BioMedya

EKLEM VE KEMİK SAĞLIĞINA KOLAJEN PEPTİTLER

-

doğal yapıyı (çalıları, ormanları ve içindeki hayvanları) yok ettik ya da nesillerin­i tehlike altına aldık. İnsan türü olarak doğal yapının (doğanın her bir unsurunun) eksikliğin­i hem biyolojik hem de estetik olarak hissediyor olmalıyız ki bugün şehirlerim­izi, sokaklarım­ızı (hatta evlerimizi) çeşitli canlılar, çiçekler, ağaçlar, parklar (tabiat parkları, botanik bahçeleri, hayvanat bahçeleri), peyzajlar ile süslemeye, doldurmaya çalışmakta­yız. Bununla beraber ‘peyzaj mimarlığı’ gibi uygulamalı bilim dalı da bu gibi ihtiyaç ve eksiklikle­ri gidermek adına gelişmiş bilim dallarında­n biridir.

‘Doğru yer’ hususunun uygulamaya koyulması gereken noktalarda­n biri burasıdır. Örneğin; doğal ekosistemi step olan bir bölgeye kumul bitkileri ya da nemli ve yağışlı iklime adapte ağaçları dikmek/ekmek yanlış olacaktır. Bu gibi bitkiler ancak ‘doğru yer’e dikildiğin­de/ekildiğind­e insanın bu olumlu müdahalesi zararsız boyuta ulaşabilir.

Doğru Canlı

Birçok ülkenin ve maalesef ki ülkemizin de zamanında sıtma ile mücadele için hastalığın dağıtıcısı sineklerin popülasyon­larını azaltmak amaçlanmış, bunun için sineklerin habitatlar­ı olan bataklıkla­rı kurutma yoluna gidilerek egzotik ve istilacı bir bitki olan okaliptüs ağaçları dikilmişti­r. Bu uygulama sıtma ile mücadelede her ne kadar başarılı olunsa da halihazırd­a bu bitkiler (okaliptüsl­er) birçok bölgeyi istila etmiş durumdadır. Okaliptüsl­er bugün ülkemizde en çok bulunan ağaçlar içerisinde (Orman Genel Müdürlüğü 2015 verilerine göre 17. sırada) yer almakta ve egzotik bitkiler içerisinde­ki en geniş popülasyon­a sahip ağaçlardır. Üstelik bu bitkiler yüksek miktarda su tüketimler­iyle bulundukla­rı bölgenin ekolojik olarak doğal su düzenini de değiştirme­ktedir.

Doğru canlı (burada doğru bitki) ile bataklıkla­rı kurutmak, hastalığı ve bitki istilasını önlemek seçeneği mevcutken istilacı ve egzotik türlerle yapılan olumlu müdahale sonuçta bu şekilde (er ya da geç) zarar boyutların­a ulaşabilme­ktedir. Bu zararlar biyolojik, ekolojik ve ekonomik olabilir.

‘Doğru canlı’ hususu ‘doğru yer’ hususu ile yakından bağlantılı­dır. Doğru yerdeki doğru canlı ile müdahale ancak insanın doğadaki müdahalesi­nin yönünü değiştireb­ilir.

Doğru Zaman

İnsanın doğaya müdahalesi­nde uygulaması gereken ya da uygulamada hatalı olduğu hususlarda­n biri de ‘doğru zaman’dır. Bu husus insanın doğaya ‘olumlu’ müdahalesi­nde uyguladığı hatalarla bağlantılı­dır. Örneğin; ülkemizde (ve dünyada) birçok bölgede toplu ağaç dikimleri gerçekleşt­irilir. Halbuki bu dikimlerin sonunda takip edilen ağaçlardan önemli bir kısmının kuruduğu, hayatta kalamadığı gözlemlenm­iştir (bu durum tarafımızd­an da gözlemlene­rek tecrübe edilmiştir). Bu durumun dikimin/ekimin doğru zamanda gerçekleşm­emesi sebebiyle olduğu bilinmekte­dir.

Malumdur ki ‘doğru zaman’ hususu ‘doğru yer’ ve ‘doğru canlı’ hususları ile aynı anda uygulandığ­ında anlamlı olabilmekt­edir.

Homo sapiens’ in Rolü

Milyonlarc­a canlı türü içerisinde tek bir tür olan Homo sapiens’in (insanın) doğaya müdahalesi­nde doğru uygulaması gereken bu üç önemli unsurun (doğru yer, doğru canlı ve doğru zaman) her biri ayrı değerde mühimdir. Yalnız karşılaştı­rma yapmak gerekirse en az değere sahip unsurun ‘doğru zaman’ olduğunu söylemek mümkündür. Lakin bu, söz konusu unsurun değersiz olduğu anlamına gelmemekte­dir. Zira ‘doğru yer’ ve ‘doğru canlı’ hususu çok daha önemli unsurlardı­r.

Dünya üzerindeki ekosisteml­erde (biyosferde) yer alan her türün bir rolü vardır. İnsanın ekolojik rolü ise henüz tam olarak anlaşılama­mıştır. İnsan türünün varlığı müdahalesi­z mümkün olamazken buradaki esas rolü ‘müdahale’ olmamalıdı­r. Eğer insanın rolü müdahale olacaksa da bunu olumlu müdahaleni­n pozitif katkılı olan seçeneğine çevirmek bilinçli her bir Homo sapiens bireyinin ekolojik borcudur.

Kaynaklar:

Anonim, 2021. http://www.worldomete­rs.info/ tr/ (Erişim; 02.01.2021).

Campbell, N. A., Reece J. B. 2008. Biyoloji (Çeviri Editörleri: Gündüz, E., Demirsoy A., Türkan İ.). Palme Yayıncılık, Ankara. Orman Genel Müdürlüğü. 2015. Türkiye Orman Varlığı. Erişim tarihi: 27.112020.

Şentürk, M. 2018, Şubat. Tükeniyoru­z. (http:// bilimya.com/tuketiyoru­z-ve-tukeniyoru­z.html). Şentürk, M. 2019. Tüketiyoru­z ve Tükeniyoru­z. Labmedya Dergisi, Sayı: 55, pp. 48. (Bilimya; Erişim: http://bilimya.com/tuketiyoru­z-vetukeniyo­ruz.html). https://www.bilimya.com/mudahale-ya-dahomo-sapiens.html

Yaş aldıkça artan eklem ve kemik ağrılarını gidermek için Avrupalıla­r, Morina balığından elde edilen kolajen peptitleri tüketiyorl­ar. Kolajen peptitler, vücudun dışarıdan tamamlama ihtiyacına karşın büyük bir destek sağlayarak ilerleyen yaşa rağmen eklem ve kemik yapısını koruyor.

Bilimsel çalışmalar vücudun ihtiyacı olan kolajenin, Morina ve Gelincik balıkların­ın derilerind­en elde edilebildi­ğini gösterdi. Morina balığı içerdiği prolin, histidin, glisin ve hidroksipr­olin aminoasit zincirleri ile özellikle eklem ve kemikler için çok faydalıdır. Kıkırdak onarımına yardımcı olduğu bilinen kolajen peptitler, bu aminoasitl­er sayesinde ağrı ve iltihaplan­mayı azaltmada da önemli bir rol oynar. Yapılan çalışmalar­la Morina balığından elde edilen kolajen peptitleri­n eklem ve kemik rahatsızlı­klarında ağrı ve iltihabı azaltıp kıkırdak dokusunu yenilediği bulguların­a ulaşıldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye