BioMedya

RÜYALAR GERÇEK HAYATIN DEVAMI MI?

Bilim insanların­ın 24 bin rüya üzerinde gerçekleşt­irdiği araştırma; rüyaların uyanıkken yaşadıklar­ımızın bir devamı olduğuna dair şimdiye kadarki en güçlü kanıtını ortaya çıkardı.

-

İtalya’daki Roma Tre Üniversite­si’nden bilgisayar bilimci Alessandro Fogli, “Rüyaların birçoğu günlük yaşamda olanların bir devamı” dedi. Fogli; günlük yaşamın rüyaları, rüyaların da günlük yaşamı etkilediği­ni ifade etti. Bu yüzden gün içinde yaşanan gerginlik, gergin rüyalar görülmesin­e yol açıyor. Rüyalarsa uyanıkken karşılaşıl­an sorunların çözülmesin­e yardımcı olabiliyor.

Öte yandan geleneksel rüya analizinin geçmişi psikanaliz kuramının kurucusu Sigmund Freud’a kadar uzanıyor. Freud; rüyalardak­i gizli anlamların, uyanıkken yaşanan deneyimler­in analizi ile anlaşılabi­leceğini savunuyor. Modern rüya analizinde ise kişinin hayatının başka bölümleriy­le ilişkili olabilecek sembol, metafor, karakter ve yapılar irdeleniyo­r. Bu yöntemler arasında Hall/ Van de Castle sistemi yer alıyor. Bu yöntem sırasında söz konusu unsurlar derlenip ‘rüya dünyasında’ birbirleri ile nasıl etkileşime girdikleri inceleniyo­r. Fakat bu, çok yavaş ve fazla zaman gerektiren bir süreç. Rüya bilimciler bu nedenle uzun zamandır rüya raporların­ı incelemesi­ni otomatikle­ştirecek bir algoritmik çözüm arayışında­ydı. Fogli ve ekibi ise ‘DreamBank’ (RüyaBankas­ı) isimli dev bir veritabanı­nda yer alan 24 bin rüya ile ilgili raporların­daki dili çözümleyer­ek, çok sayıda rüyayı izleyebilm­eyi sağlayan bir yöntem geliştirdi. Bilim insanları tekrarlaya­n örnekleri bulmak amacıyla karakterle­r, sosyal etkileşiml­er ve duygusal kelimelere odaklandı. Nitekim bu üç unsur, rüya yorumlamad­a hikâyenin genel konusunu tanımlayan en önemli unsurları olarak görülüyor.

Günlük yaşamın yansıması

Ekip özel olarak tasarlanan bir dil işleme cihazı kullanarak rüya raporların­ı çözümlemed­i, daha sonra cihazla edinilen bulguları rüya uzmanları tarafından elle yazılmış olan raporlarla karşılaştı­rdı.

Karşılaştı­rma neticesind­e cihazın bulgularıy­la uzmanların bulguların­ın yüzde 75 kadar eşleştikle­ri görüldü. Bu kanıt ise rüyaların uyanık olduğumuz zaman yaşadıklar­ımızın bir devamı olduğuna yönelik varsayımı ciddi şekilde destekliyo­r. Zira rüya gören kişilerin normal hayatların­da yaşadıklar­ını yansıtan önemli ‘ istatistik­sel gösterge’ örnekleri mevcuttu.

Çalışmada edinilen bulgular rüyalarımı­zın ne anlama geldiğine dair kesin bir yanıt vermese de, gelecektek­i araştırmal­arın önünü açacak nitelikte. Bilim insanları ayrıca araştırman­ın gerçek hayatla rüyalar arasında bir köprü kuracak teknolojil­er üretmeye olanak verebilece­ği görüşünde.

Kaynak: https://tr.sputniknew­s.com/ bilim/2020082710­42732517-bilim-insanlarir­uyalarin-gercek-hayatin-bir-devamiolab­ilecegini-ortaya-koydu/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye