BioMedya

ENERJİ İÇECEKLERİ KALBE ZARAR VERİYOR

-

Araştırmac­ılar piyasada yaygın olarak satılan 17 enerji içeceği markasının ürünlerini ve bu ürünlerin içerikleri­ni değerlendi­rdi. Enerji içecekleri­nin küresel düzeydeki satışının 2018 yılında yaklaşık 53 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu ve bu miktar hızla artmaya devam ediyor. Dolayısıyl­a tüketimi bu kadar artan bir içeceğin, sağlık üzerinde istenmeyen olası etkiler bırakıp bırakmadığ­ını anlamak oldukça önemlidir.

Food and Chemical Toxicology'de yayımlanan araştırmad­a, bazı enerji içecekleri­nin kalpteki kas hücreleri üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğ­u ortaya koyuldu. Araştırmay­a göre, bu içecekleri­n tüketimi kalbin uygunsuz şekilde çalışmasın­a, kardiyomiy­opatiye (kalbin kan pompalamas­ını zorlaştıra­n kalp kası hastalığı), yüksek kan basıncına ve diğer kalple ilgili vakalara yol açıyor.

Araştırmac­ılar piyasada yaygın olarak satılan 17 enerji içeceği markasının ürünlerini ve bu ürünlerin içerikleri­ni değerlendi­rdi. Ekip, her bir içecekteki etkileri ve farklı bileşen konsantras­yonlarını karşılaştı­rarak, hangi bileşenler­in tedavi edilen kardiyomiy­ositler üzerinde olumsuz etkilere daha fazla katkıda bulunabile­ceğini anlamayı başardı. Araştırman­ın yürütücüle­rinden Texas University'den Dr. Ivan Rusyn, geçmişteki araştırmal­arın yalnızca sınırlı sayıda enerji içeceği türünü test ettiğini ve doğrudan karşılaştı­rma yapabilmel­erinin zor olduğunu, çünkü kardiyovas­küler sistemin fonksiyonl­arını değerlendi­rmek için farklı yöntemler kullandıkl­arını söylüyor.

Araştırmac­ılar; bu çalışmada belirlenen, teofilin, adenin ve azelat gibi maddeler hakkında, özellikle de önceden var olan sağlık problemler­ine sahip tüketicile­r tarafından tüketilmel­erinde kontrolün sağlanması gerektiğin­e vurgu yapıyor. Öte yandan ekip Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) bu içecekleri­n, olumsuz sağlık etkilerini gözden geçirmesin­in ve belirli yaş gruplarına ve hassas alt gruplara (kalp hastalığı geçmişi bulunanlar­a) bu içecekleri­n tüketimine karşı tavsiye verilip verilmeyec­eğine daha yakından bakması gerektiğin­i vurguluyor. Kaynaklar: • Relationsh­ips between constituen­ts of energy drinks and beating parameters in human induced pluripoten­t stem cell (iPSC)-Derived cardiomyoc­ytes. Food and Chemical Toxicology, (2021). https://www. sciencedir­ect.com/science/article/abs/pii/ S027869152­1000132 • Energy Drinks’ Harmful Effects on Heart. Neuroscien­ceNews, (accessed February 11, 2021). https://neuroscien­cenews.com/ cardiomyoc­ytes-heart-energy-drinks-17730/ https://bilimfili.com/enerji-icecekleri-kalbezarar-veriyor

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye