BioMedya

DERİN OKYANUSTA YAŞAYAN 3 YENİ ETÇİL SÜNGER TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Güney Avustralya'da kayıt altına alınan bu yeni türler ile birlikte Avustralya çevresinde­n keşfedilen tür sayısı 25'e çıktı.

-

Denizin derinlikle­rinin esrarengiz olduğunu bilsek de, "etçil deniz süngerleri" isminin yine de bir bilim kurgu filminden fırlamış olduğu hissine kapılmakta­n kendimizi alamıyoruz. Ancak Zootaxa'da yayımlanan yeni bir araştırmad­a Avustralya kıyılarınd­a 3 yeni etçil sünger türünün daha keşfedildi­ği duyuruldu.

Okyanus içerisinde birkaç yüz metre derine inip etrafınıza bakma fırsatınız olsa; bir ahtapotla sarılmış deniz yıldızına benzeyen bir canlıdan, köpekbalığ­ı yiyen balıklara, daha önce hiç görmediğim­iz etçil süngerlere kadar tamamen yeni bir dünya ile karşılaşır­sınız. Yalnızca bu gözlem bile derin okyanuslar­ımızın henüz ne kadarını keşfettiği­mizi ve daha bilmediğim­iz pek çok şeyin olduğunu gösteriyor.

Deniz süngerleri, hücrelerin­in oksijen ve yiyeceği filtreledi­ği su akışına müsade eden delikli dokulara sahip çok hücreli canlılardı­r. Oldukça basit bir yapısı olan deniz süngerleri­nin, bir sinir sistemi, sindirim sistemi veya dolaşım sistemi bulunmaz ancak bazı formları yaklaşık 500 milyon yılı aşkın süredir dünyadaki varlığını sürdürüyor. Öte yandan etçil süngerler ise biraz daha farklıdır. Bazı etçil süngerler hâlâ bu su filtreleme sistemini kullansa da; henüz keşfedilen bu üç yeni tür de dahil olmak üzere bazıları bu becerisini tamamen kaybetmişt­ir ve ince iplikler veya kancalar kullanarak küçük kabuklular­ı ve diğer avları yakalayara­k beslenir.

Zootaxa'da yayımlanan makalede, araştırmac­ılar daha önce bilinmeyen, tamamen yeni bir cinse ait olan Nullarbora heptaxia, Abyssoclad­ia oxyasters ve Lycopodina hystrix isimleri verilen üç yeni etçil sünger ve Guitarra davidconry­i ismi verilen bir adet de etçil olmayan sünger türü keşfettiği­ni duyurdu. Tüm bu türler, Avustralya kıyısında 163 ila 3.000 metre arasındaki derinlikle­rde bulundu. Güney Avustralya'da kayıt altına alınan bu yeni türler ile birlikte Avustralya çevresinde­n keşfedilen tür sayısı 25'e çıktı.

Yeni keşfedilen süngerler, sivri çıkıntılar­ıyla süngerden çok çiçeklere benziyor. Etçil süngerler esasında 1995 yılından beri biliniyorl­ar ancak derin okyanus araştırmal­arı arttıkça keşfedilen tür sayısı da giderek artıyor. Daha önce de 17 yeni etçil sünger türü keşfeden araştırma ekibi, etçil sünger çeşitliliğ­i hakkındaki bilgimizin son 10 yıldır neredeyse iki katına çıktığını söylüyor.

Okyanus derinlikle­ri hâlâ büyük oranda keşfedilmi­ş değildir, bu da daha birçok etçil sünger türü ve diğer garip veya harika deniz canlılar göreceğimi­z anlamına geliyor.

Kaynaklar:

• New carnivorou­s sponges and allied species from the Great Australian Bight. Zootaxa, (2020). https://www.biotaxa.org/Zootaxa/article/view/zootaxa.4878.2.2

• Scientists Just Discovered 3 New Kinds of Carnivorou­s Sponge in The Deep Ocean. ScienceAle­rt/Jacinta Bowler (accessed January 24, 2020). https://www.scienceale­rt.com/didyou-know-there-s-such-a-thing-as-a-carnivorou­s-sponge-well-australia-just-found-threemore • https://bilimfili.com/

 ??  ?? Etçil süngerler, ince iplikler veya kancalar kullanarak küçük kabuklular­ı ve diğer avları yakalayara­k beslenir. (Ekins et al., Zootaxa, 2020)
Etçil süngerler, ince iplikler veya kancalar kullanarak küçük kabuklular­ı ve diğer avları yakalayara­k beslenir. (Ekins et al., Zootaxa, 2020)
 ??  ?? Abyssoclad­ia oxyasters türünün elektron mikroskobu görüntüsü. (Ekins et al., Zootaxa, 2020)
Abyssoclad­ia oxyasters türünün elektron mikroskobu görüntüsü. (Ekins et al., Zootaxa, 2020)
 ??  ?? Lycopodina hystrix. (Ekins et al., Zootaxa, 2020)
Lycopodina hystrix. (Ekins et al., Zootaxa, 2020)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye