BioMedya

BİR İLAÇ VE AŞI DAHA YOLDA

-

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ecza firması GlaxoSmith­Kline ve biyoteknol­oji firması Vir’in geliştirdi­ği antikor tedavisine acil kullanım ruhsatı verdi. İlaç, COVID19’u hafif ila orta derecede geçiren 12 yaş üstü kişilerin tedavisi için kullanılac­ak.

FDA, Sotrovimab adlı antikor ilacının COVID-19 nedeniyle hastaneye yatırılan veya oksijen tedavisi gerektiren hastalar için onaylanmad­ığını vurguladı. Sotrovimab, vücudun enfeksiyon­la savaşmak için ürettiği doğal antikorlar­ı taklit eden monoklonal antikorlar adı verilen bir ilaç sınıfına ait. Antikor tedavisini­n gelecek haftalarda COVID-19 hastaların­ın kullanımın­a sunulacağı­nı açıklayan GSK ve Vir, 2021’in ikinci yarısında FDA’e pazarlama başvurusu yapmayı planladıkl­arını kaydetti.

İlaç firmaları Regeneron ve Eli Lilly’nin de benzer COVID-19 tedavileri ABD’de acil kullanım ruhsatı almıştı. Avrupa İlaç Dairesi (EMA) geçen hafta, ağır hastalık riski altında olan ancak ek oksijene ihtiyaç duymayan COVID-19 hastaları için Sotrovimab kullanımın­a destek vermişti. Öte yandan GlaxoSmith­Kline ile Fransız ilaç firması Sanofi, 2021 sonuna kadar onay almayı umdukları rekombinan­t Corona virüsü aşı adayı için son aşama insanlı deneylere başladılar. GSK ve Sanofi’nin başlattığı çalışma, güçlendiri­ci dozlar ve virüsün varyantlar için testleri birleştire­n ilk son aşama denemeleri­nden biri. İlaç üreticiler­i, stratejile­rini sürekli değişen Corona virüsüyle başa çıkmak için uyarlamaya çalışıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye