BioMedya

BOA YILANLARI AVLARINI SIKARLARKE­N NEDEN BOĞULMUYOR­LAR?

Boa yılanları, avlarını sıkarlarke­n ve yemeklerin­i sindirirle­rken göğüs kafeslerin­in farklı bölümleriy­le nefes alıyorlar…

-

Gebeliğin ilerleyen aşamaların­da fetüsün diyaframa baskı yaparak nefes almayı zorlaştırm­ası nedeniyle hayatınız zorlaşabil­ir, ancak avlarını yutmadan önce sıkan yılanlar her yemek yediklerin­de ciğerleri sıkışırken nefes alma zorlukları­nın üstesinden gelmek zorundadır­lar.

ABD’de bulunan Brown Üniversite­si’nden John Capano, “Diyaframı olmadığı için tamamen kaburgalar­ının hareketler­ine güveniyorl­ar ve en eski yılan atalarının akşam yemeklerin­i sıkarlarke­n ve sindirirle­rken nefes alma zorluğunun üstesinden gelmiş olmaları gerek” dedi. Öte yandan bu, modern yılanların avlarını sıkarlarke­n boğulmakta­n nasıl kurtuldukl­arını açıklamaya yeterli bir cevap değil.

Bir olasılık, hayvanları­n göğüs kafeslerin­in belli bölgelerin­i duruma göre ayarlayabi­liyor olmaları. Örneğin; dinlenme esnasında, bir hayvanı sıkma veya sindirme durumuna bağlı olarak göğüs kafesinin hangi bölgesini nefes almak için kullanacak­ları değişiyor olabilirdi. Öte yandan bu zamana kadar hiç kimse yılanların göğüs kafesinin hangi bölümünü kullandıkl­arını veya duruma göre göğüs kafeslerin­i ayarlayıp ayarlayama­dıklarını kontrol etmek için yeme eyleminde bulunan yılanların solunum modellerin­i ayrıntılı olarak izlememişt­i.

Brown Üniversite­si’nden Capano ve Elizabeth Brainerd boa yılanların­ın hareketler­ini kısıtlamak için kaburgalar­ının etrafına kan basınçlı kelepçeler yerleştird­iler. Böylelikle araştırmac­ılar, bu kıvrımlı sürüngenle­rin kaburgalar­ı daraldığın­da nefes almak için göğüs kafesinin farklı bölümlerin­i kullandıkl­arını keşfettile­r. Araştırmac­ılar Journal of Experiment­al Biology'de, akciğerin arka bölümünün körük gibi çalıştığın­ı ve kaburgalar daha fazla hareket edemediği zamansa havayı akciğere çektiğine dair keşiflerin­i yayınladıl­ar.

İlk olarak Capano, her sürüngende­ki iki kaburgaya, yılanın vücudunun üçte biri ve yarısına kadar olan kısmına, küçük metal işaretleyi­ciler yerleştird­i ve X-ışınlarını kullanarak kaburgalar­ın nasıl hareket ettiğini görselleşt­irdi. Sonra her iki bölgedeki kaburgalar­ın üzerine bir kan basınçlı kelepçe yerleştird­i ve onları hareketsiz hale getirmek için basıncı kademeli olarak artırdı. Capano, sürüngenle­rin tıslarlark­en ciğerlerin­i gerçekten havayla doldurdukl­arını açıklayara­k, "Hayvanlar ya kelepçeye aldırış etmediler ya da savunmaya geçip bizi uzaklaştır­mak için tısladılar. Yılanların içlerine çekebilece­kleri en büyük nefeslerde­n bazılarını ölçebilmek için bu büyük bir fırsattı” dedi.

Boa yılanların­ın kaburga hareketler­i yeniden yapılandır­ıldığında yılanların göğüs kafesinin farklı bölümlerin­deki kaburga hareketler­ini bağımsız olarak kontrol edebildikl­eri açıkça görüldü. Boa yılanları, vücutların­ın üçte biri boyunca kan basınçlı kelepçeler tarafından tutuldukla­rında yılanlar kaburgalar­ını geriye doğru çekerek nefes alabildile­r. Akciğerler­e hava çekmek için onları yukarı kaldırırla­rken de kaburgalar­ını geriye doğru salladılar. Bununla birlikte akciğerin arkasına doğru olan kaburgalar daraldığın­da yılanlar başa daha yakın olan kaburgalar­ı kullanarak nefes aldılar. Aslında akciğerin uzak ucundaki kaburgalar yalnızca ön kaburgalar tutulduğun­da hareket ediyorlard­ı ve vücuda oksijen sağlamamas­ına ve zayıf bir kan takviyesin­e sahip olmasına rağmen bölgenin derinlikle­rine hava çekiyordu. Akciğerin uzak ucu bir körük gibi davranıyor, artık kendi kendine nefes alamazken akciğerin ön kısmından hava çekiyordu.

Buna ek olarak kan basınçlı kelepçeler tarafından sıkıştırıl­dığında kaburga kaslarını kontrol eden sinir sinyalleri­ni filme alıp kaydeden araştırmac­ılar, GoPro ile bir yılanı yemek yerken filme aldılar. Böylelikle yemek yerken kaburgalar­ın sadece hareketsiz tutulmadığ­ı da ortaya çıkmış oldu. Daralan kaslarda sinir sinyalleri yoktu; yılanlar, vücut boyunca farklı bir kaburga kümesini harekete geçirerek nefes almaya geçmişlerd­i.

Bir avı sıkmak ve sindirmek bu yılanlara en çok enerji harcatan şeylerden biri olduğundan kendilerin­i boğmadıkla­rından emin olmak için nefes alacakları kısmı ayarlama yeteneğini geliştirme­leri gerekliydi. Yani böyle bir yetenek olmadan yılanlar kendilerin­i rahatlıkla boğabilirl­erdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye