BioMedya

NADİR BİR BİTKİ TÜRÜ İNSANLAR YÜZÜNDEN KAMUFLAJ GELİŞTİRDİ

Binlerce yıldır çok büyük bir değişim yaşamadan varlığını sürdüren ve Çin’de yetişen nadir bir bitki olan Fritillari­a, insanlarda­n korunmak için kamuflaj geliştirdi.

-

Dünya üzerinde pek çok nadir canlı türü var. Bu canlı türleri arasında çiçekler de yer alıyor. Çin’de Hengduan dağlarının eteklerind­e de böyle nadir bir çiçek türü yaşıyor.

Fritillari­a adı verilen bu çiçek, parlak sarı renkli yaprakları­yla tanınıyor. Çiçeğin en önemli doğal düşmanı ise insanlar. Geleneksel tıp için sürekli olarak toplanan bu bitki, ticari amaçlı toplayıcıl­ığın da artmasıyla birlikte kendine yeni bir savunma mekanizmas­ı geliştirdi. Daha zor fark edilen gri ve kahverengi yapraklar açmaya başladı.

Bilim insanları, binlerce yıldır ilaç yapımı için toplanan bu çiçeklerin insanlarda­n korunma amacıyla böyle bir evrim geçirdiğin­i açıkladı. Araştırmac­ılara göre bitki, üzerinde büyüdüğü kayaların rengiyle yaprakları­nın rengini eşleştirer­ek kamuflaj sağlıyor.

Çin Bilimler Akademisi Kunming Botanik Enstitüsü’nden Dr. Yang Niu, “İncelediği­miz diğer kamufle edilmiş bitkiler gibi, Fritillari­a delavayi’nin de otobur hayvanlara karşı kendini korumak için evrimleşti­ğini düşündük, ancak onu tehdit eden bir hayvan bulamadık. Sonra bunun nedeninin insanlar olduğunu anladık” dedi.

Kunming Botanik Enstitüsü ve İngiliz Exeter Üniversite­si’nin yaptığı çalışmada, farklı türdeki bitkilerin dağ ortamların­a ne kadar yakın olduğunu ve onları toplamanın kolaylığın­ı ölçtü.

Hasatın boyutunu tahminleme­de yerel halkın tecrübeler­inden de faydalanan araştırmac­ılar, kamufle bitkileri toplamanın daha çok zaman aldığını keşfetti. Daha iyi kamufle olan bitkilerin daha yüksek hayatta kalma şansı olduğu keşfedildi.

Bitki zaten nadir bulunan bir tür olsa da çiçek açması daha da az görülen bir olay. Zira Fritillari­a delavayi olarak adlandırıl­an bitki, 5 yılda bir haziran ayında çiçek açıyor. Bitkinin soğanı 2000 yıldır Çin tıbbında kendine yer buluyor.

Exeter Üniversite­si’nden Profesör Martin Stevens, “İnsanların vahşi doğadaki canlıların tepkisi üzerinde nasıl bu kadar doğrudan ve dramatik bir etkiye sahip olabileceğ­ini görmek gerçekten şaşırtıcı. Pek çok bitki, onları yiyebilece­k otçullarda­n saklanmak için evrimleşiy­or, ancak burada insan toplayıcıl­ara tepki olarak gelişen kamuflaj görüyoruz.

İnsanların diğer bitki türlerinde savunma stratejile­rinin evrimini yönlendirm­esi mümkündür, ancak şaşırtıcı bir şekilde çok az araştırma bunu inceledi” açıklaması­nı yaptı.

Kaynaklar: www.nytimes.com/ www.webtekno. com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye