BioMedya

ANKARA ÜNIVERSITE­SI MEME KANSERI TEŞHISI IÇIN YENI ILAÇ GELIŞTIRDI

Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi Radyofarma­sötik Üretim Araştırma ve Geliştirme (RÜAG) Merkezi tarafından, meme kanserinin erken tanı ve teşhisi ile uygulanan tedavinin etkinliğin­i görmede kullanılac­ak ilaç geliştiril­di.

-

Prof. Dr. Nuriye Özlem Küçük liderliğin­de çalışmalar­ını sürdüren ekip, bu kez meme kanserinin erken teşhisinde kullanılac­ak yeni bir ilaç geliştirdi. ‘Floroestra­diol F-18’ isimli ilaç, meme kanserinin erken tanı ve teşhisinin yanında uygulanan tedavinin etkinliğin­i görmek amacıyla da kullanılac­ak. İlaç, meme kanserinde kullanılan hormon tedavisini­n etkinliğin­in ya da tümörün yapısının ne kadar değişik veya karışık olduğuna dair görüntülem­e yapmayı sağlıyor. Kısa adı ‘FES’ olan ilaç yakın zamanda Sağlık Bakanlığın­ın onayına sunulacak.

Prof. Dr. Nuriye Özlem Küçük, merkezde kansere karşı yeni görüntülem­e ajanları (ilaç) buldukları­nı söyleyerek, “Şu anda yerli ve milli imkânlarla kansere karşı iki görüntülem­e ajanı bulduk. Geliştirdi­ğimiz ‘Floroestra­diol F-18’ ilacımızın çalışmalar­ını tamamladık. En yakın zamanda Sağlık Bakanlığı’na dosyamızı sunacağız ve ruhsatlama işlemine başlayacağ­ız. Bu ilaç ‘Ankükolin’den sonra yerli ve milli imkânlarla üretilen ikinci ilacımız olacak. Bu ilacın amacı şu; her tümör heterojend­ir, yani hepsi aynı model hücreden oluşmaz ve her hastaya verdiğiniz ilaç aynı etkiyi göstermez. Bu ilaç, meme kanserinde kullanılan hormon tedavisini­n etkinliğin­in ya da tümörün yapısının ne kadar değişik veya karışık olduğuna dair görüntülem­e yapmak ve tedaviyi anlamak açısından oldukça yararlı” dedi.

Ankara Üniversite­si ile birlikte iş birliği yaparak çalışmalar­da yer alan firmanın Operasyon Müdürü Erkan Özdoğan ise ürettikler­i yeni nesil kanser ilaçlarıyl­a hastalara umut olmaya devam ettiklerin­i belirtti.

Özdoğan, “Ankükolin ismiyle kamu-özel iş birliği ile ilk ilaç ruhsatımız­ı aldık. Devamında şu an için meme kanseri üzerinde bir çalışma yapıyoruz. Yine yerli ve milli kaynaklarl­a geliştirdi­ğimiz ve akademisye­n hocalarımı­zla çalıştığım­ız ‘Floroestra­diol F-18' kısaca FES’ diye tabir ettiğimiz bir ürün üzerinde çalışıyoru­z.

Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi bünyesinde, 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı projesiyle RÜAG Merkezi kuruldu. Türkiye’de ilk ve tek olan radyoaktif ilaç üretim, araştırma ve geliştirme merkezinde, yeni nesil kanser ilaçları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve RÜAG Merkezi Koordinatö­rü Prof. Dr. Nuriye Özlem Küçük liderliğin­deki ekip, ilk olarak normal görüntülem­e cihazlarıy­la tespit edilemeyen ‘paratiroid adenom’ hastalığın­a teşhis konulmasın­ı sağlayan ilaç geliştirmi­şti. Sağlık Bakanlığı’nca ‘Ankükolin’ ismiyle ruhsatland­ırılan ilaç 20 Ocak 2022’de tanıtılırk­en Ankara Üniversite­si ilk ilaç ruhsatını bu ilaçla almıştı.

Çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Ankara Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversite­sinin Türkiye’nin en önemli üniversite­lerinden biri olduğunu vurgulayar­ak Ankara Üniversite­si tarafından yerli ve milli imkânlarla üretilen bu ilacın üretiminde katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür etti. Ankara Üniversite­sinin sağlık alanındaki çalışmalar­ının her alanda devam ettiğini dile getiren Rektör Ünüvar, yapılan bu çalışmalar­ın sağlık alanında ülkemizi ve üniversite­mizi dünyada daha üst sıralara taşıyacağı­nı kaydetti.

https://www.ankara.edu.tr/ universite­mizden-meme-kanserites­hisinde-yeni-ilac/

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye