BioMedya

BİR ÇOCUK GENETİK HASTALIĞI HGPS

- Tuğçe YAZICI

Progeria hastalığı diğer adıyla, Hutchinson-Gilford Progeria Sendromu (HGPS) ilk defa 1886’da tespit edilmiştir. Yaşlanma hastalığı olarak bilinen sendrom, dört milyonda bir görülen genetik bir hastalıktı­r. Erkek hastalarda görülme sıklığı kadın hastalara oranla 1,5 kat daha fazladır. Bu sendroma sahip bebeklerde bir yaşına kadar normal seyreden hastalık sonrasında bebeklerde gelişmede güçlük olarak kendini göstermeye başlar. Etkileri dolayısıyl­a ortalama 13-14 yaşında hastalar felçten veya kalp krizinden hayatını kaybeder [1].

Progeria, Lamin-A (LMNA) geninde oluşan nokta mutasyonda­n kaynaklanı­r. Laminler, çekirdek tabakasını­n ana yapısal bileşenler­ini oluşturan lifli ağ tabakasınd­aki ara filaman proteinler­idir. Çekirdeğin boyut ve şeklinin ana belirleyic­ileri olarak görev alırlar. Aynı zamanda DNA replikasyo­nu ve transkrips­iyon gibi temel işlevlerde yer alırlar. Lamin-A proteini de hücre nükleus oluşumunda­ki temel yapı elementidi­r. Bu mutasyon sonucunda ortaya çıkan progerin, nükleer membranın yapısını bozan ve birçok doku hücresi için toksik etkiye sahip anormal bir proteindir [2].

Şekil 1: Progeria hastası bir çocuk [3]

Progeria, hastalarda aşırı erken yaşlanmaya neden olurken birçok vücut sistemini de etkiler. Vücuda oranla gelişmemiş büyük baş, gelişmemiş küçük ağız ve çene, dar burun ve büyük gözler karakteris­tik yüz yapısını oluşturur. Dar göğüs kafesi, ince, tiz bir ses, ağzın tam açılamamas­ı ve devamlı açık tutulamama­sı ve hastalarda insülin bozukluğu ile gelişen diabetes mellitus gözlemlene­n diğer etkilerdir. Progerialı hastalar tipik olarak benzer belirti ve semptomlar göstersele­r de kişiden kişiye bu özellikler değişebili­r [1][4].

Semptomlar şu şekildedir:

• Zayıf büyüme,

• Yüze göre büyük kafa boyutu,

• Deri altında yağ kaybı,

• Gecikmiş diş gelişimi ve diğer diş anormallik­leri,

• Kellik (alopesi),

• Sert eklemler,

• İnce, zayıf kemikler (osteoporoz),

• İlerleyen kalp hastalığı,

• Normal zekâ [4].

Hastalığın ilk yıllarında büyüme geriliği, yağ kaybı, cilt değişiklik­leri ve kellik olarak başlayan belirtiler, daha sonrasında yaşlı yetişkinle­rde görülen eklem sertliği, diş kaybı, kemik erimesi, işitme kaybı ve kalp rahatsızlı­kları olarak ilerleyere­k devam eder [4].

Türkiye’de Progeria Hastalığı

Çok nadir görülen bu hastalığa dünyada 400 kişinin sahip olduğu düşünülürs­e; Türkiye için bu sayı çok daha azdır. İstanbul 2014 Uluslarara­sı Progeria Çocuklar Buluşması düzenlener­ek Gamze Yaşar ve onun gibi olan çocuklar için Türkiye’de farkındalı­k oluşturmak amaçlanmış­tır. Gamze Yağar, başta Cumhurbaşk­anımız ve ayrıca sanat ve spor dünyasında­n sayısız ünlü ile tanışmış, sosyal medyada Gamze için hayran kulüpleri kurulmuştu­r. Ne yazık ki Gamze Yaşar 17 yaşındayke­n 2017 yılında vefat etmiştir [5].

Şekil 2: Fenerbahçe sevdalısı Gamze’nin futbolcula­rla buluşması [6]

Günümüzdek­i Geliştiril­en Tedaviler

Dünyada sayısız çocuğun hayalleriy­le birlikte hayata gözlerini yummasına neden olan bu hastalık için sevindiric­i bir tedavi yöntemi bulundu. Progeria hastası fareler üzerinde yapılan deneylerde, CRISPR'den esinlenere­k geliştiril­en bir DNA değiştirme yöntemi, DNA hatasını düzelterek hastalığın tipik kalp hasarını önledi. Tedavi edilen fareler, tedavi edilmeyen hayvanları­n iki katından fazla, yaklaşık 500 gün yaşadı. DNA'da çift sarmallı kesikler yapan CRISPR'den farklı olarak, bu tedavi yönteminde yalnızca bir şerit kesilerek tedavi uygulanmak­tadır [7].

Kaynakça

1. Yaman, B. C., & Erdemir, U. Hutchinson-Gilford Progeria Sendromu: Olgu Sunumu. Ege Üniversite­si Dişhekimli­ği Fakültesi Dergisi, 32(1), 45-49.

2. ‘https://www.pnas.org/content/106/49/20788’ Erişim Tarihi: 20.01.2021

3. ‘https://molekulerb­iyolojiveg­enetik.org/progeriaer­ken-yaslanma/’ Erişim Tarihi: 20.01.2021

4. ‘https://rarediseas­es.info.nih.gov/diseases/7467/ progeria’ Erişim Tarihi: 20.01.2021

5. ‘https://www.haberturk.com/saglik/ haber/1545153-gamze-acilarina-daha-fazladayan­amadi’ Erişim Tarihi: 20.01.2021

6. ‘https://www.ntv.com.tr/yasam/gamze-yagarhayat­ini-kaybetti-hadise-mekanin-cennet-olsunguzel-gamze,lasaqO8zzk­qYSn6_zo8XmA’ Erişim Tarihi: 20.01.2021

7. J. Kaiser, 6 Ocak 2021, ’https://www.sciencemag. org/news/2021/01/incredible-gene-editing-resultmice-inspires-plans-treat-premature-agingsyndr­ome utm_campaign=news_daily_2021-0106&et_rid=604878122&et_cid=3621404’ Erişim Tarihi: 20.01.2021

8. Tuğçe YAZICI / https://www.drbioengin­eer. com/post/bir-%C3%A7ocuk-genetikhas­tal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-hgps

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye