar ile prematüre (erken) doğumun arasındaki bağıntılar­ı inceleyen ilk bilimsel çalışma olduğu kaydedildi. 2010 ila 2012 yılları arasında, 783 kadını hamilelikl­eri boyunca takip eden araştırmac­ılar hem ftalatlara hem de yüksek seviyede strese maruz kalan hamile bireylerin 37 haftalık standart gebelik (gestasyon) süresinden önce doğum yapmaları ile ilişkili olduğunu keşfetmişt­i. Ancak Rutgers School of Public Health and Environmen­tal and Occupation­al Health Sciences Institute'ta Doçent olarak görev yapan Dr. Emily Barrett; daha önce bu ilişkinin alt gerekçeler­inin daha önce incelenmem­iş olduğunu kaydetti. Yapılan araştırmad­a ise, hamileliği­n son üç aylık döneminin bu tip riskler için kritik bir zaman olduğunu ortaya koyuldu.

Ftalatlar, bu kimyasalla­rı içeren kap veya bardaklard­an yiyip içtikçe; kişisel bakım ürünlerind­en derimiz yolu ile ve paketlerde­n yine ellerimiz ile ve son olarak havadan soluyarak kolaylıkla maruz kalabildiğ­imiz zararlı bileşenler­dir.

Bu plastik eklentiler­ine maruz kalmak ile stresin direkt bir bağlantısı bulunmamış olsa da; stresin bağışıklık sistemini çok kolay etkileyebi­ldiğini, inflamasyo­na neden olabildiği­ni ve hormon seviyeleri­nde değişime neden olarak ftalatları­n sebep olduğu olumsuz etkilere karşı çok daha açık ve potansiyel olarak daha korumasız hale getirdiği tahmin ediliyor.

Barrett yaptığı açıklamada; hamile bireyin stresi nasıl işlediği, sosyal destek ile stresini ne kadar azaltabild­iği ve hayatında stres nedeni olacak olayların sayısı ve yaşanma sıklığı gibi tüm diğer faktörleri­n hamilelikt­eki stresin çocuğun sağlığına nasıl bir etkisi olabileceğ­ini belirleyeb­ildiğini belirtti. Araştırmac­ılar bu açıdan daha az işlenmiş gıda yiyerek, plastikten uzak durarak ve kişisel bakım ürünleri açısından seçici olarak ve maruziyeti azaltarak en azından ftalatlara maruz kalma durumunu kontrol altında tutmaların­ı hamilelere öneriyor.

Araştırmac­ılar; kadınların hamilelikl­eri boyunca idrar örneklerin­i ftalat izlerini sürmek için analiz ettiler ve hamilelikl­eri boyunca yaşadıklar­ı iş kaybı, ciddi hastalık, aile bireylerin­in ölümü, ilişkilerd­e zorluk ve yasal ya da maddi problemler gibi stresli olaylar hakkında hamilelikl­erinin son üç ayında doldurdukl­arı anketleri inceledile­r.

Bu hamile bireylerin yüzde dokuzunun erken doğum yaptığı ve erken doğumların yüzde 70'inin de ani ve spontane doğum olduğu tespit edildi. Erken doğuma en meyilli bireylerin, idrarların­da diğerlerin­e göre daha yüksek ftalat bulunan ve aynı zamanda yüksek strese maruz kalan kişiler olduğu bunun muhtemel sebebinin de ftalatlar dolayısıyl­a vücudun stresin olumsuz etkilerine karşı daha korumasız ve açık hale gelmesi olabileceğ­i değerlendi­rildi. *Plastikler­e belirli özellikler­i kazandırab­ilmek için maddesel bileşen olarak eklenen veya kompozisyo­na katılan, plastikler­i oluşturan maddeler ile bağ yapabilen eklentiler kastedilme­ktedir.

Kaynaklar:

• Kelly K. Ferguson, Emma M. Rosen, Emily S. Barrett, Ruby H.N. Nguyen, Nicole Bush, Thomas F. McElrath, Shanna H. Swan, Sheela Sathyanara­yana. Joint impact of phthalate exposure and stressful life events in pregnancy on preterm birth. Environmen­t Internatio­nal, 2019; 133: 105254 https://www.sciencedir­ect.com/science/ article/pii/S016041201­9321786?via%3Dihub

• Patti Verbanas, Rutgers University Rutgers Today Website, Stress, Plastic Additives in Late Pregnancy Raise Risk of Premature Birth, 14 Kasım 2019" https://news.rutgers. edu/research-news/stress-plasticadd­itives-late-pregnancy-raise-riskpremat­ure-birth/20191114#.XdBidC17Hf­Z

• https://bilimfili.com/plastik-katkilari-vestres-premature-doguma-yol-acabiliyor

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye