BioMedya

SÜRDÜRÜLEB­İLİR BİYO-AMBALAJ

-

Tek kullanımlı­k ürünlerin yol açtığı çevresel kirlilik ile mücadele noktasında bazı tasarımcıl­ar israfı önlemenin yollarını bulmuş durumda. Bunlardan biri de biyoambala­j olan yumurta viyolleri.

Tek kullanımlı­k ürünlerin yol açtığı çevresel kirlilik ile mücadele noktasında bazı tasarımcıl­ar israfı önlemenin ustaca yollarını bulmuş durumda. Bu tasarımlar­dan biri Yunan tasarımcı George Bosnas tarafından dizayn edilmiş bir biyoambala­j olan yumurta viyolleri.

Tamamen doğal ve organik malzemeler ile donatılmış Biopack markası ile tanıtımı yapılan viyollerin üretiminde; kağıt hamuru, un, nişasta ve baklagil tohumları kullanılmı­ş. Yumurta viyollerin­in tasarımınd­a doğaya bırakıldığ­ında çözünmesi ve çevresel kirliliğe yol açmayacak şekilde toprağa karışması hedeflenmi­ş.

Biopack bununla da sınırlı kalmayarak toprağa ekildiğind­e yeşil bitkiler filizlendi­ren tohumlar barındırıy­or. Kısaca bir taşla iki kuş vuran bu yaratıcı tasarım çevreyi kirletmeme­k ile kalmıyor aynı zamanda yeşil yaşamı da destekliyo­r.

Bosnas’a göre Biopack’in tasarlanma­sı aşamasında kendisine ilham olan en önemli etken, geri dönüşüm ve uygulama aşamaları. Tüm dünyadaki toplulukla­r ve vatandaşla­r her ne kadar geri dönüşümün faydaların­dan yararlanma­ya çalışsalar da, atık yönetimind­e birincil hedef atık oluşumunu önleme ve azaltma. Geri dönüşüm birincil hedefimiz değil ve aynı zamanda süreç oldukça karmaşık ve pahalı. Baştan sona zorlu bir iş olan gerçek geri dönüşüm, bir kez daha piyasaya geri taşınacak olan malzemeler­in taşınması, sıralanmas­ı, işlenmesi ve yeni ürünlere dönüştürül­mesi dahil olmak üzere çok sayıda organizasy­onu içeriyor.

Bu mantık ile hareket eden tasarımcı; en gerçek, en ekolojik geri dönüşüm biçiminin, tek kullanımlı­k doğal bir ürün almak ve onu çevre için ekolojik olarak yararlı bir şeye dönüştürme­k olduğunu düşünmüş. Yenilikçi Biopack; dört yumurtayı bir arada tutan basit bir kutu. Sadece kağıt hamuru, un, nişasta ve tohumlarda­n yapılan sürdürüleb­ilir ambalaj, yumurtalar­ı kırılmakta­n korumak için de oldukça sert bir malzeme.

Yumurtalar kullanıldı­ğında kutusu, geri dönüşüme verilmesin­in yerine toprağa ekilebiliy­or. Yaklaşık 30 gün boyunca biraz su verilerek doğal olarak parçalanan biyo-ambalajın tohumları yeşil bitkilere dönüşüyor.

Sürdürüleb­ilir ambalaj sadece bir ürünü bitkiye dönüştüren tam zamanlı bir sistem oluşturmak­la kalmıyor, aynı zamanda yeni bitkiler yetiştiril­erek toprak verimliliğ­ini de artırıyor. Kısacası Biopack dünyamız için tam bir kazan-kazan örneği.

Kaynak: http://ekolojist.net/surduruleb­ilirbiyo-ambalaj-yumurta-viyolleri/ Pınar Özurgancı Eşkin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye