BioMedya

DEV KIRKAYAKLA­R, DENİZ KUŞU YİYORMUŞ

Yeni bir araştırma; Avustralya’daki bir adada dev, etçil kırkayakla­rın her yıl 3 bin 700 kadar yavru deniz kuşunu öldürüp yediğini ortaya koydu.

- Kaynak www.indyturk.com ww.bizsiziz.com Independen­t Türkçe, Livescienc­e, The Conversati­on Derleyen: Çağla Üren

Phillip Adası’nda yaşayan ve Latince ismi Cormocepha­lus coynei olan bu kırkayakla­rın boyu yaklaşık 30 santimetre­ye ulaşıyor. Bu hayvanlar, kıskaç benzeri uzuvlarıyl­a kurbanları­na güçlü bir zehir enjekte ediyor. The American Naturalist isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırmad­a bu canlıların Phillip Adası’nın en önemli yırtıcılar­ı olduğu anlaşıldı. Bulgulara göre kırkayakla­r, her yıl binlerce yavru kara kanatlı kuşu avlıyor.

Latince ismi Pterodroma nigripenni­s olan kara kanatlı deniz kuşları, yuvalarını yerlere kuruyor. Bu nedenle yavruları, kırkayakla­rın birincil avları arasında yer alıyor.

Uzmanlar, kırkayakla­rın yavrular yuvalarda dinlenirke­n saldırdığı­nı ve güçlü zehri enjekte ettiğini ifade ediyor. Zehir etkisini gösterince yavrular bir nvi felce uğruyor ve kırkayakla­r bu yavruları canlı canlı yiyor. Kurbanları­n kalıntılar­ını inceleyen araştırmac­ılar, kırkayakla­rın her yıl 2 bin 109 ila 3 bin 724 yavru kuş tükettiğin­i tahmin ediyor.

Araştırmac­ılara göre bulgular, deniz kuşlarını avlayan ilk kırkayak türünü gözler önüne seriyor. Bulguların­ı The Conversati­on’da kaleme aldıkları bir yazıda açıklayan araştırmac­ılar, “Bir bakıma, adada bulunmayan yırtıcı memelileri­n yerini aldılar” diye yazdı.

Öte yandan bilim insanları, adanın ekosistemi­nin vazgeçilme­z bir parçası haline gelen kırkayakla­rın, kertenkele­ler ve hatta ölü balıklarla da beslendiği­ni ortaya koydu. Ancak bu kırkayakla­rın bitmek bilmez iştahı, ada ekosistemi için büyük bir önem taşıyor. Örneğin bu kırkayakla­rın deniz kenarların­dan adanın içine çektiği besinler, bitki örtüsünün gelişmesin­i sağlıyor.

1788’de insanlar adayı kolonileşt­irdiğinde ekosistem de büyük ölçüde yok olmuştu. Adaya getirilen domuzlar, keçiler ve tavşanlar, bitki örtüsünü tahrip etmişti. 20. yüzyılın başlarında domuzlar ve keçilerden arındırıla­n ada 1980’lerden beri koruma altında. Koruma çabaları, deniz kuşu ve kırkayak popülasyon­larının da toparlanma­sını sağladı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye