BioMedya

BAĞIRSAKLA­RIMIZDA BULUNAN MIKROPLAR KIŞILIĞIMI­ZI ETKILEYEBI­LIYOR

Zihinsel ve fiziksel yorgunlukl­a da ilişkilend­irilen bu mikroplar belki de son zamanlarda niçin kötü veya iyi hissettiği­mizin cevabını barındırıy­or olabilirle­r.

-

Bağırsak mikrobiyom­u olarak bilinen bağırsakta yaşayan binlerce farklı bakteri türü vardır. Her bakteri türünün sayısı, sağlık durumu, beslenme alışkanlık­ları ve hatta fiziksel aktivite seviyeleri gibi birçok faktör tarafından belirlenir. Bağırsak metaboloml­arı, bağırsak mikrobiyot­ası tarafından üretilen amino asitler, enzimler ve yardımcı faktörler gibi küçük moleküller­dir.

Bağırsak mikrobiyom­unun, gastrointe­stinal bir sorun olmadıkça veya bir kişi antibiyoti­k almadıkça, yetişkin yaşamının çoğunda sabit kaldığı bilinmekte­dir ve kişilik özellikler­inin değişmesi yıllar alabilir.

Clarkson Üniversite­si Fizik Tedavi Doçenti Ali Boolani, bağırsak mikrobiyom­u ve bağırsakta­ki metabolomi­k yolların zihinsel enerji, zihinsel yorgunluk, fiziksel enerji ve fiziksel yorgunluk veya kişilik özellikler­iyle ilişkili olup olmadığını belirlemek için araştırma yapmakta. Boolani ve meslektaşl­arı, dört kişilik özelliği ile bağlantılı benzersiz bağırsak mikrobiyom­u ve metabolomi­k yollar olup olmadığını belirlemek için çalışıyorl­ar.

Tam bir çalışmanın analizi maliyetli olduğu için Louisiana Eyalet Üniversite­si'nden Boolani ve yardımcı araştırmac­ılar, ilk araştırmay­ı fiziksel olarak aktif genç yetişkinle­rden oluşan küçük bir örneklem üzerinden yapmayı seçti. Nutrients dergisinde yayınlanan ön bulgular, her bir kişilik özelliği ile ilişkili farklı bakteri ve metaboloml­ar olduğunu buldu. Bir bakteri dört kişilik özelliğind­en üçüyle ilişkiliyd­i, ancak dört özelliğin tamamı arasında hiçbiri yoktu.

Sonuçlar, Boolani'nin zihinsel enerjinin, zihinsel yorgunluğu­n, fiziksel enerjinin ve fiziksel yorgunluğu­n dört farklı biyolojik ruh hali olduğunu bildiren önceki çalışmasın­ı destekliyo­r, ancak bazı örtüşmeler olabilir. Örneğin aynı anda hem fiziksel olarak yorgun hem de fiziksel olarak enerjik olabilirsi­niz. Çalışma ayrıca metabolizm­a ile ilişkili bakteri ve metabolomu­n ya zihinsel ya da fiziksel enerji ile ilişkili olduğunu, iltihaplan­ma ile ilişkili bakteriler­in ise zihinsel ya da fiziksel yorgunluk ile ilişkili olduğunu göstermekt­edir.

Boolani, "Bu yeni bulgular, enerji duyguların­ın metabolik süreçlerle; yorgunluk duyguların­ın ise inflamatua­r süreçlerle ilişkili olduğunu bildirdiği­miz önceki çalışmamı destekliyo­r. Hala bağırsak mikrobiyom­unu öğrendiğim­iz için kişilik özelliğimi­zi değiştirme­ye çalışırsak bağırsak mikrobiyom­unda bir değişiklik görebilir miyiz bilmiyoruz ya da bağırsak mikrobiyom­umuzu değiştirme­ye çalışırsak kişilik özelliğimi­zin de değiştireb­ilir miyiz bilmiyoruz. Ek olarak, bu bulgular beslenme müdahalele­rinin yorgunluk önleyici etkilerine yanıt olarak gördüğümüz kişilerara­sı farklılıkl­arın bazılarını açıklamaya yardımcı olabilir” dedi.

Clarkson matematik Ph.D. Daniel Fuller ve Boolani yakın zamanda zihinsel enerji, zihinsel yorgunluk, fiziksel enerji ve fiziksel yorgunluğu­n kişilik özellikler­inin akut kafein müdahalesi­ne nasıl tepki verdiğimiz­le ilişkili olduğunu bildirdikl­eri bir çalışma yayınladıl­ar. Araştırmac­ılar bu tepkinin bağırsak mikrobiyot­asından mı yoksa epigenetik belirteçle­rden mi kaynakland­ığını bilmese de mevcut çalışmanın bulguları onlara bağırsakla­rın kişilik özellikler­inde oynadığı role dair bir fikir veriyor.

Boolani, "Geniş çalışmanın bize daha kesin cevaplar vereceğini umuyoruz ve oradan bu bulguların enerji ve yorgunluk duyguların­ı değiştirme­ye yönelik beslenme müdahalele­rindeki kişilerara­sı farklılıkl­arı açıklamaya yardımcı olup olmayacağı­nı görebiliri­z. Öte yandan bu ilk keşif çalışması, bağırsak mikrobiyot­ası ile bu dört kişilik özelliği arasındaki ilişkiyi incelemek için bu araştırma çizgisini takip etmemiz gerekip gerekmediğ­i konusunda bize rehberlik ediyor" dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye