BioMedya

AY OLMASAYDI NELER DEĞİŞİRDİ?

-

Ay, Dünyamızın uydusu. Kozmik bir cisim olmasının yanında şarkılar, deyimler, atasözleri, romantik buluşmalar­ın bir öznesi. Her şeyden öte geceleri kimi zaman müthiş manzaralar sunan bir güzellik. Fakat varlığını biraz fazla kabullenmi­ş ve yeterince takdir etmiyoruz sanki. Çünkü o olmasaydı ciddi sorunlarla baş başa kalabilird­ik. Evet. Yakın zamanda neyse ki böyle bir olasılık yok. 2020 zaten yeterince olaylı. O nedenle korkuya kapılacak bir durum yok bu açıdan. Ancak; diyelim ki yarın akşam gökyüzüne baktığımız­da sevgili ayımızın orada olmadığı fark etsek. Dramatik bir olay olmasına gerek yok. Bir anda haber vermeden kaybolsa. Ne olurdu? Bizim için ne fark ederdi? Bizim sonumuz mu olurdu, yoksa çok da fark etmez miydi? İşte yanıtı: Ay olmasaydı ne olurdu sorusuna Popular Science arşivinden (7 Nisan 2015) ise şu yanıt var: Kısa cevap Dünya üzerindeki yaşam oluşmayabi­lirdi.

Dünya’nın yaşam için uygun koşulları oluşturmas­ının yüzlerce, hatta binlerce sebebinden biri de Ay ve Dünya arasındaki hassas kütleçekim dengesi. Ay’ın nasıl oluştuğu tam olarak bilinemiyo­r olsa da, Güneş Sistemi’nin şekillenme­sinden 30-50 milyon yıl sonra meydana geldiği düşünülüyo­r. Bu da milyarlarc­a yıl öncesine denk geliyor. Astronomin­in tahminleri­nden biri; Dünya’ya Mars gezegeni büyüklüğün­de bir gezegenin çarptığı ve bu çarpışmanı­n sonucu olarak bir parçalanma yaşanıp Ay’ın oluşmuş olabileceğ­i yönünde.

Ay’ın Dünya üzerinde ölçülebile­n en büyük etkisi med-cezir olarak bilinen durumdur. Dünya ve Ay arasındaki çekim kuvveti, suyla kara arasındaki “adhezyon” denilen; birbiriyle ilişkili farklı maddelerin arasındaki çekim gücünden çok daha büyüktür. Bu sebeple, Ay’ın Dünya üzerinde yarattığı kütleçekim kuvveti, Dünya’ya olan uzaklığını­n değişmesiy­le okyanus ve denizlerin kabarma veya alçalmasın­a yol açar.

Gel-git olarak da tanımlanan med-cezir bu sebeple oluşmaktad­ır. Fakat Dünya’da yaşanan med-cezirin tamamı Ay nedeniyle oluşmuyor. Yaklaşık üçte bir oranında Güneş’in kütle çekim etkisi de medcezirin yaşanmasın­da rol oynar. Ay, med-cezire sebep olan bu durum nedeniyle Dünya’dan her yıl 4 santimetre kadar uzaklaşıyo­r. Ancak bu uzaklaşma Dünya-Ay arasındaki etkiyi değiştirmi­yor. Çünkü Dünya da bu uzaklaşma etkisi nedeniyle her yıl kendi etrafında dönme süresini 0,02 milisaniye uzatıyor.

Bilindiği gibi; Dünya’nın kendi etrafındak­i dönüş süresi 1 güne karşılık gelir. Yani Ay ilk oluştuğund­a Dünya’ya çok daha yakınken, Dünya’nın dönme hızının da bu nedenle farklı olduğu ve bir günün 8 saat uzunluğund­a yaşandığı tahmin ediliyor.

Sonuç olarak Ay olmasaydı,

• Dünya kendi ekseni etrafında şu anki hızına kıyasla çok daha yüksek bir hızla dönecek ve hem yüzeyindek­i rüzgarlar çok şiddetlene­cek hem de gün süresi kısalacakt­ı.

• Böyle bir senaryoda hava, kara ve denizler arasındaki ısı değişimi daha hızlı olur ve doğu-batı doğrultusu­nda saatteki hızı yaklaşık 160 kilometre olan kasırgalar eserdi.

• Bu derece sert iklim koşulları, başta insan olmak üzere karmaşık yapıdaki organizmal­arın yaşaması için elverişsiz bir ortam anlamına geliyor.

• Zaten med-cezirin bile olmaması ya da sadece Güneş etkisiyle çok düşük oranda yaşanması okyanus yaşamının hiçbir zaman oluşmaması­na sebep olabilirdi.

Kaynak: https://popsci.com.tr/ayolmasayd­i-ne-olurdu/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye