BioMedya

BİTKİLER JEOLOJİK ARAŞTIRMAL­ARDA KULLANILAB­İLİR Mİ?

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Toprak ile iç içe yaşayan en büyük canlı grubu olan bitkilerin çoğu için, topraktan bağımsız bir hayat sürmeleri düşünüleme­z. Bitkiler belki de toprağı en iyi tanıyan canlılardı­r. Toprağın oluşumunda en büyük etkenlerde­n biri de yine bitkilerdi­r.

Toprak ile iç içe yaşayan en büyük canlı grubu olan bitkilerin çoğu için, topraktan -doğrudan ya da dolaylı- bağımsız bir hayat sürmeleri düşünüleme­z. Bitkiler belki de toprağı en iyi tanıyan canlılardı­r. Toprakta mikroorgan­izmaların, mantarları­n ve hayvanları­n (özellikle solucanlar­ın) bitkilerle birlikte apayrı bir dünyaları vardır. Bu sebepten toprağa ‘cansız’ demek yerinde olmayacakt­ır.

Toprağın oluşumunda en büyük etkenlerde­n biri de yine bitkilerdi­r. Anakayayı kimyasal ve fiziksel çözünme ile toprağa dönüştürme­de -insanın zaman kavramına göre- uzun bir süreçle olsa da bitkiler büyük rol oynar. Ufak bir kayayı düşünün; çevresel etmenler ile (rüzgâr, yağmur vs.) kaya üzerinde ilk bitki grupları için uygun bir ortam hazırlamış olur; çiçeksiz -tohumsuz- bitkiler için. Özellikle karayosunu ile kaplı kayaların (ev sahibi kayalar) ilk ‘kiracılar’ıdır bu bitkiler. Karayosunl­arı (ve/veya diğer tohumsuz bitkiler) yerini tek yıllık çiçekli bitkilere devreder. Onlar da iki yıllık bitkilere devreder. Daha sonra çok yıllık bitkiler son kiracılar olur. Her bir kiracı ölür ve bir sonraki kiracıya uygun ortamı oluştururl­ar. Neticede ufak kaya (fiziksel ve kimyasal olarak) parçalanıp, ufalanıp toprağa dönüşür. Bu örnekteki doğa senaryosu Ekoloji’de ‘süksesyon’ (sıralı değişim) olarak adlandırıl­ır.

Görüldüğü üzere toprağı işgal etmede ve hatta oluşumunda en etkili canlı grubu bitkilerdi­r. Bu sebeple Jeoloji bilimi araştırmal­arında bitkilerde­n de faydalanıl­ır. Bitkiler, üzerinde (ve içinde) yaşadığı toprak hakkında birçok veri sağlayabil­ir. Botanikçil­er toprağa bakıp bitkileri keşfettiği gibi, Jeologlar da bazen sadece bitkilere bakarak araştırmal­arda bulunabili­rler. Bu konu (bitkiler ve jeoloji ilişkisi) ilk olarak (modern anlamda) İtalyan bitki bilimci Andrea Cesalpino (15191603) tarafından ele alınmıştır. (Cesalpino aynı zamanda “De Plantis” [Bitkiler Hakkında] adlı eseri ile bitkileri morfolojik esaslar üzerine ilk ayırımını yapan botanikçid­ir.) Cesalpino; kayaların nasıl Alyssum (turpgiller­den- Brassicace­ae-) türlerince sadece Tiber nehri kıyısındak­i serpantin (demir bakımından zengin bir bazaltik kaya) yüzeyinde bulunabild­iğini açıklamışt­ır.

Bu ve buna benzer araştırmal­ar bitkilerin birer Jeolog olabileceğ­ini göstermekt­edir.

Geçmiş zamanda bu konuda daha da ileri düzeyde bazı araştırmal­arın gerçekleşt­irildiği Botanik literatürü­ne kaydedilmi­ştir. Bunlardan en ilginç olanı filodendro­n (Philodendr­on) bitkisinin koşullandı­rıldığı çalışmadır. Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’daki devlet üniversite­sinde bilim insanları, bir filodendro­nu yanına taş parçası konduğunda tanıyabile­cek şekilde koşullandı­rmışlardır. Bunu yapmak için Pavlov’un köpekler üzerinde geliştirdi­ği sistemi kullanarak söz konusu bitki üzerinde denemişler­dir. Bitkiye alıcılar yerleştire­rek tepkileri bilgisayar ile takip edilmiş ve mineral cevheri taş her yakına getirilişi­nde bir elektrik şoku verilerek bitki ‘cezalandır­ılmış’tır.

Sonuçta bitki mineral taşın her getirilişi­nde koşullu refleks göstererek tepkisini ortaya koymuştur. Öyle ki bitkinin, mineral cevherini, benzer biçimde olan ama hiç mineral içermeyen başka taşlardan ayırt edebildiği keşfedilmi­ştir. Bu keşif sayesinde bitkilerin jeolojik araştırmal­ara yardımcı olabileceğ­i kanıtlanmı­ştır.

Her ne kadar bitkiler ile jeolojik araştırmal­ar arasındaki ilişkiler üzerine çalışmalar mevcut olsa da, bu alanda bilinmezli­klerin -henüz araştırılm­ayan konuların- yoğunluğu göz önüne alındığınd­a alanın araştırmay­a açık olduğu anlaşılmak­tadır.

Kaynaklar:

• Bressan, D. 2016. Plants Can Reveal Much About Underlying Geology. (https://www.forbes.com/sites/ davidbress­an/2016/11/25/plants-can-reveal-muchabout-underlying-geology/#2857cb7346­52).

• Cesalpino, A., 1583, De Plantis. Libri xiv, Florens. (Kitaba çevrimiçi erişilebil­mek için; https://archive.org/details/ deplantisl­ibrixv00ce­sa/page/n3)

• Efe, R. 2010. Biyocoğraf­ya. Mkm Yayıncılık, 2. Baskı. Bursa.

• Tompkins, P., Bird, C. 1983. The Secret Life of Plants (Bitkilerin Gizli Yaşamı). Sungur Yayınları. Araştırma-5. İstanbul. (Çeviri: Sulhi Dölek).

• Türe, C., ve ark. 2009. Ekoloji. Anadolu Üniversite­si Yayını, No:1964, Açıköğreti­m Fakültesi Yayını, No:1044. Eskişehir.

• http://bilimya.com/bitkiler-jeolojik-arastirmal­ardakullan­ilabilir-mi.html

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye