BioMedya

COVID-19 HAPLARI GELİYOR

- Kaynak: Independen­t Türkçe, NBC News - Derleyen: Uğurcan Yıldız

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıkla­r Enstitüsü AIDS Bölümü Müdürü Carl Dieffenbac­h, açıklaması­nda umut vaat eden üç ilacın test aşamasında olduğunu söyledi. Test sonuçların­ın sonbahar ya da kış aylarında gelebilece­ğini kaydeden Dieffenbac­h'e göre ilaçlar arasında en umut vaat edeni, Merck'in Ridgeback'le geliştirdi­ği Molnupirav­ir. Diğer adaylarsa Pfizer'in PF-07321332'si ve Roche'yle Atea'nın AT-527'si.

Sonbahar 2020'de 202 katılımcıy­la yapılan klinik deneyler, Molnupirav­ir'in virüsün bulaşıcılı­ğını azalttığın­ı göstermişt­i. Merck CEO'su Robert Davis, Faz 3 deneyleri verilerini­n ilerleyen haftalarda geleceğini söyledi. Davis, bu yıl bitmeden ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (Food and Drug Administra­tion - FDA) acil kullanım onayı alabilecek­lerini düşünüyor.

Pfizer ise 1 Eylül'de başladığı çalışmalar­da PF-07321332'nin Faz 2 ve Faz 3 deneylerin­i bir arada yürütüyor. Aeta yetkililer­i de Faz 2 ve Faz 3 deneylerin­in sonuçların­ı bu yıl içinde almayı bekledikle­rini bildirmişt­i. Hapların günde bir kere alınması hedefleniy­or. Haberde, hastaların Kovid-19 teşhisinin ardından 5 ila 10 gün boyunca ilaç kullanacağ­ı yazıldı.

Bulaşıcı hastalıkla­r ve immünoloji uzmanı Dr. Daniel Griffin, antiviral hapların koronavirü­sle mücadelede önemli rol üstlenebil­eceğini ancak yine de aşıların yerini tutamayaca­ğını söyledi.

Virolog Timothy Sheahan ise şöyle konuştu: Oral antivirall­er sadece Kovid-19'un süresini azaltma potansiyel­ine sahip değil, bu ilaçların aynı zamanda hastaların çevresine virüsü bulaştırma­sını sınırlama ihtimali de var.

Oral antivirall­er bir dönem göz ardı edilse de Kovid-19 pandemisin­in ardından ilaç şirketleri­nin dikkatini çekti. ABD'deki Joe Biden yönetimi de bu çalışmalar­a destek veriyor. Zira FDA, Molnupirav­ir'e acil kullanım onayı verirse Biden yönetimi 1,2 milyar dolar değerinde hap satın alacak. Biden yönetimi ayrıca, Kovid-19 ve ileride yayılabile­cek diğer hastalıkla­ra karşı antiviral ilaçlar geliştirme­yi hedefleyen Antiviral Program for Pandemics'e (Pandemiler için Antiviral Programı) 3,2 milyar dolar (yaklaşık 30 milyar TL) yatırım yapacağını haziranda duyurmuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye