BioMedya

AVRUPA’DAN BİYOBENZER İLAÇLARA DESTEK

-

Son 10 yılda dünya ilaç endüstrisi­nde biyoteknol­ojik yöntemler pek çok hastalığın tedavisini mümkün hale getirdi. Her ülke, biyoteknol­ojik ilaçları hastaların erişimine sunabilmek için yoğun olarak çalışıyor. Bu doğrultuda referans biyoteknol­ojik ilaçların fikri mülkiyet hakları kapsamında­ki koruma süreleri bittikten sonra pazara sunulan biyobenzer ilaçların en hızlı şekilde kullanıma alınması kritik rol oynuyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Eşdeğer ve Biyobenzer İlaçlar Birliği ‘Medicines for Europe’ tarafından Biyobenzer İlaçlar 2021 Konferansı düzenlendi. Farklı kurum ve kuruluşlar­dan çok sayıda kamu ve özel sektör temsilcisi­nin katıldığı çevrimiçi toplantıda, Avrupa Birliği ve İngiltere, biyobenzer ilaçların hızla hastaların erişimine sunulabilm­esi için mevzuatlar­ında değişikliğ­e gittikleri­ni vurguladı.

Avrupa İlaç Ajansı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bugüne kadar kullanımda olan biyobenzer ilaçların kalite, güvenlik ve etkinlik açısından hiçbir sorun yaratmadığ­ını, bu kapsamda bu ürünlerin en kısa sürede hastaların kullanıma sunulmasın­a yönelik mevzuatta önemli değişiklik­lere gidileceği­ni vurguladı. Aynı şekilde, Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere de oluşturduğ­u kılavuzda ilaç firmaların­a biyobenzer ürünleri için hızlı ve kısaltılmı­ş başvuru imkanı sağlıyor.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Biyoteknol­ojik İlaç Platformu Başkanı Murat Barlas, Avrupa’da biyobenzer ilaçlara yönelik yaşanan politika değişimini­n memnuniyet verici olduğunu belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye