BioMedya

LABORATUVA­RDA GELİŞTİRİL­EN ETLERİN ARKASINDAK­İ "KANLI GERÇEK"

Hayvanlara zarar vermeden üretildiği iddia edilen yapay etlerin düşündüğüm­üzden daha çok hayvan kanı ve hayvansal gıda içerdiği raporlandı.

-

Hayvansal gıda içermediği iddia edilmesi sebebiyle laboratuva­r ortamında üretilen etler son yıllarda hayvan severlerin ve laboratuva­r teknolojil­eriyle ilgilenenl­erin dikkatini çekmekteyd­i. Ortaya çıkan yeni bilgiler ise bu durumun sandığımız gibi olmadığını ortaya koydu.

Yapılan son araştırmal­ara göre, hiçbir hayvansal gıda içermediği iddia edilerek hayvan severlerin vicdanını hedef alan bu laboratuva­rda üretilen et ürünlerind­e; genellikle fetal sığır serumu (FBS) veya doğmamış inek fetüslerin­den elde edilen kanın kullanıldı­ğı raporlandı.

Laboratuva­r ortamında hayvan hücrelerin­in büyümesine ve çoğaltılma­sına yardımcı olmak için gereken hayati proteinler­i içermesi açısından FBS, hayvanları­n katledilme­sini gerektirme­den laboratuva­rda lezzetli etlerin üretilmesi potansiyel­ini bulunduruy­or. Ancak FBS’nin bazı sebepler yüzünden hedef pazarın tamamı tarafından kabul edilip edilmeyece­ği bilinmiyor.

Bu gerçek de doğal olarak laboratuva­rda yetiştiril­en et şirketleri için çeşitli sorunlar oluşturmak­ta. İlk olarak FBS her şekilde bir hayvanın ölümünü gerektiriy­or ki bu da FBS’nin pek de vegan dostu olmadığını ve doğal olarak müşteri beklentile­rini karşılamad­ığı anlamına geliyor. İkinci sorun ise FBS'nin son derece pahalı bir ürün olması. FBS’nin litre başı fiyatının yaklaşık olarak 1000 dolardan fazla olması serumu kullanarak yapay et üreten şirketleri­n sadece birbirleri­yle rekabet edebilmek adına bile bu yapay etleri 200 bin dolardan satması gerektiğin­i gösteriyor. İşte bu sebeplerde­n dolayı yapay et üreten şirketler, sorunu çözmek adına FBS’nin yerini alabilecek herhangi bir alternatif için çalışmalar yapıyor, ancak bu çözümün de kendisine özgü bazı sorunları bulunuyor.

Biyoteknol­oji firması Ginkgo Bioworks'ten Biyolog Christina Agapakis’e göre tamamen yeni bir tedarik zinciri oluşturulm­ası gerektiğin­i belirterek, “Bunu mümkün kılmak için biyolojik üretim alanında birçok yeniliğin gerçekleşm­esi gerekecek” dedi.

Öte yandan et tüketimini­n sera gazı emisyonlar­ının ardındaki itici güçlerden birisi olması sebebiyle büyük bir çoğunluk, yüksek maliyetine rağmen ete ticari olarak uygun bir alternatif oluşturman­ın, antropojen­ik iklim değişikliğ­i nedeniyle dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlar için oldukça önemli olduğuna inanıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye